A Fogasházban megrendezésre kerülő fesztivál programjában két Latin-Amerikával kapcsolatos előadás van. Bátran ajánljuk ezeket, és a fesztivál többi programját is!

  • · 2014.05.16., péntek, 19:30-20:30: A 2014-es Földgömb–Atacama Klímamonitoring expedíció – és ami mögötte van

Atacama-sivatag, Chile

A Földgömb–Atacama Klímamonitoring expedíció Földünk legextrémebb terepén, a chilei Atacama-sivatagban végez egyedülálló adatgyűjtést. A vállalkozás elsődleges célja egy hosszú távú állapotfelmérő és adat-, illetve mintagyűjtő expedíciósorozat. A helyszín földrajzi fekvése és szélsőséges időjárási körülményei olyan környezeti paraméterekről adnak információkat, amelyek a klímaingadozás mértékének és következményeinek jelzői. A kutatási terület Dél-Amerika talán leginkább európaizált országában, emiatt kulturális szempontból a szomszédos államoktól meglehetősen külön utat járó Chilében található.

Előadó: Dr. Nemerkényi Zsombor (MTA CSFK, A Földgömb helyettes főszerkesztője, térképész)

Az expedíció honlapja: http://atacama.expedicio.eu/hu

  • · 2014.05.17., szombat, 18:00-19:00: Terepmunka mexikói bábák körében

Mihályfi Márta néprajzkutató, dúla előadása

Az asszonyok nem bíznak magukban, mert mostanában elvesztettük a nőiességünk értékének tudatosítását… Mi nők alulértékeljük magunkat, mert nem éltük meg a tudatosság pillanatait… Mikor egy nő szül, én is vele együtt szülök, mert a szülő nő és a bába spirituális energiája egységbe kerülnek. Ez a bábai felelősségünk és megállapodásunk a közösségünk felé.”

(Enriquita Contreras, hagyományos zapoték bábaasszony)

„A mexikói bábák társadalma igen sajátos, összetett világ. A bábákat többféle csoportba sorolhatjuk képzettségük, szakmai tudásuk, munkájuk során alkalmazott módszereik és az egészségügyi rendszerben elfoglalt helyük alapján. Az utóbbi évtizedekben Mexikóban az otthonszüléseken tevékenykedő hagyományos és alternatív bábák munkalehetőségeit, a szülések során alkalmazott hagyományos vagy alternatív módszereit számos új rendelet, szabályzat korlátozza és akadályozza. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb szerepet kap Mexikó indiánok lakta közösségeiben is a nyugati mintájú szülészeti ellátás.

Az előadás során betekintést nyerhetünk ebbe a sajátságos helyzetbe, feltéve a kérdést, hogy a modern világ keretei között van-e létjogosultsága a hagyományos gyógyító bábaasszonyok módszereinek és szemléletének. Ellátogatunk mexikói születésházakba, bábaiskolákba és az Emberséges Szülésért Mozgalom munkáját megismerve szó lesz a bábák társadalmi szerepéről, megítéléséről és a jelenlegi egészségügyi rendszerben elfoglalt helyéről. A mexikói terepmunka érdekessége, hogy nem csupán kutatóként, hanem szülést kísérő dúlaként is támogathattam a mexikói bábák munkáját, számos hazánkban is alkalmazható hagyományos technikát elsajátítva a gyógyító asszonyoktól.” (Mihályfi Márta, néprajzkutató, dúla)

Kapcsolódó fotóalbum az AntroPorton: http://antroport.hu/album.php?aktalbum=117

A terepmunkát a Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) támogatta.

Cím: Fogasház, 1073 Budapest, Akácfa u. 51.

A fesztivál teljes programja itt érhető el: http://www.szimbiozisnapok.antroport.hu/