Miguel Ángel Gómez és az El Financiero más riporterei munkavállalókat kerestek meg különböző nagyvállalatoknál Mexikóban. Az alábbi cikk ennek a vizsgálatnak a lesújtó eredményeit mutatja be.

Az Upside Down World olvasói már ismerik a Walmart-t, a McDonalds-ot és a KFC-t, de talán egy kis magyarázat hasznos lehet azoknak, akik még nem voltak Mexikóban: a Vips egy étterem, az Elektra egy műszakicikk- és bútoráruház, ami áruhiteleket kínál, az Oxxo egy mindenütt előforduló vegyesbolt-hálózat, az El Globo pedig egy cukrászda. Minden összeg eredetileg mexikói peso volt, amit dollárra váltottunk. Bár nem feltétlenül értünk egyet minden itt levont következtetéssel, úgy gondoljuk, hogy mindez fontos adalék mindazok számára, akiket érdekel a mexikói politika, illetve napjaink migrációjának alapvető okai. – az UDW szerkesztői

Doña Raquel a „rabszolgasor” kifejezést használja arra, hogy leírja azt a munkát, amit az elmúlt tizenhat évben végzett ellenőrként, akit azért alkalmaztak, hogy különböző márkákat promotáljon, a samponoktól az élelmiszerekig.

Munkájának lényege, hogy bevásárlóközpontokban vagy áruházakban arra biztassa a vásárlókat, hogy bizonyos termékeket válasszanak. Alkalmazásának kezdetétől fogva körülbelül 10,57 dollárt keresett adók nélkül. Ezért a fizetésért Rachelnek naponta legalább öt áruházba kellett ellátogatnia; utazásának és étkezésének költségeit neki kellett állnia. Munkaidejének kezdő időpontja volt, de vége időpontja nem.

Az El Financiero felmérése pénztárosokat, eladókat és általános asszisztenseket keresett meg olyan vállalatoknál, mint a Walmart, a Vips, az Elektra, a McDonald’s, az Oxxo és az El Globo.

A vizsgálat során minimálbéreket, több mint tízórás munkaidőket, az IMSS (Mexikói Társadalombiztosítási Intézet) fizetése nélküli sokhónapos próbaidőszakokat és kevesebb mint 1,63 dolláros órabéreket találtunk.

Az információkat igazgatóktól, emberi erőforrás irodák munkatársaitól és a vállalatok dolgozóitól kaptuk, akiknek a neveit és pozícióit nem közöljük.

  • Walmart

Amikor a Walmarthoz jelentkezel pénztárosnak a következők közül választhatsz: 1,19 dollárt kapsz óránként egy hétórás munkanapon (amiben benne van az egyórás ebédidő), ami 165 dolláros havi fizetésnek felel meg; vagy kilenc órát dolgozol egy nap (egy étkezéssel), és 276 dollárt keresel egy hónapban.

A kiskereskedelmi vállalat mindkét esetben ad a munkavállalónak havonta élelmiszerutalványt, és fizeti a törvény által előírt juttatásokat. Idén az üzletlánc, ami az ország legnagyobb munkáltatója, azt tervezi, hogy körülbelül 15 ezer állást teremt, amit főleg új üzletek nyitásával akar elérni.

José Luis de la Cruz, a Monterrey-i Technológiai Üzleti és Gazdasági Kutatóközpont igazgatója szerint ez a típusú munka nem teremt jólétet az országban, függetlenül attól, hogy több ezer ilyen állást hoznak létre; viszont azt mondja, hogy nem kizsákmányolás vagy visszaélés, mert a vállalat betartja a törvényeket.

  • Elektra

Az Elektra esetében egy pénztáros nem pályázhat IMSS-re az első öt hónapban, mondván, hogy próbaidőn van.

Egy munkanap az Elektrában reggel fél kilenctől este fél tízig tart, amiből két óra jut étkezésre. Ez tizenegy órányi munkát jelent az üzletben, plusz két óra étkezést, ami összesen tizenhárom óra.

