A kolumbiai kormány gyermekvédelmi ügynöksége a közelmúltban megerősítette, hogy a dél-amerikai országban csökkenőben van, de még mindig elterjedt gyakorlat a gyermekmunka. A Kolumbiai Családjóléti Intézet (ICBF) igazgatója, Juliana Pungiluppi egy közleményben azt írta, hogy 2018-ban a gyermekmunka 1.199.000 gyermeket érintett.

Kiemelte azt is, hogy intézménye tavaly a gyermekmunka 6.451 kiskorú áldozatát azonosította és látta el. Az EMPI névre keresztelt mobilegységekkel hetente huszonkét műveletet hajtottak végre piacokon, közlekedési csomópontoknál, jelzőlámpás kereszteződéseknél és a gyermekmunka más jellemző színterein.

A sajtóközlemény szerint az országban működő negyvennégy EMPI egységben összesen 132 szakember vesz részt, köztük pszichológusok, szociális munkások, antropológusok és szociológusok. Céljuk, hogy kiszakítsák a gyermekeket a munka világából, és a családokkal együttműködve biztosítsák, hogy a gyerekek megfelelő neveltetésben részesüljenek.

A gyermekmunka károsan hat a gyerekek hosszú távú fejlődésére - Fotó: Prevencionar

Miért olyan fontos a gyermekmunka felszámolása?

Pungiluppi szerint a gyerekek dolgoztatása súlyosan árt a hosszú távú fejlődésüknek. A fiatal korban való munkavégzéssel a szabadidő és a társas kapcsolatok gyakran együtt járó hiánya nagymértékben akadályozza az egészséges érzelmi fejlődést.

A szakember szerint a kolumbiai kormánynak prioritásként kellene kezelnie a probléma megoldását, mivel az gyakran előszobája annak, hogy a gyerekek még veszélyesebb tevékenységekbe, például a prostitúcióba, bandatagságba és kábítószer-használatba sodródjanak bele.

Amellett, hogy több erőfeszítést kért a kormánytól, az egész közvéleményt is felszólította, hogy mindenki vegye ki a maga kis részét a probléma kezeléséből.

Csökkenő gyerekmunka

A dolgozó kiskorú kolumbiaiak aránya lassan, de biztosan csökken. A DANE statisztikai intézet adatai szerint az öt és tizenhét év közötti gyerekek 5,9 százaléka kénytelen dolgozni. Ez jelentős visszaesés a 2012-ben mért 10,2 százalékhoz képest.

A probléma döntően a fiúkat érinti, ők voltak a gyermekmunkával kapcsolatos 2018-as esetek 68,9 százalékának áldozatai. Mindazonáltal a lányok körében kisebb mértékű a csökkenés.

Erre egy kapcsolódó statisztika, az Átfogó Gyermekmunka Mutató szolgál magyarázattal. Ez az adat összesíti a Gyermekmunka Mutató adatait és azoknak a gyermekeknek a számát, akik heti tizenöt óránál több időben végeznek háztartási munkákat.

Ebből az derül ki, hogy a nem háztartási munkát végző fiúk száma a 2012-es 13,5 százalékról 2018-ra 7,8 százalékra csökkent, ami 43 százalékos visszaesést jelent. A heti tizenöt órát meghaladóan házi munkát végző lányok aránya azonban csupán 21 százalékkal, 8,9 százalékról 7,1 százalékra csökkent ugyanezen időszak alatt.

Ennek oka valószínűleg a kolumbiai társadalomban mélyen gyökerező hagyományos nemi szerepekben, illetve az otthon végzett munkára vonatkozó jelenlegi szabályozások nem megfelelő voltában keresendő.

Miközben a fent említett EMPI-k hasznosak a nem háztartási jellegű munkák felszámolásában, az otthon végzett munkák elleni harc nehezebb, mivel azok magánterületeken folynak.

A gyermekvédelem új kihívásai

A venezuelai válság a kiskorúak munkavégzésének új hullámát hozta magával. 2019 első négy hónapjában 118 olyan esetet regisztráltak, amelyekben venezuelai gyermekek voltak a gyermekmunka áldozatai, akiket aztán bevontak az ICBF programjaiba.

A kormányügynökség elmondta, hogy minden felmerülő esettel foglalkozni kíván, függetlenül az áldozatok nemzetiségétől.

Az El Tiempo napilap szerint az ICBF a Nemzetközi Migrációs Szervezettől kér segítséget a válság lehető leghatékonyabb megoldására.

Írta: Adam Veitch

Forrás: Colombia Reports

Fordította: Latin-Amerika Társaság