Vasárnap este a Helyzet Műhely, a Latin-Amerika Társaság támogatásával megvalósuló Posztkolonializmus MOST! Filmklubjában újra egy dokumentumfilm, a Comuna Under Construction kerül levetítésre. A 2010-es film az alulról jövő önszerveződés, politikai részvétel és a társadalmi elosztás kérdéseit vizsgálja Chávez Venezuelájában. A vetítés után pedig a beszélgetés lesz a film rendezőjével, Dario Azzellinivel.

Az alábbiakban egy rövid ismertetőt olvashattok a filmről:

Comuna Under Construction, r.: Dario Azzellini & Oliver Ressler (2010)

Amikor Chávezt először megválasztották, jelentős problémával kellett szembe néznie: Hogyan lehet a szegények marginalizált és kitaszított közösségei esetében a politikai és szociális jogok kérdését kezelni és megoldani? A Chávez által végrehajtott bolivári forradalom értelmében a kormányzat lehetővé tette, hogy a helyi közösségek tanácsokba szerveződjenek.

Venezuela szerte a helyi lakosok több, mint 30 ezer Consejos Comunales-t (közösségi tanácsot) hoztak létre, amelyek egyeztethetnek és dönthetnek a helyi szociális kiadásokról.

A dokumentumfilm néhány aktivista hányattatását kíséri végig, belülről láttatva az eseményeket, a helyi közösség tanácskozásán résztvevők beszámolóinak és vitáinak közreadásával, városi és vidéki közösségeket is bemutatva. Mit lehet kezdeni a hatalommal, hogyan lehet ellenállni a nagy cégek nyomásának, és meghaladni a múlt káros örökségét?

A vetítés időpontja: 2014. március 30., vasárnap, 19 óra

Helyszín: Gólya

Cím: 1083 Budapest, Bókay János u. 34.

A belépés ingyenes.