Ez a július végi cikk mától, a békemegállapodás aláírása utáni naptól, vagyis a D-nap+1-től igazán érdekes, mert alaposan áttekinti, hogy mi következik most Kolumbiában.

23 átmeneti zóna / 8 tábor

Az átmeneti zónák területiek és ideiglenesek. Ezek olyan kijelölt és körülhatárolt területek, amelyekben a kormány és a FARC korábban megállapodott.

Mától kezdve a részletesen kidolgozott menetrend veszi kezdetét - Fotó: Reuters

Minden egyes zónában egy helyi megfigyelő csapat fog állomásozni az ellenőrző és hitelesítő mechanizmus keretében.

Az átmeneti zónák nagyobb egységek, azokon belül több tábor lesz kialakítva.

Az átmeneti zónákba vonulás

A végső megállapodás aláírásának napja (D-nap) után a kétoldalú tűzszünet, az ellenségeskedés végérvényes lezárása és az átmeneti zónák életbe lépnek.

A biztonságos mozgást biztosító intézkedések bevezetése a D-nap+1-től kezdődik az ellenőrző és hitelesítő mechanizmus keretében.

Felkészülés a visszailleszkedésre és a béke építésére

Az átmeneti zónákban képzések és más tevékenységek fogják segíteni a FARC-tagok visszailleszkedését a társadalomba és törvényes státuszuk (vagyis a cédulas) elnyerését.

A FARC a tagjai közül ki fog jelölni egy hatvan tagú csoportot, akik országos szinten hozzájárulnak majd a békemegállapodáshoz kapcsolódó tevékenységek kidolgozásához. Mind a 23 átmeneti zóna ki fog jelölni tíz embert a tagjai közül, akik megyei szinten részt vesznek ebben.

Táborok az átmeneti zónákon belül

Minden átmeneti zónában táborok lesznek (amelyek száma a zónáktól függően változó), ahova a polgári lakosság nem léphet be.

Fegyverletétel

Ez egy technikai, nyomon követhető és ellenőrizhető eljárás, amely biztosítani fogja, hogy a FARC összes fegyvere az ENSZ-hez kerüljön. Három emlékművet fognak emelni a hatástalanított fegyverekből.

Az irreguláris fegyvereket a D-nap+30 előtt be kell szolgáltatni. A többi fegyvert három szakaszban fogják begyűjteni: a 30 százalékukat a D-nap+90-ig; újabb 30 százalékukat a D-nap+120-ig; a maradék 40 százalékot a D-nap+150-ig.

Az összes fegyvert egy-egy raktárban fogják tartani az átmeneti zónákban, az ENSZ ellenőrző és hitelesítő csapatának nemzetközi részlegének felügyelete alatt.

Helyi hatóságok és közösségek

Az átmeneti zónákban a törvény teljes hatálya lesz érvényben.

A megállapodás végrehajtására a nem-fegyveres civil hatóságok és a közösségek normális működésébe be nem avatkozva fog sor kerülni.

A június 23-i kétoldalú tűzszünet tartalma

Bejelentés és információterjesztés

A megállapodás egy hat hónapos tervet állít fel, ami a teljes békemegállapodás aláírása (D-nap) után veszi kezdetét. Ez a teljes kétoldalú tűzszünetet és az ellenségeskedés végérvényes lezárását jelenti majd.

Bármilyen bejelentés előtt elegendő időt kell majd hagyni, hogy a helyszínen ellenőrző és hitelesítő mechanizmusok jöjjenek létre.

Ellenőrzés és hitelesítés

Egy mechanizmus elengedhetetlen a békemegállapodás minden aspektusának ellenőrzéséhez és hitelesítéséhez, ahogyan a bizalom kiépítéséhez és az együttműködés biztosításához is. Egy háromoldalú mechanizmus fog létrejönni a kormány (a fegyveres erők), a FARC és egy nemzetközi fél, elsősorban az ENSZ és a CELAC (Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége) képviselőinek részvételével.

A technikai mechanizmus számos szinten fog dolgozni: egy országos struktúrában, nyolc regionális és számos helyi ellenőrző poszton.

Ez a mechanizmus kulcsfontosságú azoknak a szigorú szabályoknak és protokolloknak ellenőrzésében és betartatásában, amelyek biztosítják majd, hogy a kétoldalú tűzszünet és a fegyverek beszolgáltatása nem sérül.

Mechanizmusok a terepen

23 átmeneti zónát és nyolc tábort fognak létrehozni, ahol a FARC tagjai elkezdik a visszailleszkedést a polgári életbe.

A polgári hatóságok és közösségek megfelelő működését fenn fogják tartani.

Minden egyes átmeneti zóna körül egy-egy egy kilométeres biztonsági övezet lesz.

A megfigyelési és hitelesítési mechanizmus állandóan jelen lesz. Működése a D-nap+180-on ér véget.

Biztonság

A biztonsági terv az emberek és a közösségek életének és az emberi méltóságának tiszteletben tartásán alapul. A megállapodás ebből a célból részletes protokollokat tartalmaz a fenyegetések minimalizálására a demilitarizált övezeteken belül és kívül is, különösen az emberek mozgásával, illetve a fegyverek és a robbanószerek átadásával kapcsolatban. A fegyveres erők fogják garantálni a polgári lakosság egészének biztonságát.

Logisztika

A helyes logisztika kidolgozása elengedhetetlen a zökkenőmentes átmenet biztosításához a hat hónapos időszak alatt – kezdve a FARC mozgásának megszervezésétől és a zónák ellátásának biztosításától, a leszerelési folyamat lebonyolításáig és nyomon követéséig. Az ellenőrzési és hitelesítési csapat minden egyes helyi testületének lesz egy logisztikai szekciója, amelyet a nemzetközi résztvevők fognak koordinálni.

Fegyverletétel

A fegyverletételre több szakaszban fog sor kerülni. Az első az azonosítási és nyilvántartási folyamat – amely során a megfigyelési csoport teljes képet kap majd arról, hogy milyen fegyverekkel rendelkezik a FARC. Ezt követi a begyűjtés és az elraktározás, majd végül megkezdődhet az elszállítás és a hatástalanítás/szétszerelés.

Bűnszervezetek elleni biztosítékok

A konfliktus befejezését biztosító biztonsági garanciák keretében a FARC és a kormány egy sor védelmi intézkedést jelentett be a bűnszervezetek fenyegetése és a paramilitáris tevékenység ellen, amelyek veszélyeztethetik a béke építését. Ezek között van egy Nemzeti politikai paktum az erőszak ellen, egy Biztonsági Bizottság felállítása a közpolitika ellenőrzésére, illetve egy a bűnszervezetek felszámolására létrehozandó Különleges Nyomozó Egység.

Írta: Julia Lledín Vitos

Forrás: The Bogotá Post, 2016. július 17.

Fordította: Latin-Amerika Társaság