Április 10-én, csütörtökön különleges magyarországi filmpremierre kerül sor a Venezuelai Nagykövetségen. A Venezuelai Nagykövetség és a Latin-Amerika Társaság Oliver Stone eddig hazánkban soha be nem mutatott dokumentumfilmjét, a South of the Bordert (A határtól délre) fogja levetíteni eredeti nyelven, és ezúttal angol felirattal.

A 2009-es filmben az amerikai filmrendező öt országon átívelő interjúsorozatot készített Latin-Amerika akkor hivatalban lévő baloldali elnökeivel: Hugo Chávezzel, Evo Moralesszel, Inácio Lula da Silvával, Néstor Kirchnerrel és feleségével, Cristina Fernández de Kirchnerrel, Fernando Lugóval, Rafael Correával és Raúl Castróval. Az interjúalanyok nagyon érdekes betekintést nyújtanak a kontinens folyamataiba, és azoknak a forradalmi változásoknak a hátterébe, amelyek azóta is zajlanak. A filmnek nyíltan vállalt célja, hogy más oldalról mutassa be azok személyiségeket, politikai és társadalmi mozgalmakat, amelyekről a mainstream média sokszor hamis képet tár elénk.

Az esemény aktualitása: 2002. április 11-13. között kíséreltek meg szélsőjobboldali erők puccsot a demokratikusan megválasztott Hugo Chávez elnök ellen. A puccs elbukott, és Chávez haláláig 2013. március 5-ig Venezuela megválasztott elnöke maradt.

Hivatalos program:

·         A Venezuelai Bolivári Köztársaság Nemzeti Himnusza

·         Raúl Betancourt Seeland nagykövet köszöntője, és a 2002. április 11-13-án az Hugo Chávez Elnök-Parancsnok elleni fasiszta államcsíny alatt történt események ismertetése

·         A határtól délre című film levetítése

·         Állófogadás

A film adatai:

Cím: South of the Border (A határtól délre)

Rendezte: Oliver Stone

Év: 2009

Hossz: 78 perc

Nyelv: spanyol, angol

Felirat: angol (az angolul beszélő részek alatt is)

A vetítés helyszíne és ideje:

Helyszín: A Venezuelai Bolivári Köztársaság Nagykövetségének Hugo Chávez Elnök-Parancsnok terme

Cím: 1063 Budapest, Szegfű u. 6.

Dátum: 2014. április 10., csütörtök

Időpont: 17:30

A vetítés nyilvános és ingyenes, a rendezvény házigazdája, Venezuela nagykövete, Raúl Betancourt Seeland úr minden érdeklődőt szeretettel vár!