A dolgozó mapucsék jelenleg 38 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a többi chilei, derült ki egy tanulmányból.

Az Araucanía Munkaügyi Megfigyelő Központ három hónapot felölelő felmérése azt állapította meg, hogy a mapucsék átlagfizetése 281.655 chilei peso (körülbelül 414 dollár), míg a nem ehhez az etnikai csoporthoz tartozó chileiek 480.000 chilei pesót (valamivel több mint hétszáz dollár) keresnek, számolt be róla az El Austral de Temuco újság.

A mapucsékat a munka világában is hátrányos megkülönböztetés éri - Fotó: Archív

Ezenkívül a 115.548 dolgozó mapucsék mindössze 37 százaléka nő.

A kutatás szerint a hatalmas jövedelemkülönbséghez még hozzájönnek a munkavégzés helye szerinti különbségek is, mivel a dolgozók 58,7 százaléka vidéken vállal munkát, és csak 41,3 százalékuk a városokban.

Az IDER igazgatója, Fabiola Ramos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a mapucsék elégedetlenek ezekkel a diszkriminatív körülményekkel, és kifejtette, hogy Chilében nincsen olyan állami politika, ami szorosan kötődik a kulturális identitáshoz.

A Munkaügyi Minisztérium regionális államtitkára, Patricio Saenz elismerte, hogy ez a kutatás rávilágított a teendőkre, hogy a mapucsék munkájukkal jobb életminőséget érhessenek el.

Az Araucanía Munkaügyi Megfigyelő Központot az Országos Szakképző és Foglalkoztatási Szolgálat (SENCE), a Munkaügyi Minisztérium és a La Frontera-i Egyetem Helyi és Regionális Fejlesztési Intézete (IDER) tartja fent.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság