2012. október 5.

A sajtó Henrique Capriles kampánykoordinátorát, Leopoldo Lópezt idézi: „Eddig is és ezután is tiszteletben tartjuk az érvényes folyamatokat” – mondta, az október 7-i elnökválasztások előtt.

2012. október 7.

Capriles biztosítja a szavazókat, hogy szavazatuk titkos. Választási kampányában így tweetel: „Emlékezzetek rá, hogy a szavazatok titkosak, csak ti és Isten fogja tudni, hogy kire szavaztatok! Szavazzatok bátran”. A választások napján hasonló üzenetet tesz közzé.

Ignacio Avalost, a független Venezuelai Választási Megfigyelő Központ igazgatóját idézi a sajtó: „A kormány és az ellenzék egyetért abban, hogy a választási rendszer általában véve jónak mondható”, és „ellenzéki szakértők arra jutottak, hogy ebben a rendszerben nem lehet csalni”.

Miközben szavazni megy, Capriles azt mondja a riportereknek, hogy „ha bármiféle kétségem lenne a folyamat átláthatóságával kapcsolatban, akkor nem lennék itt”.

Miután a Nemzeti Választási Tanács (CNE) bejelenti, hogy Hugo Chávez elnököt újraválasztották, Capriles azonnal elismeri a vereségét, és elfogadja a választások eredményét, még akkor is, ha az ellenzék más tagjai elutasítják azt, és állítólagos csalásra és „szabálytalanságokra” hivatkoznak.

2013. március 5.

Chávez elnök meghal.

2013. március 8.

A MUD bojkottálja Nicolás Maduro alelnök eskütételi ünnepségét, amely során ideiglenes elnökké iktatják be, és az ellenzék nagy része nem is vesz rajta részt.

2013. március 9.

A CNE bejelenti, hogy az új elnök megválasztására április 14-én kerül majd sor.

2013. március 25.

Ricardo Sánchez, Carlos Vargas és Andrés Avelino ellenzéki képviselők bejelentik, hogy szakítanak Capriles kampányával, és figyelmeztetnek, hogy a MUD a választási eredmények elutasítására készül, és azt mondják, Capriles kampánya „instabilitást és erőszakot szít, aminek szörnyű és fájdalmas következményei lehetnek… és fokozza a venezuelaiak közötti perverz megosztottságot.” Arra is utalnak, hogy az ellenzék némely tagjai illegális kampánypénzeket fogadnak el.

2013. április 4.

Capriles táborának tagjai sajtótájékoztatót tartanak, hogy elmondják, hogy a PSUV a CNE-be delegált összekötőjének elektronikus kulcsa van az ország szavazógépeihez, amely segítségével egy operátor megváltoztathatja a dátum/idő és más beállításokat. A CNE gyorsan megváltoztatja a hozzáférési kódot, hogy biztosak legyenek benne, hogy csak és kizárólag pártonkívüli választási tisztviselőknek van hozzáférésük, és a Capriles-tábor elismeri, hogy ez végső soron nem teszi lehetővé, hogy szavazatokat változtassanak meg.

A MUD befejezi a szavazógépek átvizsgálását, és nincs ellenvetése.

2013. április 8.

A választást megelőző napokban Capriles elutasítja, hogy egy megállapodást írjon alá a CNE-vel, ahogyan ezt a többi jelölt teszi. A megállapodásban az áll, hogy tiszteletben fogják tartani a választások végeredményét. Helyette kiad egy dokumentumot, amelyben ígéretet tesz az országnak, hogy tiszteletben fogja tartani „az emberek akaratát”.

2013. április 12.

Egy nemzetközi választási megfigyelőkkel való találkozó során Capriles táborának szóvivői bizonytalanságuknak adnak hangot azzal kapcsolatban, hogy elfogják-e fogadni a CNE által bejelentett hivatalos eredményeket, mondván, hogy ők majd „az emberek akaratát” fogják tiszteletben tartani. Azt is mondják, hogy „a megfigyelők jelenléte köztünk nagyon fontos, hogy biztosítsák a szabad, tisztességes és átlátható választásokat.”

2013. április 13.

Capriles egy sajtótájékoztatón bátorítja támogatóit szavazásra, azt mondva neki, hogy „a szavazás titkos”.

2013. április 14.

A nemzetközi megfigyelők szerint a választások kevés incidens mellett zajlanak le, és az ellenzék számos államban a szavazókörökben jelenlévő képviselői arról tesznek jelentést, hogy nem volt nagyobb panasz vagy szabálytalanság.

