Lassú, esős nyári szombat este volt, és a turisták elkezdték megtölteni az éttermeket és kávézókat a Minas Gerais állam völgyeinek egyik gyönyörű részén lévő Macacosban. Az esti nyugalomnak azonban hirtelen vége szakadt, amikor a hangosbemondókból hátborzongató üzenet hangzott el.

„Figyelem, ez egy valós vészhelyzet. Egy gát az imént szakadt át, azonnal hagyják el az otthonaikat, kövessék a menekülő útvonalakat egy biztonságos helyre, és várják a további utasításokat.”

„Most mi lesz, Vale?” – Kérdéses, hogy Macacos túléli-e bizalomvesztést – Fotó: BBC

Az egész város pániküzemmódba kapcsolt, a turisták és a helyi lakosok autóikba vágták magukat, és a városka keskeny utcáin nagy tumultus alakult ki. Voltak, akik mindenüket hátrahagyták.

Mindössze két héttel korábban a szomszédos Brumadinhóban a brazil Vale bányavállalat által működtetett földdel körülvett gát átszakadt, amelynek következtében 308 ember halt meg. Ez volt Brazília történetének legszörnyűbb ipari katasztrófája.

Macacosban mindenki azt hitte, hogy ott ugyanez fog is bekövetkezni.

Téves riasztás

Ez azonban téves riasztásnak bizonyult. A Vale problémát észlelt a gátaknál, és úgy döntött, hogy riadót fúj, de a gátak végül nem szakadtak át.

Szerencsére senki sem vesztette életét, de Macacos még mindig a történtek hatása alatt áll. Ez egy paradicsomszerű település volt jómódú turistákkal, drága éttermekkel és elegáns szállodákkal.

Egész évben teljes házzal működött, most azonban mindenkinek a környéken lévő ülepítő gátak jutnak róla eszébe, és senki sem akar oda menni. A szállodafoglalásokat törölték, és a város legfelkapottabb étterme bezárt.

Nem sokkal a karneváli hét után jártam Macacosban, ami rendszerint az év legzsúfoltabb időszaka. Az alacsonyabban fekvő területeken élők többségének el kellett hagynia otthonát. Azon kevesek között, akik maradtak, ott vannak az üzlettulajdonosok. De nem tudják, hogy érdemes-e várni arra, hogy a dolgok megváltozzanak, vagy kezdjék újra az életüket és vállalkozásaikat máshol.

„Gazdaságunknak vége, az üzlettulajdonosok nem tudják már biztosítani a megélhetésüket. Elmúlt az a béke és nyugalom, amelyet az az érzés adott, hogy reggelente biztonságos helyen ébredünk” – mondja a Café Judith tulajdonosa, Geruza França. França minden megtakarítását, amit abból gyűjtött, hogy Európában dolgozott, a kávézóba és Macacos körüli ingatlanokba fektette.

„A kávézóm volt az álmom. Nem tudom, hogy mi lesz most. Állandóan ezen jár az eszem: egyetlen éjszaka alatt elvesztettem az álmomat? Olyan ez, mintha jött volna valaki, és kisemmizett volna.”

A Pousada Kumaru szállodát vezető Leonardo Batista azt mondja, hogy a település nagy része magasabban fekszik, amit nem érintene semmilyen gátszakadás, de nem tudja, hogy a vállalkozások meg tudják-e majd győzni a turistákat, hogy térjenek vissza.

Biztonsági „forradalom”

Macacos egyike annak a több tucat körzetnek és településnek Brazília Minas Gerais államában, amelyek saját bőrükön is tapasztalják a brumadinhói tragédia hatását.

A tragédia után a bányászati gyakorlatokat most végre alaposan górcső alá veszik. A Vale és más vállalatok a helyi hatóságokkal karöltve dolgoznak azon, hogy megszüntessék a további tragédiák kockázatát. Ötven ülepítőmedencét szüntettek meg, és leeresztették belőlük a vizet.

Sokéves tétlenség után a dolgok most mozgásba lendültek. Én nemrég kerestem fel öt ilyen gátat Minas Geraisban, és egy kivételével mindenhol azt láttam, hogy munkálatok folynak.

Azonban vannak gazdasági következmények is. A munkálatok három év múlva készülnek el, és a bányászati tevékenység súlyosan visszaesett, mivel a Vale kénytelen leállítani a termelést egyes bányákban.

