A nagy amerikai sportruházati vállalat, a Nike egy panamai őslakos csoport tiltakozása miatt visszahívta a klasszikus Air Force 1 márkájú cipőjének új változatát. A limitált szériát Puerto Rico előtti tisztelgésnek szánták, de a panamai guna közösség szerint ahhoz az ő hagyományos „mola” mintáikat használták fel hozzá.

A csoport egy védett tradicionális stílus „meghamisításával” vádolta meg a Nike-t. A ruhamárka elnézést kért a cipő „pontatlan megjelenítéséért”, és azt mondta, hogy nem fogják árusítani. Az Air Force 1 Low „Puerto Rico” modell júniusban került volna a boltokba.

A panamai őslakosok lopással vádolták meg a Nike-t - Fotó: AFP

A 2011-ig a kuna nevet használó guna őslakosok főleg a Guna Yala autonóm régiót alkotó alacsonyan fekvő karibi szigeteken élnek, és ők a Panamában élő hét őslakos csoport egyike. Környezetvédők szerint lakóhelyüket veszélyezteti a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint.

Hagyományos színes, hullámos mola mintáik, amelyek geometriai alakzatokat vagy más figurákat formáznak, a guna emberek világképét szimbolizálják.

A csoport ügyvédje a közelmúltban elmondta, hogy nem csupán a cipő visszavonását akarták elérni, de kártérítést is követelnek.

„Már így is érte kár az önképünket, a stílusunkat, a molánkat. Nem fogjuk megvárni, hogy elhajítsák, kártérítést követelünk” – nyilatkozta Aresio Valiente egy panamavárosi sajtótájékoztatón.

Belisario López hagyományos guna vezető pedig egy közleményben azt írta, hogy nem a mola kereskedelmi célú felhasználása ellen vannak, az dühítette fel őket, hogy „nem konzultáltak velünk előbb”.

„El kellett volna ismerniük, hogy a Nike cipőkön megjelenő mola a guna emberektől származik” – jelentette ki. Gunák egyes támogatói a közösségi médiában bírálták a Nike választását.

A Nike közleményében ezt írta: „Elnézést kérünk a Nike Air Force 1 „Puerto Rico” 2019 cipőkön lévő minta eredetének pontatlan megnevezése miatt. Emiatt termékünk nem lesz elérhető.”

Az iparágból származó források szerint a cipőt a június 9-i Puerto Ricó-i parádé napján kezdték volna el árulni.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság