Novemberben Chilében elnök- és kongresszusi választásokat tartanak, amelyek kampányában – hála a 2011 óta újból feléledő diákmozgalmaknak – központi szerep jut az oktatás kérdésének. És ahogy a politikai mozgalmaknál szokás, azok vezetői közül többen aktívabb politikai szerepvállalására tesznek kísérletet, és jelöltként méretik meg magukat a törvényhozási választásokon. Az alábbi elemzésben azok a diákvezetők kerülnek bemutatásra, akik a mostani választáson jelöltséget vállaltak.

Akik a kommunisták támogatását élvezik:

Az induló jelölteket alapvetően két csoportra lehet osztani: akik függetlenként, és akik párt, azon belül is az Új Többség névre hallgató balközép koalíció támogatásával indulnak. A kelet-közép-európai fülek számára elsőre talán furcsán hangozhat, pedig egyáltalán nem az, hogy azok, akik az Új Többség támogatását élvezik, azok Chile Kommunista Pártjának (CKP) tagjai. Pedig ez a világ többi részén teljesen normális, és bevett dolognak számít, hiszen a diákmozgalom vezetői, tagjai és szimpatizánsai között szinte mindenütt a társadalomban előforduló aránynál nagyobb mértékben találhatóak meg a kommunista ideológiával szimpatizálók.

Nincs ez máshogy Chilében sem, ahol a csak „chilei télként” elhíresült 2011-12 fordulója óta tartó tiltakozások szervezői közül azóta többen a Chilei Ifjúkommunisták – a CKP ifjúsági szervezetének – vezetői lettek. Őket mind a párton belül, mind az elemzők közül sokan úgy tartják számon, mint azok, akik új lendületet adhatnak Chile Kommunista Pártjának, amely a Pinochet-diktatúrával szembeni folyamatos küzdelme miatt bár eddig is nagy tekintélyt élvezett a társadalom szegényebb rétegei körében, azonban ez eddig nem mutatkozott meg a kapott szavazatok számában.

Camila Vallejo

Az 1988-ban született Vallejo a legismertebb alakja a chilei diákmozgalomnak, hiszen ő volt az, aki a 2011-es hatalmas megmozdulások során talán a legradikálisabb hangot ütötte meg. 2010 és 2011 között a Chilei Egyetemi Diákszövetség elnöke volt. A szervezet 105 éves története során mindössze a második nő volt, aki betölthette ezt a tisztséget. Beszédeivel képes volt feltüzelni az oktatási rendszerrel elégedetlen diákságot.

Camila Vallejo Downling

Bár sokan vannak, akik kritizálják, amiért politikai pályára lép, de ezek a bírálatok alaptalanok abból a szempontból, hogy Vallejo már diákmozgalmi szerepvállalása előtt is a chilei ifjúkommunisták egyik országos vezetője volt. 2011 óta tagja a szervezet Központi Bizottságának is. Aktív politikai tevékenységét a 2006-os sikeres egyetemi felvételije után kezdte, ekkor csatlakozott a kommunistákhoz.

A mostani választásokon 26-os számú kongresszusi választási körzetben, a Santiago de Chile-i La Florida körzetében indul a balközép és radikális baloldali pártokat is tömörítő Új Többség koalíció színeiben. Megválasztására jó esély van, hiszen a felmérések szerint Vallejo az egyik leghitelesebb jelölt az egész chilei politikában, emellett egész gyermekkorát ebben a választókerületben töltötte, szülei pedig a Pinochet-diktatúra alatt is aktív tagjai voltak Chile Kommunista Pártjának és a demokratikus ellenállásnak.

Hivatalos Facebook-oldala: https://www.facebook.com/pages/Camila-Vallejo-Dowling/170911349635410?fref=ts

Hivatalos blogja: http://camilavallejodowling.blogspot.com/

Hivatalos Twitter-oldala: https://twitter.com/camila_vallejo

Karol Cariola

1987-ben született Santiagóban, egyetemi tanulmányai során pedig szülésznői végzettséget szerzett. Családja a munkásosztályhoz tartozott, így fiatalon megtanulhatta, hogy a neoliberális kapitalista modellben a legkeményebb munkával is borzasztó nehéz előre jutni.