Az, ha nem biztonságos bányászat folyik, az katasztrofális, ha pedig egyáltalán nincs bányászat, az pedig gazdaságilag pusztító. „Nem szeretnénk, ha a Vale abbahagyná a bányászatot itt, de nem szeretnénk azt sem, ha nekünk kellene megfizetni ennek az árát” – mondja Itabirito polgármestere, Alex Salvador.

Városa jövedelmének 65 százaléka a Vale működéséből származik, amit most egy bírósági döntés miatt fel kellett függeszteni. A polgármester már kénytelen is kiadáscsökkentéseket betervezni az oktatásban, az egészségügyben és a köztisztasági szolgáltatásokban.

Mindezek tetejébe még ott vannak a biztonsági aggodalmak is. Ha az Itabirito mellett lévő két gát átszakadna, a várost órákon belül elérné az ár. Néhány nappal a Brumadinhóban történtek után a helyi hatóságok evakuálási tervet dolgoztak ki.

Itabiritóban most jelek mutatják a menekülő útvonalakat, és a magasan fekvő gyülekezőhelyeket. A szirénákat a jövő hónapban szerelik fel.

Globális következmények

Minas Gerais és a Vale problémái nemcsak a helyi gazdaságokat érintik. A vasérc világpiaci ára január óta az egekbe szökött, mivel a Vale a világ első számú termelője, Minas Gerais állam pedig a világ vasérc-kitermelésének 45 százalékát adja.

A vasérc ára Brumadinho előtt 74 dollár volt tonnánként. A katasztrófa után egyből felment 95 dollárra, és jelenleg is körülbelül 85 dollárt kérnek érte tonnánként.

Elemzők szerint az árak még hónapokig magasan maradnak, amíg számos kérdés megválaszolatlan marad. Mennyi kártérítést és bírságot kell majd fizetnie a Valénak? Az új bányászati szabályozások növelni fogják-e a kitermelés költségeit?

Néhány hónapon belül ez a termeléscsökkenés elkezdi majd felfelé nyomni az acél és az építkezések árát világszerte. Mégis, mivel a Vale a globális nyersanyagpiac egy ilyen erős szereplője, valójában anyagi haszna van az ellátási nehézségekből.

A katasztrófa után a cég részvényei rögtön 19 milliárd dollárt veszítettek az értékükből. De mivel egyetlen másik vállalat sem képes átvenni a Vale piaci pozícióját, a vasérc árának emelkedése most neki kedvez.

A Vale részvényei még a drasztikus termeléscsökkentéssel is jelenleg ugyanazon a szinten állnak, mint nem sokkal a tragédia előtt, növelve a vállalattól kártérítést követelő közösségek dühét.

Szigorúbb ellenőrzés

A vasérchez értők egy dologban gyakorlatilag egy véleményen vannak: Brazíliának szigorúbban kell ellenőriznie a bányászati tevékenységet, és az ülepítőmedencék felszámolása sürgős kérdés.

A brazil hatóságok még mindig vizsgálják a brumadinhói tragédia okait. A Vale több igazgatóját őrizetbe vették és kihallgatták, de vádat eddig senki ellen sem emeltek. A hónap elején a Vale vezérigazgatója, Fabio Schvartsman egy katasztrofális kongresszusi meghallgatás után lemondott. Azt mondta a képviselőknek, hogy „a Vale Brazília ékköve” és „nem szabad elítélni egy baleset miatt”.

A Vale igazgatói nem kívántak nyilatkozni a BBC-nek. A vállalat egy közleményben azt írta, hogy „száz százalékban az érintettek támogatására koncentrálnak, és reagálnak a gátszakadásra”. A bányák megszüntetésén kívül a Vale felajánlásokat tett az érintetteknek, és megszervezi a veszélyeztetett területeken élők elköltöztetését.

Visszatérve Macacosra, ott a helyi vállalkozások tulajdonosai kétségbeesetten próbálnak válaszokat kicsikarni a Valétől, és még mindig sokan dühösek a cégre, és nem nagyon bíznak benne.

Geruza França most a kávézója bezárásán gondolkodik. Amit nem tud felfogni, az az, hogy egy ilyen erős vállalat hogyan okozhat ilyen sok kárt ennyi ember életében. „Hogyan viselkedhetnek így ezek az igazgatók? Nem hiszem, hogy hús-vér emberek lennének. Szerintem vasból vannak.”

Írta: Daniel Gallas

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság