A Latin-Amerika Társaság minden érdeklődőt szeretettel meghív a kubai forradalom győzelme alkalmából 2013. január 26-án, azaz most szombaton tartandó ünnepségre a Fogasházba.

1959. január 1-je történelmi pillanat volt, nemcsak a kubai nép, de egész Latin-Amerika szempontjából. Kuba akkor példát mutatott a kontinensnek, sőt az egész világnak, hogy el lehet indulni egy másik úton is. Ez a példamutatás azóta is tart. Ez az oka annak, hogy a kubai forradalom győzelmének évfordulóit az egész világon ünneplik a haladó emberek és szervezetek. A Latin-Amerika Társaságnál is hagyomány ennek a dátumnak a megünneplése. Idén sem lesz ez másként. A január 26-án tartandó ünnepségen részt vesz Kuba új magyarországi nagykövete, Julio César Cancio Ferrer is, aki ünnepi beszédet mond.

Hagyományainkhoz híven most is bemutatunk egy filmkülönlegességet, amely segítségével betekintést nyerhetünk a közelmúlt Kubájának életébe. Ezúttal a kedves érdeklődők a Suite Habana című 2003-as kubai dokumentumfilmet tekinthetik meg, amit a kritikák egyenesen „az évtized és az ICAIC története egyik legjobb filmjének” neveztek, és amelyet még soha nem mutattak be Magyarországon. A filmvetítés után rövid kötetlen beszélgetésre is sor kerül a kubai forradalom múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Röviden a filmről:

Ez a fikciós mozitechnikával készült kubai dokumentumfilm tizenhárom átlagos kubai életének egy napját követi végig, egy tízéves Down-szindrómás gyermekétől egy 79 éves hölgyéig, aki földimogyorót árul az utcán. Mindegyik karakter a kubai fővárosban élő egy-egy különböző társadalmi csoport képviselője. Mert nem létezik egyetlen Havanna, csak sok láthatatlan Havanna, amelynek megvan a maga különböző életstílusa. A filmben nincsenek interjúk, párbeszédek vagy narráció, csak a hangok, képek és a zene hatnak a nézőre.

A film adatai:

Cím: Suite Habana

Ország: Kuba

Év: 2003

Műfaj: dokumentumfilm

Rendezte: Fernando Pérez

Időtartam: 84 perc

A rendezvény részletei:

Dátum: 2013. január 26. szombat

Idő: 16:00 óra

Helyszín: Fogasház – kulturális befogadótér

Cím: Budapest VII. Akácfa utca 51., az emeleti kék terem

A részvétel ingyenes!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!