Az argentin River Plate futballklub szerdán megnyitotta Buenos Aires-i stadionját a hajléktalanok előtt, mivel a városba váratlanul hideg idő köszöntött be. Az akció mögött a Red Solidaria elnevezésű önkéntesekből álló szervezet állt, ami adományba kapott meleg ruhákat is osztott a rászorulóknak.

A helyi sajtó szerint már öt ember halt meg a hideg miatt az országban. Sokan aggódnak amiatt, hogy a gazdasági válság miatt egyre többen élnek az utcán Argentínában.

A helyszínen meleg ruhákat is osztottak a hajléktalanoknak - Fotó: Reuters

Az Associated Press arról számolt be, hogy a hivatalos adatok szerint az ország leggazdagabb részének számító fővárosban az elmúlt három évben a duplájára, 6,5 százalékra nőtt a mélyszegénységben élők száma. Ez körülbelül 198 ezer embert jelent.

Martin Giovio önkéntes így nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek: „Számunkra egyértelmű, hogy az utcán nem lehet élni. A hideg öl, csakúgy, mint a közömbösségünk. Ez egy hatalmas gesztus a River Plate-től.”

A River Plate – becenevén A Milliomosok – az ország egyik legnagyobb futballklubja. Beleegyezett, hogy a Monumental Stadiont egy éjszakára éjszakai melegedővé alakítsa, ugyanakkor a Red Solidaria vezetője, Juan Carr szerint nem zárták ki a lehetőségét, hogy máskor is így tegyenek. Carr a Página 12 újságnak elmondta, hogy a szervezet más helyeket is meg fog keresni, hogy hasonló szolgáltatásokat nyújtsanak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Buenos Airesben szerdán volt az év leghidegebb éjjele, amikor is a hőmérséklet két fokra hűlt le.

A múlt héten Buenos Airesben egy utcán töltött éjszaka után holtan találtak egy ötvenkét éves férfit, Sergio Zacaríazt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság