Rosinea Fagundes alig akart hinni a füleinek. A 17 éves autista Henrique, akinek a családjában korábban senkit nem érdekelt a szamba, vagy egyáltalán a zene, úgy döntött, hogy Rio de Janeiro híres szambaiskolájánál zeneszerzői babérokra tör.

 „Anya, írok egy szambát a Portelának!” – idézi a fia egy évvel ezelőtti szavait Rosinea.

A speciális igényű gyerekek számára a közös szambázás egyben az elfogadásukat is jelenti - Fotó: AP Photo/Silvia Izquierdo

Henrique kisgyerekkora óta követte a szambafelvonulásokat a tévében, és négy évvel ezelőtt dobolni kezdett a Portela szambaiskola gyerekzenekarában.

Tavaly írt egy dalt, „A befogadás szambája” címmel, és bemutatta az iskola vezetőinek, akiknek annyira tetszett, hogy felkérték Henrique-ét, hogy doboljon a főzenekarban. „Amikor a szambaiskolában vagyok, nagyon boldog vagyok.” – mondja a tizenéves fiú próba közben.

A világhírű karneválon, amely a hétvégén kezdődött, mintegy 16 különböző iskolából érkező gyerekcsoport is felvonul, körülbelül 800 gyerekkel. Korábban ezek a fogyatékkal élő gyerekek saját külön csoportokban vonultak fel.

Idén első alkalommal rendezik úgy, hogy amikor a Portela gyerekcsapata bemutatót tart, a speciális igényű gyerekek együtt énekelnek és táncolnak majd a többi gyerekkel, csatlakozva három ismert, nagyobb iskolához, ahol a korábbi évek során döntöttek ugyanígy.

Még ha ezek apró változások is, a speciális szükségletű gyerekek segítői egyre több jelét vélik látni az integráció támogatottságának Latin-Amerika legnagyobb nemzetében. Brazíliában 2015-ben fogadták el azt a törvényt, amely kötelezi az állami iskolákat a speciális szükségletekkel élő gyerekek befogadására.

„Amíg egy gyerek dalt komponálhat, vagy táncolhat a karneválon, nincs rajta a diszkrimináció bélyege. A zene által pedig nagyon gazdag érzelmi behatások fogják érni őt” – véli Raquel Siqueira da Silva, a Dél-bahiai Szövetségi Egyetem professzora, a zeneterápia szakértője.

A 38 éves Igor Gondim szintén felvonul a Portela iskolával, aminek hatására a férfi, aki máskülönben többnyire csak ül és a távolba réved, most mozogni kezd a csoporttal együtt. Ritkán látni őt így. „A fiam nehezen beszél, de amikor ide megérkezik, mindenkivel kommunikál” – mondja Adilson Gondim, Igor apja – „Olyan ez, mint egy terápia.”

A gondozásra szoruló fiatalokon túl a Portela gyerektagozata, a „Sasok Gyermekei” kilenc olyan lányt is befogadott a csapatába, akik szexuális bántalmazást áldozatai voltak. Valeria Nobre, egy női átmeneti otthon koordinátora szerint „A szamba: vidámság. Amit ezek a lányok elveszítettek, most eljöttek, hogy visszaszerezzék.”

Henrique számára a szamba szintén a kommunikáció egy formája; míg a beszéd láthatóan nehéz számára, a dobolás, erőlködés nélkül, és profin megy neki. Ahogy édesanyja elmondja: „Henrique-nek mindig is kevés önbizalma volt, és nehezen kommunikált. De most látom, hogy kezdi legyűrni ezeket a nehézségeket. Erre képes a szamba!”

Írta: Marcelo Silva de Sousa

Forrás: AP News

Fordította: Simon Ádám, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.