Nelson Davila, Venezuela ausztráliai nagykövete beszélt a teleSUR Englishnek hazájában soron következő választásokról. Már több mint két év telt el a néhai elnök, Hugo Chávez halála óta, és azóta folyik Maduro-kormány által „gazdasági háborúnak” hívott hadjárat. Az ellenzéki erőszak több mint ötven halálesethez, valamint több száz sérüléshez vezetett, és súlyos károkat okozott a köztulajdonban, az iskoláktól az egészségügyi egységeken át több száz buszig. Így a decemberi választások kiemelten fontosnak ígérkeznek a venezuelai emberek és a forradalmuk szempontjából.

teleSUR English: December 6-án a venezuelaiak új nemzetgyűlési képviselőket választanak az eddigi talán legfontosabb választásokon. Röviden, miért lesznek ezek a legfontosabb választások?

Davila: A Nemzetgyűlés az országon belül tevékenységek fő szabályozó testülete. Ha a kormány elveszíti a többségi támogatottságát, akkor az ellenzék alkotmányos intézkedéseket kezdeményezhet a jelenlegi kormány ellen. Ha megszerzik a többséget az olyan parlamenti puccsot eredményezhet, mint ami Paraguayban és Hondurasban történt. Ez az, ami miatt a választások igazán fontosak. Továbbá, ha a kormány nem tudja megőrizni a többségét, az azt jelenti, hogy elvesztette az emberek támogatását.

Nelson Davila nagykövet - Fotó: resistediverso.blogspot.com

teleSUR English: Miért fontos ez a választás Latin-Amerika baloldali kormányainak és mozgalmai számára?

Davila: A regionális jobboldal célja a latin-amerikai politikai és társadalmi változások megsemmisítése. Egy haladó országban bekövetkező vereség bátorítás a számukra, és megpróbálják majd eltávolítani a többi alulról induló küzdelmeket Latin-Amerikában.

teleSUR English: Nincs kétség afelől sem, hogy a venezuelai ellenzék bármilyen győzelme több anyagi forráshoz is juttatja őket, noha sokan közülük vállalkozók, így már most is bővelkednek ezekben. Szóval, miért lényegesek a venezuelai választások globális szinten?

Davila: A kapitalizmus globális szinten kimerült, és Latin-Amerika felébredt, a jobboldal célja, hogy legyőzze azokat a kormányokat, amelyek a neoliberalizmus ellen harcolnak. Ha a választást elveszítjük Venezuelában, a jobboldal azt az üzenetet fogja küldeni, hogy a baloldali küzdelmeknek és a szocializmusnak nincsen jövője.

teleSUR English: A bolivári forradalomnak szüksége van latin-amerikai és globális szolidaritásra? Miért? És ha igen, az milyen formában lehetséges, hogy megvalósuljon, és mi történt eddig ebben az ügyben?

Davila: Venezuela ellen nemzetközi – politikai, gazdasági és kommunikációs – kampány folyik. Az Egyesült Államok megpróbálja legyőzni a bolivári forradalmat, mindegy milyen áron. Az imperializmus a kolumbiai és guyanai határhelyzetet felhasználva elindította a Harapófogó Hadművelet. Venezuelát két nemzetközi konfliktussal akarják körbezárni. Guyana hadgyakorlatot tartott Essequibóban, venezuelai területen. Szóval megpróbálják ezeket a guyanai és kolumbiai ügyeket felhasználni, hogy beavatkozhassanak a hazánkban. Ezért szerveztek világszerte szolidaritási akciókat Venezuelával, hogy legyőzzék a birodalom terveit. Ezeket az akciókat értelmiségiek, politikai pártok és szolidaritási csoportok szervezték. Ők megmutatták, hogy a venezuelai forradalom nincsen egyedül. Mindez a szolidaritás arra is szolgál, hogy leküzdjük a Venezuela elleni nemzetközi médiakampányt. A világ minden részének politikai és társadalmi mozgalmainak segítsége erőt ad a bolivári forradalomnak.

Az interjút Tamara Pearson készítette a teleSUR English számára.

Fordította: Latin-Amerika Társaság