Ahogy az urnákat lezárják az ellenzék vezetői Caprilest hirdetik ki győztesnek. A MUD végrehajtó titkára és Capriles kampánykoordinátora, Ramón Guillermo Aveledo egy sajtótájékoztatón azt sugallja, hogy a kormány megpróbálja ellopni a választásokat Madurónak. Az AP szerint Capriles így tweetel: „Riadóztatjuk az országot és a világot, hogy meg akarják változtatni az emberek akaratát!”

Körülbelül éjjel negyed tizenkettőkor a CNE bejelenti, hogy 1,59 százalékpontos (234.935 szavazat) különbséggel Maduro győzött.

Capriles így nyilatkozik: „Nem ismerjük el az eredményeket, amíg minden szavazatot egyenként át nem számolnak.”

Győzelmi beszédében Maduro elmondja, hogy támogatja a szavazatok teljes felülvizsgálatát.

2013. április 15.

A CNE bejelenti Maduro győzelmét, amikor a szavazatok megoszlása az ő javára statisztikailag „megfordíthatatlan”.

Capriles tábora azt mondja, hogy az urnák megnyitásával és a papír szavazólapok összeszámolásával kiderül a győzelmük és a kormány csalása. A MUD párt vezetője, Julio Borges így fogalmaz: „Folytatnunk kell a folyamatot, nem csupán a szavazatok felülvizsgálatáért, de minden olyan kérdést meg kell támadnunk, amely szerintünk befolyásolta az eredményeket.”

Capriles így tweetel: „Amíg minden egyes szavazatot meg nem számolnak, addig Venezuelának »illegitim elnöke van, és mi ezt leleplezzük a világ előtt«. Válaszként utcai demonstrációkra szólít fel, köztük egy felvonulásra szerdán a CNE központja elé. Ezt később Capriles lefújja, miután Maduro kijelenti, hogy nem fogja engedélyezni a felvonulást, mondván, hogy attól fél, hogy az még több erőszakot fog provokálni, ami halálos összecsapásokba és a chavisták elleni támadásokba torkollik majd. Capriles ehelyett éjszakai cacerolazókra (népi tüntetésforma bizonyos spanyol ajkú országokbeli elnevezése – a szerk.) szólít fel.

A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney elmondja, hogy az eredmények „100 százalékos felülvizsgálata nagyon fontos, bölcs és szükséges lépés ahhoz, hogy biztosítsák minden venezuelai az eredményekbe vetett bizalmát.”

Az AP még ezelőtt megjegyzi: „Magát az elektronikus szavazórendszert az ellenzék soha nem kérdőjelezte meg, és azt olyan intézmények dicsérték, mint a Carter Központ, ami az egyik legmegbízhatóbbnak nevezte azt.”

Az ellenzéki MUD által meghívott nemzetközi megfigyelők bírálják a CNE-t, és egyetértenek a Capriles-táborral abban, hogy különféle, a választások előtt nem egyeztetett felülvizsgálat szükségeltetik ahhoz, hogy győztest hirdethessenek.

Számos városban az április 14-i éjszakai és az április 15-i reggeli tiltakozások erőszakba torkollanak; orvosi rendelőket és a PSUV tagjainak otthonait támadják meg, a kormány szerint kilenc halottat hagyva maguk után.

A CNE képviseletében Tibisay Lucena a szavazatok 99,17 összeszámolása után hivatalosan is Madurót hirdeti ki győztesnek. Bemutatja azokat az adatokat, amelyek igazolják, hogy ő az elnök.

2013. április 16.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Patrick Ventrell így fogalmaz: „Fontos, bölcs és szükséges lenne egy teljes újraszámolás…” És az Egyesült Államok kormányától jelentős anyagi támogatásban részesülő Nemzetközi Válságcsoport kiad egy jelentést, ami ragaszkodik hozzá, hogy „a [venezuelai] választások eredményeinek érvényességét tisztázni kell”.

2013. április 17.

A CNN szerint a venezuelai legfelsőbb bíróság főbírája, Estella Morales kifejti, hogy Venezuela 1999-es alkotmánya megszüntette a kézi újraszámlálást egy „rendszerszerű felülvizsgálat” javára. Morales elmondta, hogy „a választási rendszer Venezuelában teljesen automatizált. Így aztán kézi újraszámlálás nem létezik. Bárki, aki szerint ez megtörténhet, az be lett csapva. (…) A kézi újraszámlálást kérők többsége tudja ezt, és tisztában van ezzel. A választásokat nem céduláról cédulára ellenőrzik, hanem a rendszer szintjén.”

2013. április 18.

