A szavazatok 39 százalékával a jelenlegi alelnök, Juan Carlos Varela nyerte meg a május 4-i elnökválasztásokat Panamában. Varela a kormányzó párt, Demokratikus Változás (CD) esélyesnek tartott jelöltjét, José Domingo Ariast utasította maga mögé, aki a szavazatok 31 százalékát kapta. A harmadik balközép Forradalmi Demokratikus Párt (PRD) jelölje, Juan Carlos Navarro lett 27 százalékkal.

A Panamai Párthoz tartozó Varela Isabel Saint Malo de Alvaradót választotta alelnökéül. Az országos választási bíróság kinevezte Varelát Panama elnökének a következő öt évre.

„Megerősítem az elkötelezettségem, hogy egy konszenzuson és párbeszéden alapuló nemzeti egységkormányt hozzak létre, ami békét és jólétet hoz minden panamainak pártkötődésre való tekintet nélkül” – mondta Varela az elnökké választásakor, hozzátéve, hogy „egy őszinte, emberi kormányt” fog vezetni, ami „az embereket helyezi előtérbe minden döntésében, és ami megvédi a legrászorulóbbak érdekeit, akiknek szükségük van ennek a gazdag államnak a segítségére a boldoguláshoz.”

2009-ben Varela visszalépett a jelöltségtől, hogy részt vegyen a jelenlegi államfő, Ricardo Martinelli kormányában, aki a szavazatok 60 százalékának megszerzésével elsöprő győzelmet aratott az az évi általános választásokon. 2011-ben azonban Varela felbontotta a szövetségét Martinellivel, miután leváltották a külügyminiszteri posztról, de alelnök maradt, mivel erről a tisztségről nem lehet lemondani.

Az elnök azzal indokolta Varela menesztését, hogy Varela „elhanyagolja külügyminiszteri teendőit” mivel négy tisztséget visel: külügyminiszter, alelnök, pártjának elnöke és jelölt. Varela pedig korrupcióval vádolta Martelli kormányát.

Mi vár rá?

Az 50 éves ipari mérnök és üzletember Varela Twitter-fiókján keresztül úgy fogalmazott, hogy „tisztességes kormányt” fog vezetni, amelynek „egyetlen célja az lesz, hogy az országot szolgálja, és harcoljon az egyenlőtlenség ellen.” Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy a politika „nem lesz többé üzlet”, és megerősítette, hogy „az emberek pénzének az utolsó centjét is védeni fogja.”

Az új kormány július 1-től kezdi a munkát, és Latin-Amerika egyik legnagyobb mértékben növekvő gazdaságát örökli, amely a Világbank adatai szerint 2004 és 2013 között átlagosan 8,6 százalékos bővülést produkált. Ennek ellenére a 3,9 millió panamai 25,3 százaléka, elsősorban az őslakos és vidéki lakosság szegénységben él, erősítette meg Latin-Amerika és a Karib-térség Gazdasági Bizottsága. Ezenkívül, Varelának meg kell birkóznia a Panama-csatorna bővítésének csúszásával, és a nagy államadóssággal is.

A körülbelül 2,5 millió szavazó megválasztotta többek között a Nemzetgyűlés 71, valamint a Közép-amerikai Parlament 20 képviselőjét is, továbbá 77 polgármestert.

Az előzetes eredmények szerint a CD-t és a Nemzeti Republikánus Felszabadítási Mozgalmat tartalmazó Egyesült Szövetség a Több Változásért 28 parlamenti helyet szerzett, őt követi a PRD 23 hellyel. A Varela Panamai Pártjából és a Néppártból álló az Emberek az Elsők Szövetség csak 12 széket nyert, ami az újonnan megválasztott államfőt arra kényszerít majd, hogy na törvények elfogadásához szövetségeket kössön.

Forrás: Latinamerica Press

Fordította: Latin-Amerika Társaság