Zelaya hondurasi elnök ultimátumot intézett a puccsistákhoz és felkelést helyezett kilátásba a rezsim ellen.

zelaya_guetamala_2.jpgA törvényesen megválasztott hondurasi elnök, Manuel Zelaya a tegnapi napon népi felkelésre szólította fel támogatóit a hondurasi hatalombitorlók ellen. „Ne hagyjátok el az utcákat, ez az egyetlen tér, amelyet nem vehetnek el tőlünk” – idézte őt a Telesur latin-amerikai televízió társaság híradója.  

Zelaya Álvaro Colom, Guatemala elnökével való találkozás után nyilatkozta, hogy a felkelés az alkotmányban garantált joga a népnek. „A felkeléshez joga van a népnek, ez az alkotmányunk 3. cikkelyében van megfogalmazva” – nyilatkozta Zelaya. „A népnek használnia is kell ezt a jogát. Sztrájkok, demonstrációk, polgári engedetlenség, mind szükséges eszközök, ha más módon nem lehet visszaállítani a demokratikus rendet.” 

Zelaya kijelentette, hogy mindenképpen Honduras elnökének tekinti magát és vissza akar térni az országba. Ultimátum formájában felszólította a puccsista Roberto Michelettit, hogy folytassák a tárgyalásokat, állítsák helyre az alkotmányos rendet és tegyék lehetővé, hogy újra elfoglalhassa elnöki pozícióját. Óscar Arias, costa ricai elnök közvetítésével az előző héten kezdődtek tárgyalások Zelaya és a puccsisták képviselői között, de ezek eddig semmilyen eredménnyel nem zárultak. Arias szombaton akarja folytatni a tárgyalásokat, amint azt a La Nación costa ricai napilap közölte.