Venezuela írás-olvasás és alapfokú oktatási programja, Robinson Misszió október 28-án ünnepelte a 9. születésnapját. A program a kezdete óta 1,75 millió venezuelait tanított meg írni és olvasni.

Az Hugo Chávez elnök által 2003. október 28-án elindított misszió a kubai írás-olvasás módszertant, az „Igen, képes vagyok rá”-t használja. A program egyik legnagyobb eredménye, hogy majdnem 1,5 millió venezuelait tanított meg az alapfokú írás-olvasás-készségekre az első két évben, aminek hatására Venezuelát az ENSZ UNESCO szervezete 2005 október „Írástudatlanságtól Mentes Területté” nyilvánította.

Azok közül, akiket megtanítottak írni és olvasni, több mint 39.000 őslakos, 7.249 fogyatékkal élő, 1.442 rab volt, több mint 7.250-en pedig a Szocialista Termelési Egységek (UPS) tagjai voltak.

A Robinson Misszió nemcsak egy alapfokú írás-olvasás programot foglal magában, hanem alapfokú oktatást (Robinson II) és olvasóköröket (Robinson III) is, hogy bátorítsák a szociális program első fázisában elsajátított készségek gyakorlását és elmélyülését.

Az elmúlt években a Robinson Misszió arra összpontosított, hogy elérje azokat, akiknek hiányosak az alapfokú írás-olvasás készségei, és még nem kapcsolódtak be a programba, hogy Venezuelát „egy nagy osztályteremmé” változtassák, mondta a program főigazgatója, Marisol Calzadilla.

Az AVN venezuelai állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy „még mindig sok olyan ember maradt, akiket nagyon nehéz elérni, de mi nem adjuk fel, és folytatjuk a meggyőzésüket, hogy vegyenek részt a programban. Ők idős állampolgárok, a többségük hatvan év fölött van, ezért ez nehéz küzdelem.”

Tavaly, a Robinson Misszió különleges figyelmét kiterjesztették az idősebb állampolgárokra, különösen azokra, akik távoli vagy vidéki területeken élnek, hogy bevegyék őket a programba.

Jelenleg majdnem 247.000 venezuelai vesz részt a Robinson Misszió valamelyik részében, őket pedig 33.757 önkéntes tanító, vagy ahogyan hívják őket „facilitátor” segíti őket. Calzadilla méltatta a facilitátorok erőfeszítéseit, amellyek bátorítják az embereket a szociális misszióban való részvételre.

„Gyönyörű látni, hogy a facilitátorok, hogyan küzdenek, hogy az emberek bekapcsolódjanak a programba. Felkeresnek a házadban, meggyőznek, és elérik, hogy beleszeressél a tanulásba, úgyhogy tanulsz” – mondta.

A Robinson Misszió a Chávez-kormány által elindított különféle más oktatási programokkal együttműködve dolgozik, hogy bevonja azokat az állampolgárokat, akiket korábban kirekesztettek vagy akik kiestek a hagyományos oktatási rendszerből. Őket a Ribas Misszió (középiskolai oktatás), a Sucre Misszió (beintegrálás az ingyenes egyetemi oktatásba), és a szintén 2003-ban alapított Venezuelai Bolivári Egyetem fogja fel.

Ewan Robertson