Jean-Claude „Baby Doc” Duvalier váratlan halálos kimenetelű szívrohama biztossá tette, hogy az egykori diktátort nem fogják elszámoltatni azokkal a bűnökkel, amiket tizenöt éves regnálása alatt elkövetett. Mert bár a becslések eltérőek, olyan szervezetek, mint a Human Rights Watch, úgy vélik, hogy valahol 20 és 30 ezer közötti haiti állampolgárt öltek meg Duvalier évei alatt a haiti állami terror színhelyén, a hírhedt Fort Dimanche-ban.

Az ellenzék és az emberi jogi szervezetek, ha meg nem is lepődtek, de felzúdultak Michel Martelly Baby Doc halálával kapcsolatos reakcióján. Martelly a Twitteren „őszinte részvétét fejezte ki a családnak és a nemzetnek”, és Duvaliert „Haiti igazi fiának” nevezte. Az utóbbi megjegyzést különösen sokan bírálták.

Noha Martelly szóvivője az Agence-France Presse-nek azt igyekezett bizonygatni, hogy „a protokoll” megköveteli, hogy Duvalier állami temetést kapjon, az elnök végül ellenállt a kísértésnek, hogy az egykori örökös elnök ebben a kiváltságban részesüljön.

Baby Doc Duvalier 2011-es visszatérésekor

Egy állami temetés sértő lett volna mindazok számára, akik a tonton macoute-ok erőszakjától és megfélemlítésétől szenvedtek, és egészen bizonyosan sokan elítélték volna Haitin kívül is. Ahogy Alex Dupuy az Associated Pressnek fogalmazott: „Ha állami temetést kapott volna, az igazolása, nem pedig elítélése lett volna a rezsimjének.”

Miközben Reed Brody, a Human Right Watch ügyvédje az al-Dzsazírának azt nyilatkozta, hogy halála megfosztja Haitit és áldozatait a haiti történelem talán legfontosabb tárgyalásától, mások, köztük a Büntetlenség Elleni Kollektíva és az Országos Emberi Jogi Hálózat (NHRN) a tárgyalás folytatására szólított fel. Pierre Espérance, az NHRN főigazgatója azt mondta, hogy Baby Doc halála nem szabadna, hogy „véget vessen a jogi eljárásnak” a Duvalier-rezsim ellen, „mivel Duvalier áldozatai szintén adtak be kereseteket az egykori diktátor csatlósai ellen.”

Duvalier visszatérése

Sokakat meglepett, amikor Baby Doc 2011-ben 25 évnyi párizsi száműzetés után visszatért Haitire. Egészen bizonyos, hogy addig várt a visszatéréssel, amíg Martelly hatalomra nem került, mert úgy vélte, hogy az ő kormányzata nem fogja őt üldözni, ha újra haiti földre teszi a lábát.

Noha egy haiti bíróság úgy határozott, hogy emberiség elleni bűncselekményekért perbe lehet fogni Duvaliert, a kritikus hangok utaltak rá, hogy Martelly mindent megtesz majd, hogy egy ilyen tárgyalásra ne kerülhessen sor. Az egykori diktátor visszatérése után számos rendezvényen és eseményen jelent meg Martelly oldalán. Jonathan Katz emlékeztet rá, hogy Duvalier feleségével, Veronique Royjal „sorra járta” Port-au-Prince legjobb éttermeit, miközben „a bíróságok egy ujjal sem nyúltak hozzá”.

Duvelierizmus Duvalier után

Számos megfigyelő mutatott rá a duvalierizmus stratégiáinak továbbélésére a Martelly-kormányzaton belül – ez az, amit Michel-Rolph Truillot az Állam a nemzet ellen című éleslátó könyvében „Duvalier utáni duvalierizmusnak” hívott.

Michel Martelly haiti elnök

Amy Wilentz, Az esős évszak című könyv szerzője azt állítja, hogy Martelly kormánya továbbra is alkalmazza a duvalierizmus „eszköztárát” az ország ellenőrzésére. Wilentz kiemeli Martelly a tekintélyelvűség iránti rajongását, illetve az „elcsalt választásokat, a szólásszabadsággal szembeni bizalmatlanságot, a rendfenntartó erők korrupcióját, és a részrehajlást.”

Martelly kötődését a duvalierizmushoz az is jelzi, hogy Baby Doc fiát, Nicolast tanácsadóként alkalmazta, és hogy a duvalieristák és a duvalieristák gyermekei, például David Bazile belügyminiszter, Magalie Racine (Madame Max Adolphe-nak, a Fort Dimanche parancsnokának a lánya) ifjúsági és sportminiszter és Philippe Cinéas, közmunkaügyi államtitkár, jelen vannak a kormányában.

Egyes bírálók azt mondják, hogy Martelly gazdasági programja hasonló ahhoz, amit Duvalier folytatott. Katz szerint Martelly neoliberális gazdaságfejlesztési programja a turizmus és az ipari parkok újbóli hangsúlyozásával „hasonlít” Baby Docéra. Baby Doc idején amerikai vállalatok jelentős adókedvezményeket kaptak annak érdekében, hogy különféle az amerikai piacra szánt exportterméket állítsanak elő. Egy időben az MLB[i]-ben használt minden labdát Haitin gyártották.

A rendszer ellenzőinek megfélemlítése szintén azt jelzi, hogy a duvalierizmus tovább él Martelly Haitijén. A fenyegetések, amelyeket különböző polgárjogi aktivisták kaptak, illetve Daniel Dorsinvil és felesége, Girldy Larêche meggyilkolása jelzésértékű, mint ahogy az egykori elnök, Jean-Bertrand Aristide elleni letartóztatási kísérletek is azok. Sokan, köztük a Haiti Support Group is politikai indítékot sejt Dorsinvil – Martelly kormányának éles hangú bírálója – meggyilkolása, valamint a még mindig népszerű Aristide üldözése mögött.

Írta: Russell White

Forrás: Latin America Bureau

Fordította: Latin-Amerika Társaság


[i] A Major League Baseball Észak-Amerika egyetlen első osztályú profi baseball bajnoksága – LAT