Társadalmi és politikai kérdésekkel nyolcadikos korában, a középiskola-választás időszakában kezdett el foglalkozni, mivel saját bevallása szerint nem értette, hogy miért lehetséges az, hogy egy jó képességű, de szegény gyermek nem mehet ugyanolyan magas színvonalú iskolába, mint egy gazdag család gyermeke. Politikai szerepvállalásában az elnyomott mapuche indiánok küzdelme ösztönözte.

2010-ben megválasztották az Universidad de Concepción-i Diákszövetség elnökének, amely megbízatását arra használta fel, hogy az egyetemi hallgatókat mobilizálja a neoliberális irányvonalat követő jobboldali Piñera-kormány oktatási reformként beharangozott megszorító csomagja ellen.

Karol Cariola

2011 októberében elnöknek választották a Chilei Ifjúkommunisták XIII. kongresszusán, ezt a tisztséget azóta is betölti. Cariolát korábban több alkalommal is támadták a liberálisok és a jobboldaliak, amiért nyilvánosan is támogatásáról biztosította Fidel Castrót és Hugo Chávezt, valamint a latin-amerikai baloldali fordulatot. Szintén lehetséges támadási felület vele szemben a szociálisan konzervatívnak nevezhető Chilében, hogy nyíltan kiállt a melegházasság legalizálása mellett.

Ha meg akarjuk ismerni gondolkodásmódját és a jövőről alkotott képét, akkor érdemes elolvasni az alábbi interjú részletet: „Azt hiszem az országunk abban a történelmi pillanatban van, hogy szükség van strukturális változtatásokra… Egy olyan folyamat ment végbe nálunk, ami új öntudatra ébresztette ezt az országot. Chile ma már nem ugyanaz, mint hat hónappal ezelőtt volt, felébredt a vágy a változtatásra, és annak igénye, hogy ezt meg is tegyük” – nyilatkozta Cariola korábban a CNN Chilének.

Cariola a 19-es számú, Indepenciát és Recoletát magába foglaló santiagói kongresszusi körzetben méreti meg magát a kommunista párt által támogatott Új Többség koalíció színeiben.

Hivatalos Facebook-oldala: https://www.facebook.com/karolcariola

Hivatalos Twitter-oldala: https://twitter.com/Karolcariola

Camilo Ballesteros

Ballesteros 1987-ben, egy munkáscsalád gyermekeként látta meg a napvilágot Santiagóban. Középiskolás éveit a Colegio Latinoamericanóban töltötte, ahol csatlakozott a 2006-os diáktiltakozásokhoz. Ennek hatására került közelebb a kommunista ideológiához.

2006-ban felvételt nyert a santiagói egyetemre, ahol testnevelés szakon tanult. Egyetemi évei során hallgatók egy csoportjával kezdett szervezkedni, hogy az oktatás reformjáért harcoljanak. 2009-ben megválasztották az egyetemi diákszervezet elnökének, majd 2010-ben újraválasztották. A 2011-es diákmozgalom egyik vezetőjeként tett szert országos hírnévre.

Camilo Ballesteros

Ballesteros azóta aktív politikai életet él. Chile Kommunista Pártjának a tagja, miután 2006-ban csatlakozott az ifjúkommunistákhoz, amelynek 2010 óta a Központi Bizottságában is benne van. A 2012-es önkormányzati választások során pártja színében polgármester jelölt volt, azonban minimális különbséggel alulmaradt Rodrigo Delgadóval, a Független Demokrata Unió jelöltjével szemben.

A mostani választásokon kongresszusi képviselőnek jelölteti magát a 20-as, Cerrillost, Estación Centralt és Maipút magába foglaló körzetben.

Hivatalos Facebook-oldala: https://www.facebook.com/Camilo.ballesteros.briones?fref=ts

És akik nem a kommunisták támogatásával indulnak:

Bár a korábbi vezetők közül hárman Chile Kommunista Pártjának támogatásával a korábbi elnök asszony, Michelle Bachelet vezette Új Többség koalíció színeiben indulnak, vannak szép számmal olyanok, akik ezt nem nézik jó szemmel a diákmozgalomban, árulásnak tartva azt, hogy most más jellegű politikai szerepet vállalnak.

