Nemrég felfedezett azték áldozati kincsek alatt egy rejtélyes azték uralkodó sírja tárulhat fel a régészek előtt. Ez lenne az első ilyen felfedezés, mivel egyetlen azték királyi sírhelyet sem sikerült eddig megtalálni, noha évtizedek óta folynak ásatások utánuk.

Az áldozati ajándékokra, köztük egy gazdagon feldíszített, harci ruhába öltöztetett jaguárra, Mexikóvárosban bukkantak rá, számolt be róla a Reuters. „Óriásiak a várakozásaink” – mondta Leonardo López Lujan vezető régész. „Ahogyan haladunk mélyebbre, úgy véljük, még több nagyon értékes tárgyat fogunk találni.”

Szenzációs leletet rejthet a kőláda - Fotó: Reuters

A tárgyakat az aztékok legszentebb templomának lépcsői közelében találták meg. Az áldozati ajándékok között volt egy az azték háborúistent és napistenséget időző ruhát viselő fiatal fiú, valamint több tűzkőből készült, igazgyöngyökkel és különféle drágakövekkel díszített tőr is.

Az ajándékokat azték papok helyezték el öt évszázaddal ezelőtt a templommal szemben, ott, ahol a legkorábbi történeti beszámolók szerint az azték királyok végső nyughelye található.

Bár eddig még csak a kőláda körülbelül tizedét ásták ki, de már így is rengeteg műtárgy került elő, köztük sok kagyló, fényes vörös tengeri csillagok, amelyekről úgy vélik, hogy azt a vízzel elárasztott alvilágot jelképezték, amelyen az aztékok hiedelmei szerint a nap éjjel átkel, hogy keleten feljőve új nap virradjon.

„Rengeteg korall miatt nem látni, hogy mi van lejjebb” – mondta Miguel Báez régész, az ásatást vezető csapat egyik tagja.

Egy azték királyhoz vezet az út?

Történetírók részletesen leírták három azték király temetési szertartásait, akik testvérek voltak, és 1469 és 1502 között uralkodtak. Ezen beszámolók szerint az uralkodók testét rengeteg áldozati ajándékkal és feláldozott rabszolgák szíveivel együtt temették el.

2006-ban az azték földisten hatalmas kőtábláját annak a helynek a közelében találták meg, amelyet egy 1502-ben írt feljegyzés megjelölt. Ez pedig az az év volt, amikor a birodalom legnagyobb uralkodója, a három testvér utolsó tagja, Ahuitzotl meghalt.

A Tulane-i Egyetem az ősi Mexikóval foglalkozó szakértője, Elizabeth Boone szerint a jaguár talán a királynak, mint rettenthetetlen harcosnak a jelképe. „Lehetséges, hogy Ahuitzotl van abban a kőládában” – mondta.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság