A latin zene kedvelőinek ismerős lehet a chilei zenész és festő, Patricó Baeza Barrera, akinek az Aranyhíd című kiállítása jelenleg is megtekinthető. Részt vettünk a kiállítás megnyitóján, és megkértük Patriciót, hogy meséljen nekünk a képeiről és kiállításáról.

Patricio Baeza (balra) hazánkban élő chilei zenész-festőművész - Fotó: Hafuzi Hajnalka

Hogyan lett a kiállítás címe az, hogy Aranyhíd?

A főszervező, Bézi Péter, ahogy meglátta a képeket és a lemezem borítóját, amin az egyik festményem van rajta és a lemezem címe is Aranyhíd, azt javasolta, hogy a kiállítás címe is legyen ez.

A SziloKing egy új magyar technika, miért pont ezzel festesz?

Kesztyűs Ferenc műhelyében tanultam (tanulok), és Kesztyűs Ferenc volt az egyik, aki kikísérletezte a SziloKinget, így én is megismerhettem ezt a találmányt. Ezt az új festékfajtát szeretném Chilében is bemutatni.

Honnan jött a festészet utáni érdeklődés szenvedélyed?

2000 körül beiratkoztam egy iskolába, ahol akvarellel kezdtem először a festeni.  W. Wieger Mariann-nál, a WWM Rajziskola stúdiójában folyattam a tanulmányaimat, ahol olaj- és pasztellfestékekkel és tussal dolgoztam. Azokban az években ismertem meg Feri bácsit (Kesztyűs Ferencet – a szerk.) egy zenei rendezvényen, ahol szóba elegyeltünk egymással, és meghívott magához, hogy megmutassa a SziloKinget. Az annyira megtetszett, hogy fájó szívvel, de otthagytam Mariann iskoláját, és Feri bácsinál tanultam tovább a festészetet.

Patricio egy különleges új magyar technikával fest - Fotó: Hafuzi Hajnalka

Milyen képeket szeretsz festeni?

A témák 90 százalékban otthonról jönnek, Chiléből. A képeim gyakran gyermekkori emlékeimet idézik fel, de vannak kedvenc tájaim is. Néha napján csinálok fantáziaképeket is, mint amilyen az Édenkert.

Van kedvenc itthoni festőid?

Itthon Munkácsi, Répási, Csontváry Kosztka Tivadar. Igaz, nem festő, de van egy magyar tudós is, aki számomra példaértékű. Ő Dr. Nagy József professzor, aki feltalálta a SziloKinget.

Dr. Nagy Józsefről egy sikeres magyar feltaláló, aki Chilében a moai szobrokra is készített védőhálót.

Magyar zenész kollegáid, hogyan fogadták a festői énedet?

Nagyon sok kollegám zenész és festő is egyben. A zene és a festés is egy, mind a kettőben az érzelmeidet mutatod ki. A festészet olyan, mint a zene, hangok nélküli kép, ahol a színek kerülnek előtérbe. A festőknek is merésznek kell lennie, és ki kell állni a közönség elé, ugyanúgy, mint a zenésznek. Festeni egy nagyon személyes dolog, ahol el kell tudnod engedni magadat. A kép mindig magadból jön, az érzelmekből, a zenében pedig ezt az emberek, a közösség határozza meg.

Tudom, nem lehet általánosítani, de szerinted mi a különbség egy magyar és egy latin-amerikai festő között?

Nagyon hasonló léleknek mondanám mind kettő nemzetet. Viszont a latinok sokkal bátrabban bánnak a színekkel, és színesebben festenek, mint a magyarok, akik inkább a sötétebb árnyalatokkal dolgoznak.

Patricio képei Chilében is ki lesznek állítva - Fotó: Hafuzi Hajnalka

Tervezel Chilében is kiállítást?

Igen, szeretném ott bemutatni Magyarországot a festményeimen keresztül. Szeretném, ha látnák a Balatont, a tájat, a fákat, a magyar kerteket. Szeretném, ha Chile is megismerné Magyarországot a képeim által, úgy, ahogy a magyarok Chilét.

Az első kiállítás szülővárosomban, Chillánban lesz látható, ahol be is szeretném mutatni a SziloKing technikát is egyben.

Hol láthatjuk a képeidet?

Magyarországon Október 30-ig a Danubius Hotel Heliában láthatja minden kedves érdeklődő a festményeimet. Bécsben pedig Kopiás Gabriella festő és fuvolaművésznő Österreichisches Gartenbaumuseum-beli (1220 Bécs Siebeckstrasse 14.) kiállításán vagyok vendégfestő.

Az interjút a Latin-Amerika Társaság részére készítette: Hafuzi Hajnalka