De nem csak a kommunisták azok, akik úgy döntötték, hogy megmérettetik magukat a választásokon. A továbbiakban azokról – a függetlenként induló – diákvezetőkről lesz szó, akik szintén jelöltként méretik meg magukat a novemberi választásokon. Érdekesség, hogy egyébként az egykori diákmozgalmárok most is törekednek az együttműködésre, és támogatják egymás jelöltségét, ami annak fényében nem meglepő, hogy közös cél számukra megváltoztatni Chilét.

José Ankalao

A mapuche indián származású Ankalao az Universidad Católica de Temucón végzett, ahol antropológiai tanulmányokat folytatott. Itt kapcsolódott be a diákmozgalmak munkájába, 2011-ben a Mapuche Diákszövetség vezetőjeként vált ismertté. A mostani választásokon a szenátor és egykori elnökjelölt José Antonio Gómez szóvivőjeként és képviselőjelöltjeként szerepelt volna, azonban miután Gómez elvesztette az előválasztást Bachelettel szemben, ő is a visszalépést választotta. Programjában a diákkövetelések mellett az őslakos kérdés jelent meg hangsúlyosan.

José Ankalao

Hivatalos Twitter-fiókja: https://twitter.com/ANKALAO

Giorgio Jackson

A teljes nevén Kenneth Giorgio Jackson Drago névre hallgató fiatalember 1987. február 6-án született Viña del Marban. Aktivista tevékenységét 2004-ben az Un techo para Chile nevű önkéntes alapon működő társadalmi szervezetnél kezdte, amely egy latin-amerikai szegénységellenes hálózat helyi szárnya.

Jackson műszaki területen folytatott egyetemi tanulmányokat az Universidad Católica de Chilén. Itt hozta létre Miguel Crispivel közösen a Nueva Acción Universitaria nevű balközép irányultságú diák érdekvédelmi szervezetet. A 2011-es diákmegmozdulások idején ő töltötte be az egyetemi diákszervezet elnöki tisztségét, és az egyik legaktívabb szervezője volt az országos eseményeknek.

2012-ben alapította meg a Demokratikus Forradalom névre hallgató politikai mozgalmát, amelynek támogatásával függetlenként indul a 22-es számú kongresszusi választási körzetben Santiago de Chilében. Tizenkét pontos programjának tengelyét alapvetően szociális követelések alkotják, például a befogadó társadalom, az egészséges élethez és oktatáshoz való jog és a tisztességes megélhetés garantálásának ígérete.

Giorgio Jackson

A mozgalom Jackson mellett a kongresszusi választáson Camila Vallejo, Karol Cariola, Cristián Cuevas, Eduardo Vergara, Iván Fuentes, Daniela López és Gabriel Boric, a szenátusi választáson pedig Alejandro Guillier és Carlos Montes megválasztását is támogatja.

Hivatalos Twitter-oldala: https://twitter.com/GiorgioJackson

Hivatalos Facebook-oldala: https://www.facebook.com/giorgiodiputado?fref=ts

Hivatalos weboldala: http://www.giorgiojackson.cl/

Az Autonóm Baloldal jelöltjei:

Az egyetemi mozgalmi életben nemcsak a kommunisták voltak aktívak a baloldali irányzatok közül. Ekkor jött létre az Autonóm Baloldal nevű csoportosulás. A tagjaik magukat marxistának vallják, de nem kötődnek egyetlen pártcsoportosuláshoz sem. Talán a legemblematikusabb képviselőjük az a Gabriel Boric, akit 2012-ben úgy választottak meg a chilei egyetemi diákmozgalmak vezetőjévé, hogy Camila Vallejót győzte le.

Az Autonóm Baloldal nézeteire a legnagyobb hatással talán az olasz Antonio Gramsci volt, ami abban nyilvánul meg, hogy az a céljuk, hogy az alacsonyabb társadalmi osztályok politikai autonómiáját hozzák létre az uralkodó osztályokkal szemben. Tagjaik ennek szellemében fogalmazták meg programjaikat, és hivatalosan függetlenként méretik meg magukat a mostani választásokon, noha irányultságukat nem tagadják egy percig sem.

