Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete minden érdeklődőt meghív Théesz Margit Migración húngara en México y Argentina (1939-1949) című könyvének bemutatójára.

A Mexikóba és Argentínába bevándorló magyarokról szóló könyv bemutatójára 2013. július 11-én, csütörtökön, 10:30-kor kerül sor a MTA TK Kisebbségkutató Intézetében.

A kötetet a szerző, Théesz Margit fogja bemutatni, felkért hozzászólók: Kovács Nóra, Domingo Lilón, Némethy Kesserű Judit és Szekeres Zsolt.

Helyszín: MTA TK Kisebbségkutató Intézet

Cím: 1014 Budapest, Országház u. 30. III. em., Térkép itt.

Dátum: 2013. július 11., csütörtök

Időpont: 10:30

A rendezvény nyelve: magyar

Az alábbiakban pedig egy rövid ismertetőt közlünk a kötetről:

Migración húngara en México y Argentina (1939-1949)

Szerző(k): Théesz Margit
Kiadás helye: México, D. F.
Kiadó: Tilde Editores, Instituto Nacional de Migración/SEGOB
Kiadás éve: 2012
ISBN: 978-607-95569-4-5, 978-607-9007-18-8
Oldalszám: 426
Sorozat száma: Colección migración

http://mtaki.hu/data/article/1230.jpg

Sokfelé ágaznak az utak, amelyeket az emberiség egy jobb élet reményében bejárt. Az embercsoportokat minden kontinensen és minden korban olyan tényezők mozgatták, amelyek háborús konfliktusoktól, gazdasági válságon át a lakóhely elvesztéséig terjednek, és a megélhetéssel kapcsolatos problémák révén vallási-faji üldözésbe torkollnak. Ismeretlen országba érkezni úgy, hogy egyetlen poggyászunk az országhoz kapcsolódó illúzió, olyan traumatikus élmény a bevándorlók számára, amely az évek során egyre leírhatatlanabbá válik, amelyről csak hallgatni lehet családban, befogadó közösségben egyaránt.

Figyelemreméltó, hogy milyen identitásproblémákkal szembesül a bevándorlók második és harmadik generációja, vagyis a gyermekek és unokák, akik már túl vannak a bevándorlás és a befogadó országba való beilleszkedés nehéz folyamatán. Továbbra is magyarok vagyunk-e vagy továbbra is mások, idegenek? Mi köt bennünket a befogadó országhoz, ahol felnőttünk, esetleg ahol megszülettünk? Hova tartozunk? Meghalljuk-e magunkban és hallatni tudjuk-e az új környezetben felmenőink hangját?

Ezekre a kérdésekre próbál válaszolni Théesz Margit “Magyar bevándorlás Mexikóban és Argentínában (1939-1949)” című spanyol nyelvű könyvében. A könyv azt az izgalmas és lenyűgöző folyamatot mutatja be, amelynek során a magyarság egyes csoportjai a 20. század második felében Latin-Amerika különböző országaiba, többek között Mexikóba és Argentínába érkezett.

A könyv a migránsok szemszögéből “elmesélt” túlélés története, de mindenekelőtt a hagyományok, a nyelv iránti hűség, a magyarságuk igyekezetben nem lankadó megtartásának története, a bevándorlót tárt kapukkal fogadó ország iránt érzett hála története.

A könyv tanúságtétel, amelynek fontos szerepe lehet a bevándorlás jelenségének megértésében, de ezen túl, a szerző szándékai szerint megrajzolja egy olyan nyitott bevándorlás-politika szabályozási kereteit, amelyek figyelembe veszik a globalizáció realitásait, és biztosítják az emberi jogok teljes körű tiszteletben tartását.