A Chevron azt állítja, hogy… „a TexPet[i] 1992-ben befejezte a hivatkozott konzorciumban végzett tevékenységét eleget téve az összes környezeti helyreállítási kötelezettségének”.

És az igazság az, hogy… a TexPet kötelessége az volt, hogy a talaj alsó rétegébe a legjobb technológiák segítéségével, biztonságosan fecskendezze vissza a mérgező hulladékokat. Ehelyett a hulladékok nagy részét csak befedte és elrejtette. A lakosok mai napig találnak tározókat melyekből továbbra is szivárog a hulladék a terület édesvíz készleteibe. Ezt nevezi a Chevron „eleget tenni a környezeti helyreállításnak”.

A Chevron azt állítja, hogy… „az Ecuadori Köztársaság hivatalos szervei elfogadták a helyreállítást és felmentették a TexPet-et minden múlt- és jövőbeni környezeti felelősség alól”.

És az igazság az, hogy… a TexPet soha nem lett felmentve „minden múlt- és jövőbeni

környezeti felelősség alól”. 1998-ban Jamil Mahuad kormánya aláírt egy Végelszámolási Jegyzőkönyvet, mely felmentette a Texacót bármilyen pertől az ecuadori kormány részéről, de nem a magánszemélyek által kezdeményezettek alól. A végelszámolási megállapodás zárta le az állam és a Texaco közötti kapcsolatot. Egyáltalán nem vonatkozott Amazónia közösségeire és nem volt harmadik személyekre vonatkozó lemondási kitétel. Jelen esetben az Amazónia Front, az Amazónia érintett közösségeinek egyesülése az, aki beperelte a Chevront, és nem a kormány.

A Chevron azt állítja, hogy… „bármilyen környezeti hatás a megszűnt konzorcium területén kizárólag a PetroEcuadoré, mely több mint 20 éve működik a területen”.

És az igazság az, hogy… nincs híja azoknak a tanuknak, akik igazolni tudják a múltban okozott károkat. Szintén nincs híja azoknak a kutaknak, ahol a PetroEcuador soha nem végzett kitermelést, ahol minden nehézség nélkül meg lehet tapasztalni a Texaco által okozott környezeti károkat. Pontosan a Texaco által okozott károkra vonatkozott és azokat ítélte el a sucumbíosi per.

A Chevron azt állítja, hogy… „a nemrégiben az argentin televízióban megjelent képek nem vonatkoznak a Chevron Corporation sem régi sem mostani tevékenységére, a vállalat soha nem működött Ecuadorban”.

És az igazság az, hogy… persze, abban az időben az Ecuadorban működő vállalat a Texaco volt. Ugyanakkor a Chevron akkor vásárolta fel, amikor a károk már nagyon jelentősek voltak. Most annak ellenére elhatárolódik a felelősségvállalástól, hogy tulajdonát képezi a katasztrófát okozó vállalat, melynek felvásárolásakor tudatában volt annak, hogy vállalnia kell majd az érintett településekben okozott károk helyreállítását.

A Chevron azt állítja, hogy… „a Texaco Petroleum Compay kisebbségi tulajdonos volt egy közös műveletben a CEPE (jelenlegi PetroEcuador) mellett (62,5%).”

És az igazság az, hogy… ez nem változtat a Texaco felelősségén. A konzorciumon belül a Texaco volt a kizárólagos felelős a kőolaj kitermelésért. Ugyanígy a Texaco volt a kizárólagos felelős a munkák befejeztével elvégzendő környezeti helyreállításért.

A Chevron azt állítja, hogy… „az ecuadori kormány egyértelműen befolyásolta a Chevron elleni tárgyalást.”

És az igazság az, hogy… az állampolgárok aggodalmait meghallgatni minden hatóság kötelessége, és Rafael Correa elnök is ezt tette. Ugyanakkor ez nem jelenti, és nem bizonyítja az igazságszolgáltatás befolyásolását. A Chevron Rafel Correa elnök ellen tett feljelentése rágalmazás. Az előző kormányok vezetői tizenegy tárgyaláson vettek részt a Chevron képviselőivel. Ezeken a találkozókon nem kevesebb, mint két elnök, egy alelnök, két energiaügyért felelős miniszter, egy belügyminiszter és egy ügyész vett részt. Ezekben az esetekben soha nem merült fel a „tárgyalás befolyásolása”. A kettős mérce szembetűnő.

Következtetés: A Chevron-Texaco bűnös.

• A Chevron-Texaco vétkes az ecuadori Amazónia 2 millió hektáros területének szennyezéséért, mert a költségek csökkentése érdekében elavult technológiát használtak, ezzel a történelem egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozva. A PetroEcuador által soha nem használt tározók bizonyítják a Texaco vétkességét.

• A Chevron-Texaco vétkes az ítélet végrehajtásának elkerülésében, melynek betartására ígéretet tett. A Chevron megpróbálja az ecuadori államra hárítani az ítéletet, miközben ennek semmi köze nincs hozzá.

• A Chevron-Texaco vétkes az ecuadori állam elleni politikai nyomásgyakorlásban: a Chevron minden hatalmát –politikai befolyását, dollármilliókat lobbira, stb.- felhasználja annak érdekében, hogy negatívan befolyásolja Ecuador kereskedelmi kapcsolatait.

• A Chevron-Texaco vétkes abban, hogy fél információval érvel az ecuadori állammal szemben: a presztízsrontó kampány az ecuadori törvényhozással és kormányzással szemben, melyre dollármilliókat költ, az igazság és az ecuadori nép megsértése.

• A Chevron-Texaco vétkes abban, hogy az ecuadori néppel akarja megfizettetni azt, amit a Texaco szennyezett be: a Chevron nemzetközi választottbírósághoz fordult, visszamenőlegesen alkalmazva egy olyan kétoldalú befektetési egyezményt mely erre nem ad lehetőséget, így próbálva a saját felelősségét az ecuadori államra hárítani.


[i] Texaco Petroleum Compay, a Chevron Corporation tulajdona 2001 óta

Fordította: Ecuador magyarországi nagykövetsége

Forrás: Ecuador Külügy- és Emberi Mobilitási Minisztériuma