Augusztus 15-én Horacio Cartes milliomos, üzletember és állítólagos kábítószer-kereskedő ült az elnöki székbe Paraguayban, és visszavezette a 61 éven keresztül kormányzó Colorado Pártot a hatalomba, aminek az uralmát négy évre megszakította a tavaly „parlamentáris puccsal” eltávolított Fernando Lugo.

A Wikileaks által nyilvánosságra hozott 2010-es amerikai diplomáciai táviratok szerint Cartes ellen az Egyesült Államok kormánya nyomozást folytatott pénzmosás és kábítószer-kereskedelem miatt.

Amióta Cartes nyolc héttel ezelőtt megkezdte a ciklusát számos olyan bejelentést tettek Paraguay társadalom- és gazdaságpolitikáját illetően, amelyekről érdemes szót ejteni.

Militarizálás

Hivatalba lépése után egy héttel a paraguayi kongresszus – ahol mindkét házban a Colorado Párt van többségben – felhatalmazta az elnököt, hogy a katonaságot rendfenntartó feladatok elvégzésére használja fel az országban. A diktatúra idején zajló katonai műveletek visszatérésétől félő emberi jogi szervezetek tiltakozása ellenére három nappal később Cartes négyszáz katonát vezényelt ki olyan körzetekbe, ahol földhasználati viták folynak. Augusztus 28-án a katonaság behatolt egy általános iskolába, hogy kikérdezze a gyerekeket a feltételezett lázadók hollétéről, és letartóztatta a terület számos földjogi aktivistáját és parasztvezetőjét.

Az elnök rendfenntartó feladatokra is bevetheti a hadsereget

A Cartes rendelkezésére álló katonai erők különösen aggasztóak egy olyan országban, amely a huszadik század nagy részét vagy politikai zűrzavarban vagy brutális diktatúrában töltötte. A Cartes-rezsim növekvő militarizálódására akkor kerül sor, amikor egyre nagyobb az elégedetlenség a közszférában zajló elbocsátások és a privatizációs tervek miatt.

Megszorítások

Paraguaynak nincs megfelelő rendszere az adók beszedésére, és nehezen finanszírozza a szociális kiadásokat. A kevés javak elosztására szolgáló mechanizmus és a lakosságnak nyújtott szociális szolgáltatások csak kismértékű fejlődése miatt az idei és tavalyi évben tapasztalt nagyarányú paraguayi gazdasági növekedésből leginkább a gazdagok profitálnak.

A paraguayi földek 77 százaléka még mindig a lakosság egy százalékának a kezében van, és a szegénység csökkenése Paraguayban lassabb, mint a régió más országaiban. Az ENSZ Latin-Amerikáért és a Karib-térségért Felelős Gazdasági Bizottságának és a paraguayi kormánynak a 2011 és 2012 közötti szegénységre vonatkozó becslései 32-50 százalékos eltérést mutatnak,

de jelentős csökkenést jeleznek Fernando Lugo befejezetlen elnöksége alatt. Cartes azt állítja, hogy kormánya is „megszállottan” fog küzdeni a szegénység ellen, és növeli a szociális kiadásokat.

Azonban kicsit több mint tíz nappal ezelőtt Cartes tömeges, négyezer főt érintő leépítést jelentett be a kormányzati dolgozók körében. Ezen a héten egy újabb bejelentést tett, miszerint újabb 15 ezer főt bocsátanak el várhatóan decemberben. Cartes azt mondja, hogy a kormánynak nincsenek forrásai mind a 258 ezer kormányzati alkalmazott bérének a kifizetésére.

Legalább egy ellenzéki szenátor vádjai ellenére, aki váltig állítja, hogy az elbocsátásokat arra használják, hogy megerősítsék a Colorado Párt hatalmát, a Cartes-kormány fenntartja, hogy az elbocsátások nem üldözések, és a meritokrácia alapján hajtják végre őket. Ráadásul Germán Rojas pénzügyminiszter egy az Associated Pressnek adott interjúja szerint az állami alkalmazottak fizetésének eztán nem kell lépést tartania az inflációval.

Tüntető tanárok Paraguayban

Privatizáció

A Cartes-kormány arra használta a költségvetési hiányt, hogy megvédje a privatizáció felé tett lépéseit. Egy szeptember közepén benyújtott törvényjavaslat, ami jelenleg a kongresszusi elfogadásra vár, lehetővé tenné Paraguaynak, hogy privatizálja az infrastrukturális szolgáltatásokat a közlekedésben, az elektromos hálózat és a csatornázás terén, beleértve a Paraguay folyó kotrását is; az út- és vasútépítésben és az áramszolgáltatásban, illetve ezek díjszabásában. Cartes úgy tálalta a törvényjavaslatát, mint „állami-magán szövetséget”, de az ország legnagyobb szakszervezetei közül öt és a Frente Guasú középbal ellenzék ragaszkodik a javaslat „privatizációs” jellegéhez, és bírálja azt, amiért teljes döntéshozó hatalommal ruházza fel az igazgatóságot a koncessziók terén, és garantálja, hogy a veszteségeket az állam fogja fedezni, nem pedig a vállalat. Október első három napjában országszerte tiltakozások és útlezárások voltak a privatizáció miatti növekvő aggodalom és a tanárok egyszeri fizetéscsökkentése miatt, ami az egy hónapon át tartó sztájkjukat követte.

--

Az elmúlt nyolc hétben Paraguayban fellobogtak a viták, aggodalmak és a kellemetlen múlt emlékei. Miközben nem lehet tudni, hogy mi lesz Cartes politikájának az eredménye, a militarizációt, a tömeges elbocsátásokat és a privatizációt gyakran megnövekedett egyenlőtlenség, nagyobb szegénység és a lakosság körében tapasztalt nagyfokú elégedetlenség követte más országokban, ahol a kormányok hasonló útra léptek. Ezek a típusú neoliberális politikák egybeestek a gazdasági növekedés összeomlásával szerte Latin-Amerikában az 1980-as és 1990-es években, és ezen politikák elutasítása vezetett egy sor középbalos kormány megválasztásához a ’90-es évek végétől kezdve (közéjük tartozott Paraguay nemrégiben elmozdított elnöke, Fernando Lugo is). Mindezek alapján lehet némi sejtésünk arról, hogy mit tartogathat Paraguay jövője.

Sara Kozameh

Forrás: The Americas Blog