A chilei baloldal jelentősen előre tört a hétvégi önkormányzati választásokon, miután több mint 1 millió, korábban választójogától megfosztott állampolgár is szavazhatott.

A 345 polgármesteri és 2.224 tanácsnoki posztért rendezett választásokon az erőit egyesítő baloldal a szavazatok 43 százalékát szerezte meg, szemben a mindössze 37 százalékot elért kormányzó jobboldali koalícióval.

A sikerek közül kiemelkedik Carolina Toha Santiago belvárosában aratott győzelme. Toha asszony, akinek édesapját megkínozták és megölték a Pinochet-diktatúra alatt, annak köszönhette győzelmét, hogy kiállt az ingyenes oktatásért küzdő chilei diákok mellett.

Maya Fernandez Allendét, az egykoron a fasiszta Pinochet által megpuccsolt szocialista elnök. Salvador Allende unokáját a főváros, Nunoa kerületének élére választották meg.

A hétvégi szavazás volt az első azóta, hogy a kormány engedve a baloldali ellenzék követelésének, automatikusan regisztrálta választóként az ország összes felnőtt állampolgárát. Ezzel a módosítással az ország 13,4 milliós lakosságából 8,1 millió jogosult immáron voksa leadására.