Kedves Barátaink!

Minden érdeklődőt szeretettel meghívunk a Latin-Amerika Társaság márciusi filmvetítésére a Fogasházba. Újságunk következő számának megjelenéséhez kapcsolódóan A hivatalos változat című filmet fogjuk bemutatni.

 

alt

Az 1985-ös argentin játékfilm az 1970-80-as évek jobboldali katonai diktatúrája alatt elkövetett borzalmas emberijog-sértéseket mutatja be egy argentin család történetén keresztül. A film 1986-ban elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

A film előtt bevezetőt mond Domingo Cullen, az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövete.

Rövid ismertető a filmről:

A falklandi vereség után, a Videla-junta végnapjaiban játszódó Oscar-díjas film hősnője Alicia, egy középosztálybeli tanárnő, aki hisz a tankönyveknek, melyekből a történelem hivatalos változatát tanítja a diákjainak. Ám találkozik egy régi iskolatársával, akinek elbeszéléséből a rendszer legsötétebb oldalai tárulnak fel. Az asszony mesél neki a börtönben született csecsemőkről, akiket szüleik eltűnése után szétosztottak a rezsim rájuk igényt tartó emberei között. Alicia megretten. Kislányukat öt évvel ezelőtt fogadták örökbe. Kérdésekkel bombázza a férjét, de a férfi elzárkózik a nyílt válaszadástól. Lassan-lassan rádöbben, hogy jólétük a kormányzati korrupcióból fakad, s hogy gyermeke szüleit a nyomtalanul eltűnt áldozatok között kell keresnie.

A filmvetítés helye:

Fogasház - kulturális befogadótér (1075 Budapest, Akácfa utca 51)

A filmvetítés időpontja:

2012. március 31., szombat, 16 óra

A film részletei:

Cím: La historia oficial (A hivatalos változat)

Rendezte: Luis Puenzo

Készítés dátuma: 1985

Nyelv: spanyol, magyar felirattal

Időtartam: 112 perc

A belépés ingyenes!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!