Október végéig a dél-amerikai Ecuador népviseletét bemutató kiállítás látható a Nyíregyháza melletti Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.
 galeria_avato_20.jpg
Páll István, az intézmény igazgatója elmondta: a skanzen három helyiségét megtöltő tárlat Koncz László "Mamani" gyűjteményéből származik, aki az ezredforduló óta négy expedíciót vezetett Dél-Amerikába. A kutatóúton tanulmányozta az ecuadori, perui és bolíviai magashegyi népek kultúráját, végigfotózta a tájakat, az embereket és gyűjtötte az ott jellemző tárgyakat. Az expedíciók felbecsülhetetlen értékű gyűjteményéből Mezőkövesden a város segítségével létrehozta az Andok Népművészete Galériát, melyet az általa alapított Jatari Indián Népművészeti Egyesület gondoz.  
A nyírségi skanzenben a mezőkövesdi galéria gyűjteményének egy része, valamint fotók láthatók, amelyek Ecuador indián őslakosainak, valamint a fehérekkel keveredett mesztic népességnek, továbbá a katolikusok egyvelegének különleges kultúráját mutatja be.  A tárlaton megtekinthető például a férjének ebédet főző, népviseletbe öltözött feleség, a díszes övet, európai ember által soha nem látott módon szövő ember, a varrógépen dolgozó ecuadori szabó, a vásáron banános dobozokra kirakott árut kínáló parasztember, vagy a birkáját pórázon vezető falusi asszony figurája, valamennyien az országukra, népcsoportjukra jellemző viseletben.
Páll István hozzátette: a sóstógyógyfürdői múzeumfalu kulturális céljai között szerepel, hogy más tájegységek, népek, népcsoportok sajátosságait is bemutassa a látogatóknak. Így rendeztek már román, ukrán és észt tárlatot, míg a hazai tájegységek közül a jász, a somogyi, a nyugat-dunántúli és a kalocsai népi kultúra jellegzetességeit láthatták a nézők a skanzen időszakos kiállításain.