Ahogyan a 40 órás munkahétről szóló törvénytervezet a chilei képviselőház elé került, a Cadem közvélemény-kutató cég felmérést készített annak támogatottságáról. A közvélemény-kutatás szerint a chileiek 74 százaléka támogatja az elképzelést, amit egyébként a szélsőjobboldali és konzervatív parlamenti képviselők hevesen elleneznek.

„Bár a chilei kormány elutasítja a munkaórák számának csökkentését, az állampolgárok helyeslik azt, mert szerintük a változtatás mindenkinek az életminőségét javítaná” – írta a Twitteren a Chilei Kommunista Párt kedden.

A chileiek többsége szerint a munkaórák csökkentése nem vetné vissza a termelékenységet - Fotó: Reuters

A tervezetet a kommunista párt két képviselője, Camila Vallejo és Karol Cariola nyújtotta be még 2017-ben. A javaslat szerint a munka törvénykönyvében a jelenlegi 45 órás munkahetet 40 órásra csökkentenék, miközben a bérek változatlanok maradnának.

A törvényjavaslattal két évig nem foglalkoztak, de két héttel ezelőtt a Képviselőház Munkaügyi Bizottsága elé került megvitatásra. A bizottság tagjai múlt csütörtökön hét igen szavazattal és hat tartózkodással el is fogadták, így lehetővé vált, hogy arról az egész testület vitát nyisson és szavazásra bocsássa.

„A 40 óra az igazságossági minimum a dolgozókkal, családjaikkal és gyerekeikkel szemben” – írta Vallejo a Twitteren.

Az elképzelés heves ellenállást váltott ki a szélsőjobboldali és konzervatív pártokból, amelyek szerint az „nem életképes” és „alkotmányellenes”, rossz hatással lenne a termelékenységre, és csökkennének a fizetések, noha ez utóbbit a javaslat kifejezetten tiltaná.

A Cadem keddi felméréséből ugyanakkor az derült ki, hogy a chileiek több mint hetven százaléka úgy véli, hogy ez nem érintené hátrányosan a termelékenységet, ellenben növelné a dolgozók szabadidejét, bár 47 százalékuk aggódik amiatt, hogy negatívan hatna a fizetésükre.

2005-ben a chileiek hatalmas lépésre szánták el magukat a munkajogi szabályozás terén, amikor a törvényben nyolcvan évvel korábban előírt 48 órás munkahetet 45 órásra csökkentették.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban az éves munkaórák száma jelenleg 1.734 óra. Chilében az emberek átlagosan 1.941 órát dolgoznak egy évben.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság