Hugo Chávez venezuelai elnök által múlt héten bejelentett adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az ország gazdasága egészséges állapotban van.

A múlt hét hétfőn, a Miniszterek Tanácsának ülésén elmondott beszédében – amelyet élőben közvetített a televízió – Chávez számadatokkal támasztotta alá, hogy Venezuela külső államadósságának állománya a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 25 százaléka alatt maradt, ami jó adatnak számít. (Emlékeztetőül: az Európai Unió által kőbevésett maastrichti kritériumok 60 százalékos GDP arányos eladósodást engedélyeznek.)

Az adatokat elemezve, és az 1990-es évek végén beindult gazdasági növekedésre hivatkozva, az elnök kijelentette, hogy országa gazdaságának „gyógyulása továbbra is fenntartható” az IMF és a Világbank által rákényszerített politika okozta sokkból.

Chávez kifejtette, hogy a belső államadósság a venezuelai bruttó nemzeti termék (GNP) 11,4 százalékát tette ki, ami azért nevezhető jó adatnak, mert amíg az adósság csökken, a GNP folyamatosan növekszik.

http://economia.com.ve/wp-content/uploads/2012/11/economia-venezolana-2012.jpg

A nemrégiben újraválasztott elnöke idézte azt az 1998-as adatot, amely szerint az ország GNP-je 90 milliárd amerikai dollár volt, ezzel szemben a várakozások szerint idén ez az adat 320 milliárd dollár körül fog alakulni.

„Ebben az évben az ország GNP-je mintegy 320 milliárd dollárt fog kitenni, ami megtriplázódást jelent az elmúlt évtizedben. Venezuela történetében még soha nem volt ilyen gazdasági növekedés” – mondta az elnök.

Azt is kifejtette, hogy a kormány a GNP 1,1 százalékát jelentő keretet jelölt meg a külföldi adósságállomány törlesztésére. Ezek az adatok megerősítik azokat az egyéb trendeket, amelyek azt mutatják, hogy erősödik a venezuelai gazdaság. Ilyen trend például, hogy a hivatalos adatok szerint a gazdaság 6 százalékkal nő, az infláció pedig az 1998-as 30 százalékoshoz képest év végére 20 százalékra mérséklődik.

Összehasonlítva az ország gazdaságát számos más, kapitalista országéval, amelyek továbbra is szenvednek a recesszió okozta piaci problémákkal, Chávez arra a következtetésre jutott, hogy egyértelműen bizonyított, hogy Venezuela gazdasága jobb állapotban van.

„Az Amerikai Egyesült Államok külföld felé való eladósodottsága elérte a GNP arányos 300 százalékot, addig ez az adat Venezuelában mindössze 25 százalék” – magyarázta állítását.

A közelmúltban, az IMF által nyilvánosságra hozott adatok szerint a jelentősebb kapitalista országokban átlagosan 31,8 százalékkal növekedett a külső eladósodottság, elérve a súlyozott átlaggal számolt 90,6 százalékot.

Az IMF szerint – akinek vezetője, Christina Lagarde a napokban Kolumbiába látogat – 2010-ben Franciaország GNP arányosan 82,4 százalékos hiánnyal küzd (ez 20 százalékkal magasabb, mint 2007-ben), míg Európa legerősebb gazdaságaként számon tartott Németországban ez az adat 83,2 százalék (2007-ben 23,45 százalékkal volt még alacsonyabb ez az adat).

Portugáliában ez az adat 93,4 százalék (33,2 százalékkal magasabb, mint 2007-ben), az Egyesült Királyságban 75,1 százalék (32,65 százalékkal magasabb, mint 2007-ben), Görögországban 142,8  százalék (69,6 százalékkal magasabb, mint 2007-ben!), Írországban 92,5 százalékkal (69,15 százalékkal nagyobb, mint 2007-ben), míg Izlandon 92,8 százalék (64,3 százalékkal magasabb, mint 2007-ben).