Gabriel García Márquez úgy vélte, bensőséges kapcsolat van írásai és a vallenato zene között. Az 1960-as évek végén például azt mondta legfontosabb regényéről, a Száz év magányról, hogy az „egy négyszáz oldalas vallenato”.

Semmi más nem töltötte el olyan boldogsággal Gabót, mint a történetmesélés, így aztán mélyen megérintette ennek a zenei műfajnak az eredete:

„A vallenatónak szigorúan narratív eredete van” – mondta a kolumbiai Nobel-díjas író, „mivel ez a 19. századi vándorénekesek műfaja volt, akik városról-városra jártak, és énekelték a történeteiket [Kolumbia északkeleti részén].

A vallenatóhoz bensőséges viszony fűzte a Nobel-díjas kolumbiai írót - Fotó: El Espectador

Gabriel García Márquez és Rafael Escalona

A vallenato iránti szenvedélyén túl a kolumbiai írót szoros barátság is fűzte Rafael Escalonához, a vallenato egyik legfontosabb zeneszerzőjéhez.

„Gabo az egyik legjobb énekes, akivel valaha találkoztam. Nem azért mondom ezt, hogy hízelegjek neki, hanem mert fellépéseinken annyira izgatott lesz, hogy egyszer csak dalra fakad” – mesélte Escalona a Semana magazinnak.

 „Francisco, az Ember” a Száz év magányban megjelenő karakterét (egy öreg világcsavargó, aki majdnem kétszáz éve járja a világot, és gyakorta ellátogat Macondóba, hogy elénekelje a dalait), Escalona ihlette, aki a „La casa en el aire” című híres kolumbiai dal szerzője.

Néhány érdekesség a vallenatóról

A vallenato egy spanyol szó, ami annyit jelent, hogy „völgyben született”. Használják az Északkelet-Kolumbiából eredő híres népi ritmusokra, valamint a Valledupar városából származó őslakosokra is.

A vallenato zene olyan jellegzetes kolumbiai hangszerek hangzását vegyíti, mint a guacharacas, a gaita furulyák és a cajas vallenatas; de más, kívülről érkezett hangszereket is használ, például tangóharmonikát, gitárt és zongorát.

Egy utolsó gondolat…

„Nem tudom, hogy mi a tangóharmonika közlékenységének titka, de amikor meghallom, elérzékenyülök” – írta Gabo egy 1948 májusában megjelent cikkében.

Ez az érzés, és illetve, hogy a vallenato milyen jelentőséggel bírt a munkáiban, azt mutatják, hogy milyen fontos volt ez a kolumbiai zenei stílus a világhírűvé vált kitalált település, Macondo megálmodója számára.

Tudjunk meg többet Gabóról és ünnepeljük legfontosabb írónk életét és munkásságát!

Forrás: colombia.co

Fordította: Latin-Amerika Társaság