Ha van olyan szektor, amely nap mint nap szenved az Egyesült Államok Kuba elleni blokádjának hatásaitól az az orvoslás területe, erősítették meg a kubai közegészségügyi minisztérium munkatársai.

Például, amikor egy gép elromlik, a pótalkatrészeket távoli piacokról kell beszerezni a szállítmányozási árak folyamatos emelkedése mellett, köszönhetően a Washington által 1962 óta fenntartott gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokád korlátozásainak, mondta Fernando Martín García, a Medicuba alelnöke.

Luis Orlando Oliveros Serrano, a Medicuba kereskedelmi alelnöke rámutatott, hogy a Kuba által importált gyógyszerek többsége távoli térségekből jön, amiatt, hogy nem lehet őket beszerezni az ország földrajzilag természetes piacáról, az Egyesült Államokból, vagy amerikai leányvállalatoktól.

Az ezen a területen okozott károk mértékét még jobban megérthetjük, ha figyelembe vesszük, hogy a Kubában használt 800 alapgyógyszer közül 350-et kell importálni, elsősorban olyanokat, amelyek szervátültetésekkel, mesterséges megtermékenyítésekkel és a rák kezelésével kapcsolatosak, folytatta Oliveros.

Ezek a korlátozások az egészségügyi rendszerben használt orvosi felszerelésekre is hatással vannak, amelyek 90 százaléka importból származik, tette hozzá.

Mindazonáltal a két tisztviselő megerősítette, hogy a blokád okozta károk ellenére, Kuba soha nem szüneteltette a nemzetközi együttműködéseit, például a Mi Amerikánk Népei Bolivári Szövetségét (ALBA) alkotó országokkal működtetett orvosi együttműködési programokat.