Az 56 éves dohánygyáros Horacio Cartes győzött a vasárnap Paraguayban rendezett elnökválasztáson, és ezzel visszatér a hatalomba öt év kihagyás után a dél-amerikai országot hat évtizeden át vezető jobboldali Colorado Párt. A nem végleges adatok szerint Cartes a voksok 46 százalékát kapta, míg a jelenleg kormányon lévő Liberális Párt jelöltje, Efrain Alegre 37 százalékkal volt kénytelen megelégedni.

Cartest majd csak augusztusban iktatják be az elnöki posztra, addig marad az ideiglenes államfő, Francisco Franco, aki tavaly vette át a hatalmat az alkotmányos puccsal megdöntött Fernando Lugótól. A szegények egykori püspökét 2008-ban, a latin-amerikai baloldali előtörés vizein választották meg elnöknek, ám a kormányzáshoz szüksége volt a centrista Liberális Párt támogatására. Négy évvel később a törvényhozás arra hivatkozva detronizálta Lugót, hogy nem emelte fel szavát, sőt valójában bátorította az illegális földfoglalókat. Az egyik ilyen erőszakba torkolló akció során tizenheten, parasztok és rendőrök vesztették életüket. Paraguay GDP-jének döntő részét az agrártermelés, a szója, kukorica és a marhahús exportja adja. Megdöbbentő az Oxfam kimutatása, miszerint a tulajdonosok egy százalékának birtokában van a termőföld 70 százaléka, illetve 2,5 százalékuk már a föld 86 százalékával rendelkezik. Mindezt a Stroessner-diktatúra, majd azt követő évek gyakorlata hozta, amikor az őslakos indiánokat elűzték földjeikről, illetve kisemmizték őket. Az ENSZ adatai szerint a 6,4 milliós lakosság fele, a paraguayi statisztikák szerint 39 százaléka szegény.

A papi hivatásával szakító Lugót leszámítva tábornokok vagy gazdag birtokosok, üzletemberek voltak az ország elnökei. A mostani választási kampányban a két fő vetélkedő jelölt nem kímélte egymást a különféle vádakkal. Mint az asuncióni ABC Color beszámolt róla, Cartesnek ehhez alapot kínált, hogy Efrain Alegrét még Lugo elnök váltotta le a közmunkaügyi miniszteri posztról, miután egy 25 millió dolláros sikkasztás árnyéka vetült rá. S aligha mentség, hogy feltételezhetően ennek döntő része nem Alegre, hanem a Liberális Párt pénztárában landolt. Cartes viszont egy évet sitten töltött devizával való visszaélés miatt, majd Brazíliában emeltek vádat ellene ugyancsak illegális pénzügyi átutalások, illetve cigarettacsempészet miatt. Alegre felújította azt a vádat is, hogy kábítószer-csempészet miatt is vizsgálat indult Cartes ellen. Ám végül felmentették azzal, hogy a drogcsempészek repülőgépe nem az ő földjén, hanem attól néhány méterre parkolt.

Cartes egyébként szinte szűz a politikában. Saját állítása szerint 56 éves kora ellenére most voksolt életében első ízben, miután 2009-ben döntött úgy, hogy a Colorado Párt színeiben kezd politizálni. Tekintélyét vagyona adja. Apja a Cessna repülőgyártó cég paraguayi főképviselője volt, fiát az Egyesült Államokba küldte egyetemre. Visszatérte után a családi vagyon gyorsan gyarapodott. Mintegy 25 vállalkozásában majd négyezer embert foglalkoztat. A legtöbb profitot a dohányültetvényeihez kapcsolódó gyárak, illetve üdítőital- és húsfeldolgozó üzemei termelik. Népszerűsége nem kis mértékben annak következménye, hogy egy ideje a Libertad fociklub főrészvényese, utóbb elnöke is. A Libertad tavaly is megnyerte a bajnokságot.

A vasárnapi választási győzelem éjszakáján Asunciónban utcabált rendezett. „A Colorado Párt győzött, de az igazi nyertes Paraguay” – mondta Cartes a lelkes tömeg előtt.

A leendő elnök feladata lesz, hogy elérje Paraguay régióbeli elszigeteltségének megszüntetését. A baloldali országok – így Argentína, Brazília, Uruguay és Venezuela – uralta Mercosur, miként a szélesebb Unasur politikai szervezet is felfüggesztette Paraguay tagságát a Lugót megdöntő alkotmányos puccsot követően.

Írta: Ortutay L. Gyula

Forrás: nol.hu