A havi fizetés 260 dollár, heti két szabadnappal (ami azonban nem szombat és nem is vasárnap). Az úgynevezett felkészítés öt hónapig tart, ami után a munkavállalót minden törvényes juttatás megillet.

alt

Jorge de Prenso, a Basham, Ringe & Correa ügyvédje elmondta, hogy az IMSS fizetése és jogszerű juttatások általában nem kellene, hogy járjanak a próbaidőszak alatt, valamint, hogy a munkaidőnek nem kellene meghaladnia a nyolc órát nappal, illetve a hét és fél és hét órát váltott és éjszakai műszakokban.

Tisztázta, hogy a törvény értelmében a munkavállaló dolgozhat ennél többet is dolgozhat, de csak ha a ledolgozott órák száma heti szinten nem lépi túl a negyvennyolc órát nappali, negyvenötöt váltott, vagy negyvenkettőt éjszakai műszakban.

Magyarán a munkavállalónak képesnek kellene lennie így dolgozni: négy napon keresztül tízórás munkaidőben, az ötödik nap nyolcórásban, és utána pihenhet két napot.

„A kérdésükre, hogy lehet-e törvényes több mint napi tíz óra munka, a válasz igen, de csak azon feltételek mellett, amiket elmondtam: a munkavállaló javára” – tette hozzá.

  • McDonald’s

A McDonald’s átlagos dolgozójának – aki pénztárosként, takarítóként vagy konyhai alkalmazottként dolgozik – a munkanap tíz óra hosszú, harminc perces ebédszünettel, és a pihenőnapot az igazgatóval lehet megbeszélni. A munkakörbe beletartozik a vendégek kiszolgálása, a takarítás és más tevékenységek, mindez körülbelül havi 244 dollárért.

A KFC egy átlagos alkalmazottja, aki pénztárosként, takarítóként és kiszolgálóként dolgozik, 163 dollárt visz haza havonta, ami 81 centes órabérnek felel meg. Nyolc órát dolgozik, fél óra ebéddel és a törvény által előírt juttatásokkal. Az El Globo, az Oxxo, a Vips és a Burger King esetében a bérek 162 és 244 dollár között mozognak, plusz a kötelező juttatások.

  • A dolgozók történetei

Első felvételi interjújuk előtt, Melchor, Francisco és Jessica, akik pénztárosi és általános alkalmazotti állásra pályáztak a Walmarthoz, megosztották velünk a munkakereséssel kapcsolatos történeteiket: beadták a jelentkezésüket olyan helyekre, ahol tudták, hogy százakat keresnek, elmentek a cégekhez, ahol úgy kezelték őket, mintha ők ajánlanák a világ legjobb munkáját, aztán pedig tucatnyi frusztrált interjún vettek részt, hogy elnyerjék az állást.

Meséltek a megbeszélt feltételeken túli munkákról is; arról, hogy hogyan kellett csökkenteniük az élelmiszerre és utazásra fordított kiadásaikat, és arról is, hogy milyen kevésre elég havi 162 vagy 244 dollár.

Alfonso Bouzas Ortiz, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Gazdaságkutató Intézetének kutatója elmondta, hogy fent említett feltételek Mexikóban nem versenyképességet teremtenek, hanem lealacsonyítják a munkát. „A versenyképesség a képzettséghez és a gyakorlathoz kapcsolódik, ami viszont itt folyik az durva kizsákmányolás” – mondta.

Antonia Terán, a Pánamerikai Egyetem Közgazdasági és Üzleti és Vállalatirányítási Iskolájának tanára azt javasolta az Alfonso Navarrete Prida vezette Munkaügyi és Népjóléti Minisztériumnak, hogy tegyenek látogatásokat vállalatoknál, és ellenőrizzék, hogy betartják-e a törvényeket. Úgy fogalmazott, hogy a probléma sok esetben égető. A professzor asszony elmondta, hogy a minimálbér annyira eltorzult, hogy már nem fedezi az alapvető szükségleteket az élelmiszerek és a ruházat terén sem.

Miguel Ángel Gómez

Forrás: Upside Down World