Tibisay Lucena bejelenti, hogy az ellenzék követelésének megfelelően felülvizsgálják a szavazócédulák fennmaradó 46 százalékát is (54 százalék átvizsgálását a törvény minden esetben eleve előírja – a szerk.). Capriles ezt válaszolja erre: „Ma a Nemzeti Választási Tanács (CNE) 12.000 urna átvizsgálását javasolta 30 nap alatt, ami napi négyszázat jelent; mi elfogadjuk ezeket a vizsgálatokat, mert abban a 12.000 urnában van az igazság.”

Az UNASUR kormányai közös nyilatkozatban gratulálnak a venezuelaiaknak a választásokhoz, és elismerik Madurót az ország új elnökének. A nyilatkozat támogatja a CNE azon döntését is, ami a papír szavazócédulák teljes (100 százalékos) átvizsgálására vonatkozott.

2013. április 23.

Az ellenzék nemzetközi támogatásért folyamodik, és a Capriles-tábor tagjai Belgiumba, Franciaországba, Németországba és Spanyolországba utaznak.

2013. április 25.

Capriles bejelenti, hogy az ellenzék bojkottálni fogja a szavazócédulák a CNE általi átvizsgálását, mert a CNE nem vizsgálja át a szavazójegyzékeket is (amibe kézzel viszik be az ujjlenyomatokat és az aláírásokat).

2013. április 26.

Capriles azt mondja, hogy ahhoz, hogy elégedett legyen a politikai helyzettel új választások kiírására lenne szükség, esetleg az egész országban, vagy csak ott, ahol „szabálytalanságok” történtek.

2013. április 30.

Verekedés tör ki a venezuelai parlamentben.

2013. május 9.

Egy interjúban Capriles azt mondja, hogy 400.000 szavazattal megnyerte a választásokat, de arra nem ad magyarázatot, hogy honnan vette ezt a számot.

2013. május 17.

A sajtónak tett észrevételében a CNE alelnöke, Sandra Oblitas elmondja, hogy ahogyan erről az összes párt megegyezett a választások előtt, a CNE el fog végezni egy vizsgálatot az elektronikus ujjlenyomat-nyilvántartáson, hogy megbizonyosodjon róla, hogy senki nem szavazott többször, de egyúttal figyelmeztet, hogy nem valószínű, hogy ennek szeptember előtt lesznek eredményei. Egy másik CNE tisztviselő megerősíti, hogy az ujjlenyomat-nyilvántartás vizsgálatát el fogják végezni a következő hetekben, de ezekről a bejelentésekről az angol nyelvű sajtó nem beszél.

2013. május 19.

Capriles elmondja, hogy egy kampányt fontolgat Nicolás Maduro népszavazással való visszahívására.

2013. május 29.

Capriles találkozik Juan Manuel Santos kolumbiai elnökkel, és beszédet mond a kongresszus mindkét háza előtt, arra kérve Kolumbiát, hogy az UNASUR-on belüli hatalmát felhasználva támogassa a legutóbbi, egy kiterjedt felülvizsgálatra vonatkozó követelését.

2013. június 3.

Olyan beszámolók jelennek meg, hogy María Corina Machado ellenzéki személyiség és országgyűlési képviselő találkozott az Obama-adminisztráció tisztviselőivel és az amerikai kongresszus számos képviselőjével.

Capriles bejelenti, hogy egy olyan dokumentumot nyújtott be a választási hatóságokhoz, amelyben azt követeli, hogy a CNE „hamisítsa meg” a szavazógépeket vagy a választásokon használt memóriakártyákat.

A MUD végrehajtó titkára, Ramón Guillermo Aveledo beszámolók szerint megesküszik, hogy teljes mértékben részt fognak venni a soron következő önkormányzati választásokon (december 8.), mondván, hogy „ott, ahol a polgárok szavaznak, ezt a szavazatot nem lehet helyettesíteni, senki nem változtathatja meg ezt a szavazatot.”

2013. június 11.

Befejeződik a teljes vizsgálat, és Tibisay Lucena, a CNE elnöke bejelenti, hogy a papír szavazócédulák 100 százalékos tüzetes átvizsgálása szinte semmilyen eltérést nem mutatott ki (99,98 százalék stimmelt).

María Corina Machado így tweetel: „A szavazójegyzékek (cuadernos de votación) alapvető fontosságúak a folyamatban és a csalás bizonyítékai azokban rejlenek.”

Capriles úgy reagál a CNE bejelentésére, hogy a „bohózat” felülvizsgálatára szólít fel, és ezt mondja: „Igazán nem kell informatikai szakértőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk, hogy ha az összes szavazatot összehasonlítják az elektronikus névjegyzékkel akkor az eredmény ugyanaz lesz.”

Stephan Lefebvre és Dan Beeton