Október 3-án és 4-én, azaz jövő pénteken és szombaton Amazonas Napok lesznek a Müsziben. Pénteken Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvivője is előadást tart az „Amazónia Csernobiljának” tartott környezetszennyezésről, amit a Texaco-Chevron amerikai olajvállalat okozott Ecuadorban. A két nap számos érdekes, különleges programot tartogat, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Óriáscégek, bányák és profitok ellen egy élhető világért. Mit tanulhatunk az indiánoktól? Történetek céges zsoldosokról, a Kehiről, hatalomról, korrupcióról és bátorságról, meg civil kurázsiról. Piszkos ügyek – és amit te tehetsz!

Program:

10.03. Péntek

17h: Kiállítás megnyitó

A kiállítást megnyitja Jaime Barberis, az Ecuadori Köztársaság Magyarországi Nagykövete

Megnyitót követően rövid fogadás és előadás az ecuadori Amazon régióról és a helyi őslakosok küzdelmeiről. Előadók: Silke Lunnebach (Climate Alliance, Németország), Kupi László (Latin-Amerika Társaság)

Koncertek:
10.03 20h Alex Torres flamenco gitáros koncertje
10.04. 20 h Los Andinos perui zene és a Boriván duó

10.04. Szombat

10:00-13:00 Workshop
Mit tanulhatunk az őslakos közösségektől? Mi az indián nők szerepe a helyi közösségekben. Milyen közösségi, egyéni stratégiák vannak a helyi közösségekben.

A workshop meghívott résztvevői: Silke Lunnebach (Climate Alliance, Németország), Emil Benesch (Climat Alliance, Ausztria), David Velazco (Fedepaz, Peru), Tracey Wheatley (Védegylet)

A workshopra való jelentkezéshez előzetes regisztráció szükséges a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 2014. 09. 30-ig.

14:00-15:30 Előadások

Témák: Yanacocha a világ második legnagyobb aranybányája Észak-Peruban. Milyen emberi jogi és környezeti károkat okoz és hogyan lehet ez ellen harcolni? Maxímá egy helyi indiánasszony hősies küzdelme, és a nemzetközi szolidaritás szükségessége.
Zsák Ferenc környezetvédő esete az Audival.
Miért nem kell nekünk Verespatak?

15:30-16:45 Energia-Hatalom Pénz, nemzetközi kampányok. A kerekasztal beszélgetés résztvevői: David Velazco (Fedepaz, Peru) Simon Gergely (Greenpeace), Botár Alexa (MTVSZ), Silke Lunnebach és Emil Benesch (Climate Alliance)
moderál: Boda Zsolt (Védegylet)

17:00-19:45 Fórum-színház interaktív játék

Mi van, ha fegyvert fognak rám, mert érvényesítem a jogaimat? Mi vár rám, ha kritizálom a vezetőimet vagy ha önállóságot építek a fennálló rendszeren belül? - Térképezzük fel együtt a hatalom és az ellenállás természetét Egyenlítőn innen és túl!

Meghívott vendégek:

A Norvég Civil Alap lebonyolító Alapítványok munkatársai, és a támogatott szervezetek képviselői

Ezen a Facebook-oldalon tudtok csatlakozni az eseményhez.