Paraguay újonnan megválasztott elnökét, Marío Benítezt augusztus 15-én iktatják be. Miért szavaztak a paraguayiak újfent a Colorado Pártra, és mit jelent ez a dél-amerikai ország közeljövőjére nézve?

A Colorado Párt több mint százharminc éve szilárdan tartja magát a paraguayi politikában, és ebből hetvenkét éven át kormányon volt. Volt olyan időszak, amikor ez volt az egyetlen legális politikai párt. Ez volt Alfredo Stroessner katonai diktátor pártja a harmincöt évig tartó uralma alatt, és Stroessner 1989-es megdöntése óta csupán két másik párthoz tartozó elnöke volt az országnak: a kereszténydemokraták színeiben Fernando Lugo (2008-2012), és az PLRA-tól Federico Franco (2012-2013).

Benítezzel a fennálló rendre szavaztak a paraguayiak - Fotó: The Santiago Times

Maga Marío Benítez Stroessner magántitkárának a fia.

A párthoz való ragaszkodás egyik oka az, hogy Paraguayban hagyományosan nincs meg az a politikai változatosság, ami a szomszédjaira jellemző. 1989 óta öt különböző párt vagy szövetség volt hatalmon Argentínában, Brazíliában és Bolíviában. Ezzel szemben Paraguayban egyetlen szélsőjobboldali párt kormányzott az elmúlt huszonkilenc évből huszonnégyben.

Egy másik ok Paraguay Brazíliával való kapcsolata. A két szomszédos ország viszonya régóta vitákkal terhelt. Elsődlegesen azért, mert nagyszámú brazil gazda birtokában vannak paraguayi földek, illetve mert Paraguaynak vízenergiával kell ellátnia sokkal nagyobb szomszédját.

A harmadik ok a társadalom szerkezetében és társadalmi kérdésekben keresendő. Paraguayban a bevándorlókkal, nőkkel és az LMBT közösségekkel szemben diszkrimináció hivatalosan illegális, ugyanakkor nagyon elterjedt. Horacio Cartes elnök nyilvánosan kijelentette, hogy „maga lőné agyon a nyomorultat”, ha rájönne, hogy az egyik fia homoszexuális. A Colorado Párt nem sokat foglalkozik azzal, hogy törvényi védelemben részesítse a gyerekeket, bevándorlókat és más diszkriminációtól szenvedő társadalmi csoportokat, ami szimpatikus a konzervatív, többnyire római katolikus szavazóbázisnak.

Ezek ugyanazok a szavazók, akik tanúi voltak Paraguay a Mercosur kereskedelmi tömbből való 2012-es felfüggesztésének, és akik úgy érzik, hogy tizedet kell fizetniük a sokkal befolyásosabb Brazíliának. A szigorúbb határőrizetet javasló Benítezre leadott szavazatok a brazil és venezuelai bevándorlással szembeni ellenérzéseket jelzik.

Egy jobboldali Paraguay vélhetően nem lenne egy jó viszonyban egy az ottani elnökválasztási versenyt jelenleg vezető ellentmondásos populista, Jair Bolsonaro által vezetett Brazíliával. Tekintve, hogy milyen törékeny a viszony Paraguay és Brazília között, amin csak Lula elnök közelmúltbeli bebörtönzése javított egy kicsit, ha Paraguay az eddigi utat követi, az közvetett módon árthat a dél-amerikai kereskedelemnek.

A Stroessner-rezsim idején elkövetett számos emberijog-sértés, az emberrablástól a zsarolásig, ma sem idegen a paraguayi rendőrségtől. A szervezetek, amelyek leggyakrabban alkalmaznak kényszert a beosztottjaik és civilek ellen, név szerint a rendfenntartó erők és a katonaság, nem valószínű, hogy beleharapnak az őket etető kézbe.

Ezen körülmények között várható volt, hogy Paraguay Marío Benítezre fog szavazni, akit két hónap múlva be is fognak iktatni. Benítez, miközben egyet nem értését fejezi ki a stroessneri évek alatt elkövetett emberijog-sértésekkel kapcsolatban, azt is állítja, hogy az egykori diktátor „sokat tett az országért”.

Nagyon valószínűtlen, hogy rossz idők jönnének a paraguayi korrupció számára Benítez éveiben. Miközben Brazília jövője bizonytalan, Argentína progresszívebb-centristább politikák felé tendál, Bolívia pedig ha döcögősen is, de folytatja egyedi őslakos és környezetvédelmi progresszivista útját, Paraguay a status quo újabb öt éve elé néz. Ez éppen megfelelőnek tűnik a nagyközönség számára.

Írta: Thorin Engeseth

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság