Az Arte Callejero Latinoamérica (Street Art Latin-Amerika, ACL) egy olyan argentin projekt, amely a közösségi média segítségével támogatja és dokumentálja a street art alkotásokat Latin-Amerika szerte.

Weboldala szerint a projekt az 1998-2002-es nagy argentin gazdasági válság idején született meg, amikor a munkanélküliség elérte a húsz százalékot, és általánosak voltak a zavargások és a fosztogatások. A recesszió miatt 2001-ben tíz nap leforgása alatt négy elnök mondott le, és a kormány a történelem legnagyobb csődjét produkálta. 2003-ra a szegénység az 1999-es 26,7 százalékról 51 százalékra nőtt.

Az Arte Callejero elkezdett felfigyelni a válságra Buenos Aires utcáin adott művészi reakciókra, és dokumentálta azokat a weboldalán. Az évek során elkezdett kiállításokat szervezni, és inspiráló tevékenységét kiterjesztette a közösségimédia-platformokra is.

A projekt alapítója egy argentin művész és kulturális szervező, Ivan Andrada. Ivan az Instagram üzenetküldő szolgáltatásán keresztül nyilatkozott a Global Voicesnak, és elmondta, hogy a szervezett már street art kiállításokat Chilében és Mexikóban is, és gyakran járja a térséget ACL-t népszerűsítve.

Az ACL idén fennállásának 15. évfordulóját egy street art fesztivállal ünnepli, amit Buenos Airesben rendeznek április 24. és május 25. között. A fesztiválon lesznek kiállítások, viták és dokumentumfilm-vetítések latin-amerikai utcai művészek és kollektívák részvételével.

A projekt Facebook-oldala, YouTube- és Instagram-archívuma a régióbeli street art minden válfajának kincsesbányája. Legerősebben az Instagramon van jelen, ahol közel tízezer követője van. Oldalukon megjelennek más Instagram felhasználók által készített fényképek is.

Az alábbi, Pablo Neruda chilei költőt ábrázoló képet Buenos Airesben fényképezték, az ACL pedig közzétette. Arra a nemrégiben lábra kapott vélekedésre reflektál, miszerint Neruda nőgyűlölő volt, és erőszakos múltja volt.

Ez a felirat áll rajta: „Ma este megírom a legnőgyűlölőbb soraimat. Pablo Neruda feat. Daddy Yankee [reggaeton énekes]”

Az ACL sokszor erős politikai üzenettel bíró alkotásokat mutat be. Ez a São Pauló-i falfestmény például a Facebook társalapítóját, Mark Zuckerberget ábrázolja: