A tüdőrák elleni kezelést segítő első oltóanyagot állították elő és jegyezték be Kubában. A CIMAVAX-EGF elnevezésű szerrel már ezer embert kezelnek a szigetországban - jelentette hétfőn a Trabajadores című hivatalos kubai lap.

A molekuláris immunológiával foglalkozó havannai intézet projektvezetője, Gisela González (képünkön a vakcinával) szerint a szer révén az előrehaladott rákot „ellenőrzés alatt tartható krónikus betegséggé” lehet változtatni.

Az oltóanyag több mint 15 éves kutatómunka eredménye - mondta a specialista. Hozzátette, az eljárás során olyan hatóanyag kidolgozására kellett törekedniük, amely segít a szervezetnek a rák ellen védekező antitestek előállításában.

Gisela González emlékeztetett arra, hogy más országokban is kísérleteznek hasonló vakcinával, de még mindig a fejlesztési szakaszban tartanak.

Gonzalez figyelmeztetett arra, hogy bár ez „nem csodaszer” de meg van győződve arról, hogy ez a gyógyszer „áttörés a terminális állapotú betegek kezelésében.”

A kezelést jelenleg olyan betegeknél alkalmazzák és kutatják, akik már túlestek sugárkezelésen és kemoterápián, állapotukat pedig gyógyíthatatlannak írták le az orvosok. Az ilyen betegeknél a tumort már nem szennyezik más vegyületek, így jobban mérhető az anyag hatása. A szer emellett alkalmazható a páciensek várható kilátásait, valamint az életminőséget javító krónikus kezelésként is - hangsúlyozták a beszámolók.

Gisela González szerint a szer más országokba is megérkezett már, és más típusú daganatok kezelésére is használni akarják.

Kubában évente mintegy 4500 új tüdőrákot diagnosztizálnak, de ez a betegség 1,3 millió ember halálát okozza világszerte. Legmagasabb arányban az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában.

Szerte a világon, a tüdőrák a leggyakoribb halálos kimenetelű rákos megbetegedés, mind a nők, mind a férfiak között. Tüdőrák általában 50 év feletti embereket érinti, főleg azokat, akik dohányoznak, illetve más kockázati tényezőknek vannak kitéve, dohányfüst vagy gyárak és autók szennyezőanyag-kibocsátásának.

Kubában több mint 7000 tudós kísérletezik új gyógyszerek, gyógymódok felfedezésével. A szigetországban a legsikeresebb a biotechnológiai ipar a fejlődő világ országai közül. A tavalyi évben Kuba 180 különböző gyógyszert exportált, ezzel is jelentősen növelve a kubai GDP-t.