Egy embert kórházba szállítottak, miután megharapta egy krokodil, ami egykoron Fidel Castro kubai vezetőé volt. A hetvenes éveiben járó férfi kedden egy rákételeket felszolgáló rendezvényen vett részt a stockholmi Skansen Akváriumban. A rendőrség szerint „a férfi karja a biztonsági üveg rossz oldalán volt”, amikor az eset történt.

Az állat egyike az akvárium két kubai krokodiljának. Fidel Castro mindkettőt Vlagyimir Satalov orosz űrhajósnak adta ajándékba még az 1970-es években.

A krokodilok 1981-ben kerültek a svéd akváriumba - Fotó: Jonas Ekströmer/TT

Az akvárium igazgatója, Jonas Wahlström az Aftonbladetnek elmondta, hogy a férfi éppen beszédet mondott az incidens idején. A helyszínen tartózkodók a mentők megérkezéséig zsebkendőkkel igyekeztek elállítani a vérzést.

Wahlström kijelentette azt is, hogy megerősítik az állat elkerítését, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő megint. „Soha semmi ilyesmi nem történt ezekkel a krokodilokkal korábban, pedig már több mint negyvenévesek.”

Mikael Petterson, a térfigyelő kamerákat ellenőrző rendőrtiszt a helyi sajtónak elmondta, hogy a férfit „erősen bekötözve” találták a helyszínre érkező kollégái.

A két krokodilt, Castrót és Hillaryt, Fidel Castro 1978-ban ajándékozta Vlagyimir Satalov orosz űrhajósnak. A La Vanguardía spanyol lap szerint Satalov később a moszkvai állatkertnek adta őket, amikor már túl nagyok és veszélyesek lettek.

Végül onnan kapta őket ajándékba a stockholmi akvárium 1981-ben, mert jobb körülményeket tudott biztosítani az állatoknak. 2015-ben Wahlström személyesen vitte haza Kubába az állatok tíz utódját, amikor a szigetország erőfeszítéseket kezdeményezett az ott élő ritka fajok egyedszámának növelésére.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság