A komor szürke miatt olyan, mintha mindjárt leszakadna az ég, de ez a tónustalan szín nem föntről jön, hanem füstként száll felfelé beborítva a gyászoló országot. Az ország legszegényebb barrióiban ágaskodó sorompók jelzik, hogy március 29-e van, a Fiatal Harcos Napja, ami a Vergara Toledo testvérek 1985-ös haláláról emlékezik meg. Ők a Forradalmi Baloldali mozgalom (MIR) tagjaiként lettek az Augusto Pinochet katonai diktatúrája által folytatott államterrorizmus áldozatai.

A húszéves Eduardo és a tizennyolc éves  Rafael átlagos fiatalemberek voltak, akik szerettek eljárni a barátaikkal, szerették a bulikat és a nőket. Rendes fiatalemberek voltak, erényekkel és hibákkal, mint bárki más. Santiago de Chile Estación Central körzetében nőttek fel, ahol mindennapos volt a nyomor, az igazságtalanság és az elnyomás.

Ahelyett, hogy ez demoralizálta volna őket, ez a nyers valóság a legnemesebb libertariánus álmokat érlelte ki bennük. Az élet, a környék és a MIR harcosai voltak, ami a hatóságok üldöztetésének célpontjaivá tette őket.

Eduardót eltanácsolták a Pedagógiai Tudományok Városi Egyeteméről, ahol történelemtanárnak tanult, Rafaelt pedig kirúgták a Liceo de Aplicación középiskolából. A család otthonát időről-időre megtámadták és a letartóztatások ugyanolyan mindennapossá váltak, mint az éhezés. Mindezek miatt a Vergara testvérek illegalitásba vonultak, amelyben hátralévő életüket töltötték.

Még akkor is bujkáltak, amikor eljött a végzetes március 29-e. Pontosan egy évvel korábban, 1984-ben, a diktatúra erői meggyilkoltak egy tizenhét éves MIR tagot, Mauricio Maigret-t. Eduardo és Rafael az utcára készültek, hogy megemlékezzenek a haláláról.

Miközben a lakókörzetük szűk sikátoraiban haladtak belefutottak négy járőröző rendőrbe. A rendőrök, akiknél egy SIG puska, egy UZI géppisztoly, egy sörétes puska és egy rendőrségi szolgálati pisztoly volt, mindenkire tüzet nyitottak, akit a kormány „felforgatóként” vagy „terroristaként” tartott nyilván.

Villa Francia kerületbe üldözték őket, ahol Eduardo számos lőtt seb, köztük egy szívlövés következtében meghalt. Rafaelt egy hátlövés terítette le, amely megbénította a lábait, ő pedig a bátyja holtteste felé vonszolta magát. Jorge Marín kapitány helyettes puskatussal az arcába vágott. Súlyos sebesülten egy rendőrségi rabszállítóba rángatták, ahol feltehetően megölték. Az élettelen testét végül a bátyjáéval együtt kidobták az utcára.

Jelenleg a bűncselekményben részt vevő négy rendőrből három börtönben ül. Jorge Marín, Eduardo és Rafael gyilkosa, tízéves börtönbüntetést kapott, míg a nyugalmazott őrmester, Alex Hinojosa és Nelson Toledo egykori százados hét-hétéves büntetésüket töltik. A negyedik rendőrtisztet, Marcelo Muñozt nem találták bűnösnek. Azonban Marín nemrégiben beszolgáltatott bizonyítéka Muñoz és más, magasabb rangú személyek bűnösségére utal.

A Vergara Toledo testvérek meggyilkolása nem az egyetlen bűncselekmény volt aznap. Alig néhány órával később egy másik MIR-tagot, a húszéves Paulina Aguirrét is megölték, amint hazaért a Lo Barnechea negyedben lévő otthonába. A diktatúra hírszerző apparátusának részét képező Nemzeti Információs Központ (CNI) ügynökei gyilkolták meg őt nyolc golyóval nem sokkal éjfél előtt.

A diktatúra erői nem lévén elégedettek a vérengzéssel, más bűnöket is elkövettek. Ugyanazon a reggelen a DICOMCAR részlegének rendőrsége őrizetbe vett két kommunista tanárt, José Manuel Paradát és Manuel Guerrerót. Egy másik tanárt, Santiago Nattinót előző nap rabolták el. Elvágott torkú testüket március 30-án találták meg a santiagói repülőtér közelében.

„Kommunisták közti leszámolás volt” – szólt a bíróság ítélete, de valójában nem volt más, mint gyáva leszámolás a diktatúra ellenfeleivel. Végül tizenhat rendőrtisztet ítéltek el, ötük életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik.

Minden március 29-én Chile szomorú szürke ege azt a benyomást kelti, hogy küszöbön a felhőszakadás. Ezek a hirtelen támadó zuhogó esők nem a mennyekből jönnek, hanem azok a férfiak és nők sírása, akik az életüket adták, Salvador Allende szavaival, egy jobb társadalom építéséért.

Camilo Villa Juica