Rengeteg venezuelai és nemzetközi nyilatkozat született a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, amelyen a korábban jelzettnél is nagyobb mértékben aratott győzelmet Chávez elnök. Ezekből a nyilatkozatokból idézünk néhányat az alábbiakban.

A számokról

Chávezt újraválasztották venezuelai elnöknek a 2013 és 2019 közötti időszakra, miután legyőzte konzervatív kihívóját, a Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) jelöltjét, Henrique Capriles Radonskit. A mostani lesz Chávez harmadik ciklusa az 1999-es alkotmány értelmében, annak ellenére, hogy már negyedik alkalommal választották meg.

A szavazatok 96,7 százalékának összesítése alapján Chávez 8.044.106 (55,11 százalék), ellenfele 6.461.612 szavazatott (44,27 százalék) kapott, vagyis közel 11 százalékot vert ellenfelére, többet, mint amennyit a Nemzeti Választási Tanács (CNE) előrejelzése kimutatott.

A szocialista elnök emellett 22 régióban is az élen végzett a 24-ből, köztük a fővárosban, és 0,5 százalékkal Mirandában is nyert, ott ahol korábban Radonski kormányzó volt. Az ellenzéki jelölt a két andoki régióban, Meridában és Tachirában végzett az élen.

Meg kell jegyezni, hogy az ellenzék jelentősen megerősödött 2006-hoz képest, amikor Chávez a szavazatok 62,9 százalékával választották meg (7.309.080 voks), akkor az ellenzéki jelölt, Manuel Rosales 36,9 százalékot (4.292.466 voks) szerzett, tehát a különbség 26 százalék volt.

A csaknem 81 százalékos választási részvétel a venezuelai választások történetében a legmagasabb eredménynek számít.

A jelöltek reakciói

Nem sokkal azután, hogy vasárnap este a CNE bejelentette győzelmét, Chávez beszédet mondott az elnöki palotánál, mialatt ellenfele elismerte vereségét.

Bár az új ciklusa csak január 10-én kezdődik, beszédében az elnök arról szólt, hogy számára „a mai nappal kezdődik az új megbízatás, ami arra kötelez, hogy minden nap jobbak, és hatékonyabbak legyünk, hogy egyre hatékonyabban tudjunk válaszolni a nép igényeire”. Azt is megígérte, hogy mostani ciklusa során az eddiginél is jobb teljesítményt fog nyújtani.

Az eredmény bejelentését követően országszerte Chávez támogatók lepték el az utcákat, a fővárosban pedig hatalmas tömeg gyülekezett az elnöki palotánál.

Az andokbeli Merida város központjában spontán több ezer ember gyűlt össze ünnepelni. Az egyik közösségi média aktivistája úgy nyilatkozott a venezuealanalysisnak, hogy ő úgy érezte, hogy a legfontosabb Chávez győzelmében az volt, hogy „az a szocializmus folytatását és elmélyítését jelenti Latin-Amerikában, megjelölve az utat, amelyet a latin-amerikai embereknek tovább kell követniük az emancipáció, a valódi szabadság és a teljes függetlenség keresésében.”

A városban hétfőn délután áthaladt egy az elnök győzelmét ünneplő konvoj is.

A választások másnapján a két elnökjelölt egy kellemes hangvételű telefonbeszélgetést bonyolított le, amelyben Chávez megkérte az ellenzéket, hogy „tartsák tiszteletben egymás különbözőségeit”, míg Capriles azt sürgette az elnöknél, hogy törekedjen egy új nemzeti egységre, és tartson tiszteletben mindenkit, még az ellenfél twitter fiókjait is.

Eközben a Caprilest támogató koalíció (MUD) titkára, Ramón Guillermo Aveledo a választási eredményeket értékelő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy: „Igen, szomorúak vagyunk, de nem csalódottak. Tudjuk, hogy mit kell tennünk a továbbiakban, egy alternatívát kell nyújtanunk, egy másik utat.”

A MUD azt tervezi, hogy felállít egy bizottságot, amely rávilágít a kampány során elkövetett hibákra. „Szeretnék növelni az egységet, egységesebbek lenni, és az ország több körzetét meghódítani” – erősítette meg Aveledo.

Sajtótájékoztatóján a Chávezt támogató Egyesült Szocialista Párt (PSUV) alelnöke Diosdado Cabello gratulált a MUD-nak, amiért az elismerte a CNE által nyilvánosságra hozott választási eredményeket.

Úgy nyilatkozott, hogy „ez a nap lehetővé teszi számunkra, hogy fejünket a magasba emeljük, hogy boldogok legyünk az országban, és felkészüljünk a kormányzat előtt álló új korszakra.”

Nemzetközi visszhangok

A választást követő napon az UNASUR (Dél-amerikai Nemzetek Szövetsége) választási megfigyelő missziója nem győzte dicsérni Venezuela demokráciáját és választási rendszerét.

„Venezuela példaértékű bemutatót tartott belőle, ezzel feladva a leckét a világnak, és ez fontos!” – nyilatkozta az argentin Carlos Álvarez, az UNASUR misszióvezetője.

Álvarez kitért azokra a nemzetközi hangokra is, amelyek megkérdőjelezik a venezuelai rendszer demokratikus voltát: „Annak negatív hatása van, hogy egyesek kétségbe vonják, hogy hogyan is dőltek el a választások, és hogy milyen példa értékű is az a lecke, amit a venezuelai emberek tanítottak a nemzetközi közösségnek”. Majd azzal folytatta, hogy „Venezuela megerősítette a demokráciát az országában és régióban”.

Végül Álvarez megdicsérte a venezuelai választási bizottság rendkívüli munkáját a választások során, amely példaként szolgálhat egy dél-amerikai választási rendszer kialakítására. Tekintve, hogy az összes jelölt elfogadta a választási eredményeket, további dicséretben részesült az automatizált szavazási rendszer magas megbízhatósága és technikai kiválósága.

A világ különböző kormányai sorra gratuláltak Cháveznek az újraválasztásához, beleértve a szövetséges latin-amerikai országokat, például Ecuadort, Kubát, Nicaraguát, amelyek a jövőben is fenntarthatják a Venezuelával kötött kedvezményes olaj megállapodásaikat és a szolidaritáson alapuló szövetségeiket.

Argentína, Bolívia, Brazília, Fehéroroszország, Kína, Oroszország és Spanyolország is azon kormányok közé tartozik, akik gratuláltak az újjáválasztott elnöknek, és dicséretben részesítették a választási eljárást. A világ minden tájékán működő szolidaritási csoportok szintén nyilvánosan üdvözölték az eredményeket.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője gratulált a magas részvételi arányhoz, és a venezuelai választások „békés” jellegéhez, és sürgette, hogy a Chávez-kormány vegye figyelembe annak a 6 millió embernek a véleményét is, akik nem rá szavaztak.

BA