Különleges dolgot közlünk most, Fidel Castro beszámolóját a Kubai Ötökkel való találkozójáról, valamint levélváltását régi barátjával, Diego Maradonával, amit ő maga tett közzé a Granmában.

Tegnap részleteket közöltem az öt honfitársammal való találkozómról, akik megkapták a megtisztelő A Kubai Köztársaság Hőse címet és a rangos Playa Girón Rendet.

73 nap telt el, hogy a nemrég szabadultak megérkeztek az országba. Számomra előbbre való volt, hogy ezen honfitársaink újra együtt lehessenek a családjaikkal, és szigorú orvosi ellenőrzésen essenek át és egészségügyi ellátást kapjanak ezek a bátor elvtársak, akik a gyűlöletes birodalmi börtönök mélyéből érkeztek, ahol igazságtalan és bűnös ítéletüket töltötték azért, mert olyan terrortámadásokat akadályoztak meg, amelyek fiúk, lányok, férfiak vagy nők, gyerekek, felnőttek vagy idősek életét is követelhették volna.

Legjobban az érdekelt, hogy eszmét és forradalmi tapasztalatot cseréljünk, ami életünk értelme.

Más dolgokról is beszéltünk, amelyek egy kicsit elnyújtották a találkozót. A három még hiányzó elvtársunk tavaly december 17-én érkezett haza.

Január 11-én Maradona beszélt arról a levélről, amit én küldtem neki, és ami kíváncsiságot váltott ki, de nem szolgált részletekkel. Múlt hétvégén megint beszélt levélváltásunkról a teleSUR-nak. Hogy minden világos legyen, közzéteszem a Maradonával személyesen folytatott levélváltás teljes szövegét.

Fidel Castro Ruz

2015. március 2.

21:53

Fidel levele Diego Maradonának

Kedves Maradona!

Nagyon örültem, amikor hallottam, hogy Kubába jössz 2015 januárjának első heteiben kiemelkedő társaddal, aki osztozik veled ebben a csodálatos sportban.

A kezembe került egy lista az olajtermelő és –exportáló országokról, amelyen termelési kapacitásuk és exportpolitikájuk alapján rangsorolták őket, akkor, amikor az utóbbi súlyosan veszélyezteti az emberiség jövőjét. Mások pedig más okokból teszik ugyanezt.

Szaúd-Arábia 11.730.000 hordó naponta

Az Egyesült Államok 11.110.000

Oroszország 10.440.000

Kína 4.155.000

Kanada 3.856.000

Irán 3.594.000

Az Egyesült Arab Emírségek 3.213.000

A többiek, húszan szerepelnek a listán, például az Egyesült Királyság, a saját területükön egyenként több mint napi egymillió hordóval termelnek ki.

Ezek az országok a kitermelési kapacitásuk szerint töltenek be vezető szerepet, nem pedig a bizonyítottan meglévő tartalékaik okán.

Nagy örömmel töltött el, amikor tudomást szereztem a látogatásodról; köszönhetően a veled való beszélgetéseknek felejthetetlen barátunk, Hugo Chávez legkivételesebb évei során, az a benyomásom, hogy azt a Mar del Plata-i találkozót nem lehet elfelejteni. Hugo emlékeztette az Egyesült Államokat, hogy van egy másik Amerika is.

Éppen néhány perccel ezelőtt néztem meg, második alkalommal, a Gerardóval, Antonióval és Ramónnal készült interjút. Tudtad, hogy még nem is volt alkalmam üdvözölni őket? Viszont küldtem virágot a kis Gemának. Milyen gyönyörű név!

Úgy tudom, hogy a holnap, január 12-én, hétfőn a délután fél hatos géppel érkezel. Ez igaz?

A legutóbbi Közép-amerikai és Karibi Játékokon, a fegyelem legalább annyira fontos, mint a futball, egy bíró önkényesen megbüntetett minket; ez kicsit sem volt fair. A pénzt a gazdagok kapják, a büntetést a szegények.

Mint láthatod, pártatlan igyekszem lenni, de biztos lehetsz benne, hogy nehéz.

Erősen ölellek, Maestro!

Fidel Castro Ruz

2015. január 11.

19:25

Diego Armando Maradona levele Fidelnek

Dubai, 2015. január 16.

Kedves Fidel!

Január 11-én azzal az örömmel hagytam el Havannát, hogy megtudtam, hogy jól vagy, és büszke voltam, hogy újfent én vihetem az üzeneted, örök barátságodat, és aggodalmaidat a világ problémái iránt.

Ez egy darab boldogság volt, nem tudtam befejezni a teleSUR De Zurda műsora második évadának elejét, ami különleges kiadással jelentkezett Havannából, utamon a chilei Copa Américára.

Mivel abban a kiváltságban részesültem, hogy tanúja lehetettem azzal kapcsolatos aggodalmaidnak, hogy Venezuela folytatni tudja-e azt a győzedelmes utat, amit másik nagy barátunk, a felejthetetlen Comandante Chávez alapozott meg, tájékoztatlak, hogy február 28-án és március 1-jén a „De Zurda viajerót” a venezuelai Caracasból fogják sugározni.

Ez kétségtelenül két nagyon mozgalmas műsor lesz, amiben nemcsak a futballról fogunk beszélni.

Fidel, ha valamit tanultam tőled ez alatt az őszinte és gyönyörű barátság alatt, az az, hogy a hűségnek nincs ára, hogy egy barát többet ér, mint a világ minden aranya, és az eszmék nem alku tárgyai. A De Zurda ezért tisztelgés a barátságunk előtt.

Megszokván, hogy neked „történelmi” céljaid vannak, meg akartam köszönni neked azt a levelet, ami a boldog jól léted hírül vivőjévé tett engem. Több mint egy hónap telt el, és sok ember volt kíváncsi a levél tartalmára. A rád jellemző nagylelkűséggel biztosítottál róla, hogy csak akkor lesz publikálva, ha én így döntök. Én nemcsak hogy szeretném, hogy mindenki megismerje a tartalmát, de a válaszomat is meg szeretném osztani mindenkivel.

Erősen ölellek, Comandante barátom,

Diego Armando Maradona

Forrás: Granma

Fordította: Latin-Amerika Társaság