Holnaptól kezdve a Brazil Nagykövetség szervezésében négy héten keresztül minden kedden brazil filmeket vetítenek a Cervantes Intézetben. A programot és a filmek rövid ismertetőjét az alábbiakban közöljük.

A Brazil Nagykövetség bemutatja: Brazil filmciklus

2014. március 4-25., 18 óra

Dentro de la programación del ciclo se proyectarán las siguientes películas

A ciklus keretén belül az alábbi filmek kerülnek vetítésre: 

O Invasor/A betolakodó (Beto Brant, 2001)

4 de marzo de 2014, 18:00

2014. március 4., 18 óra

Estevão, Ivan y Gilberto son amigos desde los tiempos de la universidad y también son socios  de la misma  próspera empresa de construcción  donde llevan ya trabajando 15 años. Todo funciona muy bien hasta el momento en que surge un conflicto laboral  en que  Estevão, el socio mayoritario  se enfrenta   con sus amigos amenazándolos  con el abandono del negocio. Ivan y Gilberto  contratan al sicario Anísio  para matar a Estevão y después los dos siguen dirigiendo la empresa.  Entretanto, Anísio tiene sus propios planes  para subir en la jerarquía social y para conseguirlo  se mete cada vez más en la vida de Iván y Gilberto.


Estevão, Ivan és Gilberto az egyetemi évek óta jó barátok. Ezenkívül, több mint 15 éve együtt vezetnek egy sikeres építőipari céget. A három barát kapcsolata egészen addig jól működik, míg egy üzleti nézeteltérés szembe nem állítja egymással Estevãót, a többségi tulajdonost és két barátját. Mivel Estevão azzal fenyegetőzik, hogy kiszáll az üzletből, a megfélemlített Ivan és Gilberto felbérelik Anísiót, a bérgyilkost, hogy végezzen az üzlettárssal, ők pedig saját terveik szerint folytathassák a cég vezetését. Eközben Anísiónak is megvannak a maga tervei azzal kapcsolatban, hogyan juthatna feljebb a társadalmi ranglétrán, így egyre jobban betolakszik Ivan és Gilberto életébe. 

Heleno/Heleno (José Henrique Fonseca, 2011)

11 de marzo de 2014, 18:00 

2014. március 11., 18 óra

El  jugador de fútbol Heleno de Freitas (Rodrigo Santoro)  era el rey del  Río de Janeiro de los años 40 cuando Rio era   la ciudad de los sueños, la tierra prometida.  Heleno  era de carácter explosivo,  un jugador apasionado que en las salas de fiesta de la ciudad tenía  fama de galán encantador que les robaba el corazón a todas las m ujeres  y estaba convencido que sería el mejor futbolista  de Brasil. Sin embargo, no sucedió así porque su grosera forma de ser, su falta de disciplina y más tarde la enfermedad hizo que la promesa de gloria se convirtiera en tragedia. La película está basada en el libro de Marcos Eduardo Novaes.


Heleno de Freitas (Rodrigo Santoro) futballjátékost a 40-es évek Riójának királyaként tartották számon. Ezekben az években Rio de Janeiro az álmok és ígéretek földje volt. Heleno, aki a futballpályán lobbanékony és szenvedélyes zseniként játszott, a éjszakai szalonokban pedig sármos szívtipróként jelent meg, biztos volt benne, hogy minden idők legnagyobb brazil játékosa lesz. Azonban goromba viselkedése, fegyelmezetlensége és betegsége a dicsőség ígéretét tragikus történetté alakították. A film Marcos Eduardo Novaes könyve alapján készült.

Os Inquilinos/Bérlők (Sergio Bianci, 2009) 

18 de marzo de 2014, 18:00 

2014. március 18., 18 óra

Válter, Iara y sus dos hijos  viven en un suburbio de São Paulo. Su vida transcurre sin grandes novedades hasta el momento en que llegan tres jóvenes y alquilan el piso vecino. Como no trabajan, Iara llega a la conclusión que para mantenerse se dedican a robar. Los jóvenes no se comunican con los vecinos, lo único que se sabe de ellos es que los visitan todo tipo de mujeres  y pasan el día diciendo palabrotas. Valter, quien  trabaja por el día y estudia por la noche no les hace caso, lo único que quiere es dormir pero no puede porque la creciente tensión y los ruidos que los vecinos hacen en la madrugada  perturban su descanso.

Válter (Marat Descartes) és Iara (Ana Carbatti) két gyermekükkel São Paulo külvárosában laknak. Életük a megszokott módon telik, egészen addig, amíg három fiú a szomszédjukba nem költözik. Iara arra a következtetésre jut, hogy rablásból élhetnek, mivel nem dolgoznak. A három barátról nem sokat tudni, az viszont nyilvánvaló, hogy mindenféle nőket visznek haza és egész nap csak káromkodnak. Valter, aki nappal dolgozik és este tanul, nem sokat törődik velük, csak aludni szeretne. Csakhogy az egyre növekvő feszültség és a szomszédok hajnali zajongásai megzavarják a pihenését.

É proibido fumar/Tilos a dohányzás! (Anna Muyler, 2009)

25 de marzo de 2014, 18:00 

2014. március 25., 18 óra

Baby (Glória Pires) vive sola en el piso heredado de su madre, tiene unos alumnos a quienes les da clases de guitarra y se lleva mal con sus hermanas. El  vecino  nuevo, el músico Max (Paulo Miklos) le devuelve la ilusión de cambiar su ritmo de vida. Para que el  romance deseado se haga realidad, Baby  es capaz de vencer cualquier dificultad, incluso dejar de fumar. 

Baby (Glória Pires) egyedül él az anyjától örökölt lakásában. Gitárleckéket ad néhány diákjának, kapcsolata a nővéreivel nem súrlódásmentes. Amikor a zenész Max (Paulo Miklos) a szomszéd lakásba költözik, Baby-ben felcsillan a remény, hogy életbe újra visszatérhet az izgalom. Az áhított románc érdekében Baby képes bármivel szembeszállni, még a dohányzásról is leszokna.

Introducción y debate / Bevezetés és beszélgetés: Dra. Erzsébet Dobos
Proyecciones en portugal / A Vetítések nyelve portugál
Entrada libre hasta completar aforo / Ingyenes belépés a szabad helyek függvényében 

Helyszín:

Instituto Cervantes de Budapest, Salón de actos Iberoamérica

Budapesti Cervantes Intézet, Ibéroamerika terem

Cím: 1064 Budapest, Vörösmarty u. 32.