Kedves olvasóink a Latin-Amerika Társaság új cikksorozatának első darabját olvashatják a következőkben. Terveink között szerepel, hogy időről-időre interjút közlünk a latin-amerikai országok magyarországi nagyköveteivel, illetve más Latin-Amerikához kötődő, onnan származó személyekkel.

Sorozatunk első darabjaként a Rodrigo Nieto Maturanával, Chile magyarországi nagykövetével készült interjúnkat olvashatják.

Latin-Amerika Társaság: Meg tudna osztani az olvasóinkkal néhány személyes információt? Mennyi ideje van hazánkban? Hol volt korábban nagykövet?

Rodrigo Nieto Maturana: Kicsit több mint két éve vagyok Magyarországon. 2010 augusztusában érkeztem Budapestre. Ez az első megbízatásom nagykövetként. Korábban helyettes hivatalvezető voltam a nagykövetségünkön Új-Zélandon.

alt

Hogy tetszik önnek Magyarország? Hogy érzi magát itt?

Szerintem Magyarország egy gyönyörű ország. Sok olyan hely található itt, amelyet érdemes meglátogatni, és mindegyik nagyon különböző jellegű. Már voltam Pécsen, Szegeden, Veszprémben, Sopronban, Győrben, Egerben, valamint a villányi, tokaji, balatoni és a szekszárdi régióban; illetve sok kisebb településen Budapest környékén. Ami Budapestet illeti, úgy vélem, hogy ez az egyik legszebb főváros Európában. A Duna-menti elhelyezkedése egyedülálló. Elég csak sétálni a városban, hogy az építészeti gazdagsága felbecsülhetetlen élményében legyen részünk. Nagyon jól érzem magam itt. Megtiszteltetés egy ilyen rendkívüli városban élni.

Mi jelenti Önnek a legnagyobb nehézséget és mi a legjobb dolog az itteni munkájában?

Azt hiszem a legnagyobb hátrány, hogy nem beszélek magyarul. Ez megnehezíti, hogy az érdekesebb kérdéseket részletesebben követhessem, és, persze, hogy többet beszélgessek magánszemélyekkel. Maga az, hogy a kapcsolatok fejlődéséért dolgozom Chile és Magyarország között, önmagában jutalom.

Hogy látja a (gazdasági, kulturális, politikai) kapcsolatokat Chile és Magyarország között?

A politikai kapcsolatok az országaink között kitűnőek. Ezeket a magas szintű politikai kapcsolatokat próbáljuk átfordítani a gazdasági területre. Azon is dolgozunk, hogy fejlesszük országaink kulturális örökségének kölcsönös megismerését. Egymás kölcsönös ismerete biztosít majd szilárd alapot a kapcsolatainkban minden szektorban, beleértve a kereskedelmet is, ami közvetlenül hoz hasznot mindkét országnak és népnek.

Európában mi egy gazdasági válság közepén vagyunk. Mi a helyzet Chilében? Ott is válság van?

Az európai válság mérsékelten érinti Chilét. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Európa az országom egyik legfőbb kereskedelmi partnere. Szerencsére Chilében szilárd a gazdasági helyzet, és ez lehetővé teszi számunkra, hogy kedvezőbb helyzetből nézzünk szembe a jelenlegi válsággal. Chile gazdasági növekedése 4,5 százalék, a munkanélküliségi rátánk 6,4 százalékos, az infláció 2,5 százalék, kereskedelmi többletünk és kiegyensúlyozott költségvetésünk van. Persze, vannak más kihívások is, amelyekkel meg kell birkóznunk, olyanok, mint az oktatás fejlesztése, a mélyszegénység elleni harc, az egyenlőtlenségek csökkentése, az emberek lehetőségeinek növelése, a versenyképességünk fejlesztése.

Hogy vélekedik a paraguayi puccsról? Chile is megszavazta Paraguay felfüggesztését a Mercosurban. Mi Chile álláspontja a paraguayi helyzetről?

A chilei kormány  aggodalmát fejezte ki a paraguayi parlament döntésével kapcsolatban, amelynek értelmében egy politikai felelősségre vonási eljárás eredményeképpen elmozdította Lugo elnököt. Chile úgy tekinti, hogy az egész eljárás ebben az ügyben megkérdőjelezi a demokrácia alapelveit, amelyek előírják az igazságos védelemhez való jogot. Chile nem teljes jogú tagja a Mercosurnak, így nem szavazhatott a regionális szervezetben Paraguay felfüggesztéséről.

Milyen érzésekkel tekint a ma Chiléje Pinochet diktatúrájára?

Úgy gondolom, hogy Chile nagyon figyelemreméltó demokratikus átmenetet hajtott végre. Az elmúlt 20 évben számos, a különböző politikai pártok konszenzusán alapuló reformot hagytak jóvá és léptettek életbe annak érdekében, hogy demokratizálják az országot és annak intézményeit.

Chile teljes mértékben szembenézett a Pinochet-rezsim bűneivel?

A fentebb említett átmeneti folyamat keretében a chilei igazságszolgáltatás kivizsgálta az akkoriban elkövetett emberijog-sértéseket. Sokakat, civileket és katonákat egyaránt, állítottak bíróság elé, és most a büntetéseiket töltik.

Mi Chile véleménye a térségi integrációról?

Chile teljes mértékben része a latin-amerikai integrációs folyamatnak. Aktívan részt veszünk az integráció olyan különböző térségi mechanizmusaiban, mint amilyen az UNASUR. Elkötelezettek vagyunk a régiónk integrációjának minél gyorsabb előrehaladása iránt.

Jövőre választásokat tartanak Chilében. Mik a kilátások?

Erről túl korai beszélni. A különböző politikai koalíciók még nem nevezték meg a jelöltjeiket. Ez év októberének végén helyhatósági választásokra fog sor kerülni. Azután azt hiszem tisztább képet fogunk kapni a jövő év végén tartandó elnökválasztásokról. Mindenesetre, egy év hosszú idő a politikában.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyek ma Chile előtt állnak?

Ahogyan már korábban említettem, én, személy szerint úgy gondolom, hogy a legnagyobb kihívást az Chile számára, hogy hogyan lehet csökkenteni a az egyenlőtlenségeket a társadalmunkban és megszüntetni a mélyszegénységet.

Az interjút készítette: Kupi László

Budapest, 2012. október 4.