Gabriel Boric

A teljes nevén Gabriel Boric Font 2013 júniusában jelentette be, hogy indul a novemberi választásokon. Számára az országos ismeretséget az hozta meg, hogy a 2011-es diákszövetségi választásokon legyőzte a kommunista Camila Vallejót. Vezetőként ugyanolyan kemény partnernek mutatkozott a kormányzattal való tárgyalásokon, mit elődje, elutasítva az ingyenesség helyett kedvezőbb kamatozású ajánlatot.

A magelláni származású fiatalember jogászként végzett Chilei Jogi Egyetemen. Itt kezdett 2009-ben közéleti tevékenységbe, amikor megválasztották egy hallgatói szervezet élére. 2010 és 2012 között tagja volt egyeteme szenátusának, ahová a hallgatók támogatásának eredményeképpen került be. 2012-ben választották meg az országos egyetemi diákszervezet élére.

Gabriel Boric

A mostani választásokon a 60-as számú Punte Arenas-i körzetben méreti meg magát.

Hivatalos Twitter-fiókja: https://twitter.com/gabrielboric

Hivatalos Facebook-oldala: https://www.facebook.com/gabriel.b.font

Hivatalos blogja: http://gabrielboric.blogspot.hu/

Daniela López

A 26 éves jogász Daniela López Leivát 2011-ben választották meg az Chilei Központi Egyetem Diákszövetségének az elnökévé, amely tisztséget egy éven át töltötte be. Ez időszak alatt vált a diákmozgalmak egyik országosan ismert alakjává.

Daniela López

A 13-as számú valparaísói és Húsvét-szigeteki kongresszusi körzetben indul a novemberi választásokon, miután 1 233 érvényes ajánlást adott át a bizottságnak. Programjában az Autonóm Baloldal követelései jelennek meg hangsúlyosan, valamint a körzetének környezeti problémáira igyekszik felhívni a figyelmet. Ennek keretében más képviselőjelöltekkel közösen tiltakozott a néhány évvel korábban Latin-Amerikába áthelyezett Dakar-rali regionális kormányzati támogatása ellen, mivel az komoly környezeti terhelést jelent a vidéknek.

Hivatalos Twitter-oldala: https://twitter.com/DanielaLopezLv

Hivatalos Facebook-oldala: https://www.facebook.com/DanielaLopezDiputada

Hivatalos weboldala: www.danielalopez.cl

Francisco Figueroa

26 éves újságíró Francisco „Pancho” Figueroa, a Chilei Egyetem Diákszövetségének alelnöke volt 2010 és 2011 között. Itt csatlakozott az Autonóm Baloldalhoz.

Választási programjának középpontjában az oktatás mellett a demokrácia és a jólét szerepel, amelyet minél nagyobb társadalmi rétegekre terjesztené ki. Figueroa elismerte, hogy az Autonóm Baloldal által támogatott jelöltek ugyan nem indulnak túl sok eséllyel, de elsősorban az a céljuk, hogy a választásuk után létre tudjanak hozni egy új politikai formációt, amely valódi alternatívát lesz képes kínálni Chile számára.

Francisco Figueroa

A novemberi voksoláson függetlenként indul a 21-es számú ñuñoai és providenciai körzetben.

Hivatalos Twitter-oldala: https://twitter.com/panchofigueroa

Hivatalos Facebook-oldala: https://www.facebook.com/FranciscoFigueroaDiputado

Hivatalos weboldala: http://www.franciscofigueroa.cl/

Bár a november 17-ei szavazáson ahogy az ebből az elemzésből is kiderül, hogy többen is megpróbálnak politikai babérokra törni, meg kell jegyeznünk, hogy az Új Többség színeiben induló jelölteknek van csak valós esélye arra, hogy mandátumot szerezzenek. A többiek számára a választási kampány inkább csak egy lehetőség, ami alkalmat kínál, hogy nézeteiket szélesebb körben ismertethessék meg, illetve más társadalmi tevékenységekhez további aktivistákat toborozzanak.

Szerző: Bakó András