A TripAdvisor turisztikai weboldal a Havannától száznegyven kilométerre keletre fekvő Varaderót választotta a világ második legjobb strandjának.

A Kuba legfontosabb üdülőhelyének számító Varadero a Hicacos-félszigeten található Matanzas tartomány északi partján található, és 754 hektárnyi partszakaszt foglal magában, amelyből 20.375 méter hosszú és átlagosan huszonkét méter széles a homokkal borított strand.

A fürdőhely az 1990-es években a turisztikai iparág felfutásával kezdett gyors fejlődésbe, de alapítása 1887. december 5-ig nyúlik vissza. Az üdülőhelyen közel 20.600 szállodai szoba áll rendelkezésre, és évente több mint egymillió látogató érkezik ide a világ minden tájáról.

Az utazók egyik legfontosabb weboldalának számító TripAdvisor listájának első helyén a brazíliai Baia do Sancho végzett, a harmadik helyet pedig a karibi szigeten, Arubán található Eagle Beach szerezte meg.

Az amerikai portál elmondása szerint a Traveller’s Choice Playas 2019 díjakat a szolgáltatások mennyisége és minősége, valamint a hely szépsége alapján ítélték oda.

A Baia do Sancho strand a Brazíliához tartozó Fernando de Noronha-szigeteken található, Pernambuco államban, 545 kilométerre Recifétől.

A TripAdvisor egymás után a harmadik évben választotta a spanyolországi La Conchát (San Sebastián, Észak-Spanyolország) Európa legjobb homokos strandjának, világszinten pedig a negyedik helyre került.

Az európai helyek listáján La Conchát a szicíliai Spiaggia dei Conigli (Olaszország) és a portugáliai Falesia del Algarve követik, a Baleár-szigetekhez tartozó Formenterán található Ses Illetes (Spanyolország) pedig a negyedik helyet szerezte meg.

A weboldal összesen 352 strandot tesztelt, és belőlük állította össze a világ huszonöt legjobb strandját tartalmazó listát, de osztályozta a helyeket kontinensek és országok szerint is.

Varaderót hivatalosan 1887. december 5-én alapította több közösség akkor még Los Decembrinos néven, és spanyol jellegű cseréptetős faházak alkották, de később leginkább evezős hajóiról, kagylóiról és tengeri csigáiról vált ismertté.

A településen tizenöt régészeti lelőhely is található, például menedékhelyként használt barlangok, amelyek közül a félsziget déli részén található Ambrosio barlang ma a leglátogatottabb.

A területen 1587 és 1961 között sótermelő munkások éltek, és a kitermelés vége után, 1976-ban kapta meg a városi rangot.

A környezet és a partszakasz megóvásának érdekében teljes egészében elköltöztetett Hotel Internacional de Varadero nemrég nyitotta meg kapuit.

Az üdülőhely első szállodája az 1915-ben épült tízszobás Varadero volt, amit később a Club Náutico de Varaderóvá alakítottak át.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság