Damian Alegría a Salvadori Köztársaság törvényhozásának képviselője az ország legjelentősebb baloldali erejének és legnagyobb parlamenti frakciójának a Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Frontnak (FMLN) tagja.

Az FMLN a kommunista párt és számos baloldali csoport egyesüléséből jött létre, amelyek az Egyesült Államokhoz lojális elit ellen vívott hosszú polgárháborúban harcoltak. A háború 1992-ben Chapultepeci Békeszerződéssel ért véget, és az azóta eltelt időszakban FMLN kiépítette helyi szervezeteit, és növelni tudta befolyását a különböző kormányzati szinteken az országban. 2009-ben az FMLN jelöltjét, Mauricio Funest választották az ország elnökévé, és már megkezdődött a kampány a 2014-es választásokra, amelyen a párt Sánchez Cerént indítja.

Damian Alegría (nevét a gerillamozgalomban vette fel) komoly tudományos háttérrel rendelkezik jogi és közgazdasági területen, és gyakorlati tapasztalata van a leghátrányosabb helyzetű emberekkel való munkában. Tagja a pénzügyi és költségvetési, a külügyi, a közép-amerikai integrációs, a külföldön élő salvadoriak és az önkormányzati ügyek bizottságának. Nemrég Ausztráliába látogatott, hogy a helyi salvadori közösségekkel találkozzon, és szolidaritási aktivistákkal folytasson eszmecserét több ausztrál városban. Adelaidben szakított időt arra, hogy Bob Britonnal, a The Guardian* újságírójával beszélgessen.

alt

Guardian: Elégedett az FMLN a békeszerződés óta végbement változások mértékével Salvadorban? Mit tart a legnagyobb eredménynek, amit ebben az időszakban értek el?

Damian Alegria: Örömmel tekintünk a salvadori változási folyamatra. Talán többet is várhattunk volna, de megértjük a folyamat kibontakozását. Talán a legfontosabb változás a békeszerződés óta, hogy már nem a hadsereg a legjelentősebb politikai erő, mint az korábban volt. Támogatják a civil társadalmat, és tiszteletben tartják az alkotmányt. Nem hajtottak végre államcsínyeket, emiatt több területen is változási folyamatok mentek végbe. Tehát az első dolog, amit kiemelhetek, hogy a katonai diktatúra fenyegetése már nincs napirenden.

Egy másik fontos dolog, amit elértünk, ami a második legnagyobb változás Salvadorban, hogy a baloldali pártok legálisan működhetnek. A változások egyik szimbolikus jele, hogy az FMLN gerillaszervezetből párttá alakult át. Legális párt lett, amely szabadon tevékenykedik az ország minden pontján. Ez azt jelenti, hogy többé nincs politikai üldöztetés Salvadorban. Dolgozhatunk, ahol akarunk, nyíltan az FMLN négy betűje alatt, és senki nem mond semmit ellenünk. Megindult egy folyamat, amely eredményeként egyre többen tudják meg, hogy mi az az FMLN, mit teszünk, és mit tervezünk a jövőt illetően. Egyre többen jönnek, hogy dolgozzanak és küzdjenek, hogy az FMLN elérje a céljait.

Ily módon részt veszünk a politikai hatalomgyakorlásban is. Ezt néhány olyan megyében kezdtük, ahol városokat kormányoztunk. Ez a szám azóta emelkedett, ma már 96 megyét irányítunk, amelyekben Salvador legfontosabb városai találhatóak. Vannak képviselőink a parlamentben, 31 elvtársunk tagja a törvényhozásnak. Mi vagyunk a legnagyobb párt a legtöbb képviselővel, ami garantálja számunkra, hogy javaslatokat tegyünk, és jó törvényeket fogadjunk el. Annak ellenére, hogy nincsen többségünk a parlamentben, jó kapcsolatot ápolunk más pártokkal is, akár a jobboldaliakkal is, ez alól csak az ARENA párt kivétel, amely továbbra is a legfőbb akadálya az ország fejlődésének és modernizációjának.

A politikai hatalom szempontjából talán a legnagyobb eredmény, hogy 2009-ben kemény választási harc során megszereztük kormányzat végrehajtói hatalmát. Ez egy nagyon fontos változás, hiszen közel 200 éven keresztül csak jobboldali személyek és pártok uralták az országot. Most, 200 év óta először mi irányítjuk az országot. Ez nem könnyű feladat. A kormányzás kérdése sok olyan problémát vetett fel, mint az adósság és az egyéb pénzügyi gondok, az erőforrások hiánya. De még így is, hogy korlátozott a költségvetésünk, egészen máshogy használtuk fel azt, sokat fektettünk be az oktatásba, az egészségügybe, támogattuk a kisvállalkozásokat, a kis termelőket és sok más kezdeményezést.

Ezek a fontos változások azért jöhettek létre, mert megszereztük a végrehajtói hatalmat. Sokat fektettünk az emberekbe, és olyan változtatásokat próbáltuk eszközölni, amelyek előnyösek a szegények számára, és hosszabb távon megerősítik az országunkat. Célunk, hogy az oktatásba való befektetés révén az egyik legfejlettebb ország legyünk a lakosság képességei és szakképzettsége terén.

Tehát a legfontosabb változások, amelyek végbementek Salvadorban: a hadsereg már nem a fő hatalom, az FMLN, immáron törvényes politikai párt, amely mára a közigazgatás részét képezi a megyékben, a Nemzetgyűlésben, a végrehajtói hatalomban, és amely sok progresszív programot indított útjára.

G: Hogyan látja a párt az esélyeit a 2014-es választásokon? Mik jelentik a fő veszélyforrásokat a változásokra?

DA: Azt hiszem, hogy jó esélyünk van a 2014-es győzelemre, mert több szempontból is megmutattuk, hogy elkötelezettek vagyunk a nép, az emberek, a szegények mellett, akiknek több és több támogatásra van szükségük a kormány részéről. Gondolok itt a munkásokra, a parasztokra, a kistermelőkre, a kisvállalkozásokra, a diákokra – ők mind érzik, hogy mi vagyunk az a párt, aki tovább viszi azokat a változásokat, amelyeket kormányra kerülve elkezdtünk. A közvélemény-kutatások nap mint nap azt mutatják, hogy az FMLN vezet a jobboldali pártokkal szemben, jelöltjeink támogatottsága növekszik. A jobboldali jelöltek minden egyes felméréssel veszítenek támogatottságukból.

Parlamenti képviselőcsoportunkon keresztül és pártként is programokat indítunk a mezőgazdaság támogatására, ösztöndíjakra és más dolgokra, amelyekre az embereknek szüksége van. Például az ALBA Petróleos egy olyan vállalkozás, amelyben az FMLN azzal a gondolattal vett részt, hogy a társaság nyereségét más, az emberek számára hasznos programokra fordítsák. Mi más ALBA programokat is arra használunk, hogy a gazdákat támogassunk, hogy az országban több energiát termeljünk, hogy megpróbáljuk megakadályozni az egyre emelkedő olajárat és más dolgokra, hogy az embereket egy jobb élet reményében segítsünk.

A fő veszélyt a haladásra továbbra is a jobboldali pártok és a média jelentik. Hazudnak, és összezavarják az embereket, próbálják torzítani az információkat a dolgok alakulásáról. Talán a média jelenti a fő problémát ma Salvadorban. Az Egyesült Államok bizonyos szervei is erőfeszítéseket tesznek arra, hogy beavatkozzanak az ország belügyeibe. Igyekszünk ellenállni ennek, ragaszkodunk hozzá, hogy mi egy független ország vagyunk.

Talán ez a beavatkozás ma nem olyan erős, mint amikor a republikánusok voltak kormányon az Egyesült Államokban, de minden alkalommal, amikor az amerikai kormány vagy a nagykövetség meg akarja mondani, hogy mit kéne tennünk, azt mondjuk: „Ez a mi országunk, és mi döntünk arról, hogy mi lesz. Köszönjük az Önök véleményét, de ez egy olyan kérdés, amellyel magunk is megbirkózunk.”

Azt hiszem ma már kevesebb veszély van, mint korábban, de talán a média a legveszélyesebb, mert össze tudja zavarni az embereket, és az FMLN ellen hangolni őket. Mi mindent megteszünk azért, hogy ezt elkerüljük, és közvetlenül mondjuk el a népnek, hogy mit miért teszünk valójában.

G: A kibontakozó salvadori változások szempontjából mennyire fontosak a Latin-Amerika más részein végbemenő folyamatok?

DA: Úgy érzem, hogy részesei vagyunk a Latin-Amerikában a nagyobb önrendelkezésért, függetlenségért és szuverenitásért zajló folyamatnak. Örülünk, hogy részt vehetünk a latin-amerikai változási folyamatokban. Csodáljuk azokat az eseményeket, amelyek olyan országokban történnek, mint Venezuela, Nicaragua, Ecuador, Bolívia, Brazília és Argentína.

Úgy érezzük, hogy kivesszük a részünket ebből azzal, hogy sok változásunkról beszámolunk, és részt veszünk olyan fórumokon, mint amilyen a Sao Paulo Fórum, a Latin-amerikai Parlament, a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC), amely az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) alternatívája. Az OAS-t az Egyesült Államok sokáig arra használta, hogy elnyomja a latin-amerikai népek érdekeit.

Részesei vagyunk ennek az egésznek, és jó úton haladunk afelé, hogy Latin-Amerikában megváltozzon a helyzet. Örülünk, hogy részesei lehetünk ennek, és úgy érezzük, hogy mi is egy kicsit több erőt tudunk adni ennek a folyamatnak.

G: Van más észrevétele, amelyet szeretne megosztani lapunk olvasóival?

DA: Szeretném elmondani az olvasóknak, hogy a következő évben, 2014 februárjában választásokra kerül sor. Szeretnék meghívni mindenkit, hogy ne csak figyelemmel kísérje, hogy mi történik Salvadorban, hanem vegyen is részt benne, mint választási megfigyelő. Biztos vagyok benne, hogy Ausztráliából jó néhányan lehetnek részesei annak az ünnepélynek, amelyet a február 2-i választás fog jelenteni.

Biztosak vagyunk benne, hogy az emberek támogatni fogják az FMLN-t, hogy folytathassa a salvadori változási folyamatok mélyítését. Felkérek mindenkit, hogy kísérje figyelemmel, hogy mi történik Salvadorban, és támogassák ügyünket azzal, hogy részt vesznek megfigyelőként a választásokon.

Szeretnék köszönetet mondani az összes szervezetnek, a kommunista pártnak, a Szocialista Szövetségnek, a különböző ágazatok szakszervezeteinek, a különböző állami kormányainak, a szövetségi kormánynak és az ausztrál embereknek általában mindazt a támogatást, amit már így is nyújtottak népünknek. 30 éve kapjuk ezeket a támogatásokat, hogy segítsenek nekünk jobb életet teremteni. Köszönetem és hálám az összes dologért, amit értünk tettek, hogy segítsenek a népünknek.

Szeretnék köszönetet mondani különösen abban a reményben, hogy ezzel is megerősíthetjük a kapcsolatot Salvador és Ausztrália között, mint a lakosság, a népek és a kormányok közötti szövetséget. Hiszek, hogy egy jövőbeli hatékonyabb együttműködés lehetséges Ausztrália és Salvador között.

* = A The Guardian Ausztrália Kommunista Pártjának hetilapja.