A Cangambában harcoló kubaiaknak és a 32. FAPLA brigádnak

(1983. augusztus 10.)

Kedves elvtársak,

Napok óta óráról-órára követjük hősi ellenállásotokat Cangambában a dél-afrikai báb erőkkel szemben, akik mind számban, mind katonai felszerelésben nagy fölényben vannak.

Minden intézkedést meghoztunk, hogy támogassuk az ostromlott csapatokat. Az, hogy helikopterrel kubai erősítést küldünk oda, bizonyítja az elkötelezettségünket, hogy az angolaiakkal együtt harcoljunk és megnyerjük ezt a csatát.

Ütőképes tank hadoszlopok haladnak gyorsan Cangamba felé.

Most már minden attól függ, hogy képesek vagytok-e még ellenállni addig a kis ideig, ameddig ezek a csapatok célba érnek.

Ha az ellenség beveszi Cangambát, akkor nem lesz kegyelem a sebesülteknek és a foglyoknak.

A jól megerősített állásaitokból higgadtan, magabiztosan és teljes eltökéltséggel vissza kell vernetek az ellenség támadásait, keményen ellenállni az ágyútűznek, és megsemmisíteni azokat, akik megpróbálják elfoglalni az állásaitokat.

Nagyon fontos, hogy spóroljatok a lőszerrel, és pontosan célozzatok, és hogy dacoljatok az éhséggel és a szomjúsággal, ha az ellátmány és a víz elfogy.

Az összes kubai katonai eszközt és erőt annak szolgálatába állítjuk, hogy felszabadítsunk titeket az ellenség ostroma alól, ha erre szükség lesz.

Csapataink nagyon gyorsan meg fognak érkezni, három vagy négy napon belül, de ha a távolság, természeti akadályok és ellenséges akciók hátráltatják őket, akkor kétszer, háromszor ennyi időbe is telhet, vagy még többe, nektek akkor is ki kell tartanotok, mert oda fognak érni bármibe is kerüljön.

Tegyétek Cangambát azoknak a zsoldosoknak a temetőjévé, akik a dél-afrikai rasszisták gyűlöletes érdekeit szolgálják.

Tegyétek Cangambát a bátorság örök szimbólumává a kubaiak és az angolaiak számára.

Tegyétek Cangambát annak példájává, hogy azoknak az angolaiaknak és kubaiaknak a vére, amelyet a szabadságért és a méltóságért áldoztak nem folyt el hiába.

Minden bizalmam a felülmúlhatatlan bátorságotoké, és ígérem megmentünk titeket, bármibe is kerüljön.