Latin-Amerikának és a Karib-térségnek 2040-re körülbelül tizenkét millió tanárra, hárommillió orvosra és nyolcmillió ápolóra lesz szüksége.

Ezt az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB) A munka jövője Latin-Amerikában és a Karib-térségben című tanulmánysorozatának második része állapította meg, amelynek címe: „Oktatás és Egészségügy: A jövő ágazatai?” Azt vizsgálja, hogy milyen igény várható a szociális szakemberekre a térség huszonnégy országában.

Az egészségügy és az oktatás kedvezőbb feltételeket biztosít a munkavállalóknak a régióban - Fotó: Caribbean360

„Tanulmányunk szerint még a negyedik ipari forradalom idején is számíthatunk arra, hogy a tanárok, orvosok és ápolók száma Latin-Amerikában és a Karib-térségben rohamosan nőni fog” – magyarázta Marcelo Cabrol, az IDP szociális ügyekért felelős igazgatója.

„Módszertanunkkal megtudhatjuk, például, hogy a tanárok egyharmadára tizenöt éven belül szükség lesz, és az orvosok és az ápolók kétharmada pedig olyan emberekből kerül majd ki, akik még nem kezdtek el dolgozni. Ennek ismerete nagyon fontos, hogy fel tudjuk ruházni ezeket az új szakembereket azokkal a képességekkel és képzettséggel, amire szükségük lesz ahhoz, hogy a jövő tanárai, orvosai és ápolói legyenek” – mondja Cabrol.

A tanulmány a jövőre vonatkozó megállapításai ezen szektorok jellemzőinek változóin alapulnak. Az oktatás esetében ilyen az iskoláskorú népesség nagysága, a beiratkozók aránya és a tanár-diák arány. Az egészségügyi ágazatban úgy készítették el az orvosok számára vonatkozó becslést, hogy figyelembe vették az idősödő lakosság hányadát a következő évtizedekben, valamint az egy orvosra jutó ápolók arányát.

A jövőbeli kilátások előrejelzése mellett a tanulmány elemzi a tanárok, orvosok és ápolók foglalkoztatásának fejlődését Latin-Amerikában és a Karib-térségben az elmúlt négy évtizedben.

„Az ezekben a szakmákban dolgozók száma jelentősen nőtt a térségben, de a legérdekesebb az, hogy az oktatásban és az egészségügyben lévő állások kedvezőbbek más ágazatokhoz képest” – magyarázza Marcelo Cabrol.

A dokumentumból ugyanis nemcsak az derül ki, hogy Latin-Amerikában és a Karib-térségben a tanárok, orvosok és ápolók bérei jelentősen nőttek, de az is, hogy ezen szakmák képviselői nagyobb valószínűséggel részesülnek öregségi nyugdíjban, mint például a mérnökök, ügyvédek, újságírók vagy a könyvelők. Ezenkívül ezeken a területeken több nő dolgozik, mint férfi, és a nemek közötti bérkülönbség jóval alacsonyabb itt, mint máshol.

„Miközben a térségünkben a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők még mindig átlagosan huszonnyolc százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, az oktatásban és az egészségügyben ez a különbség tíz százalék körüli” – mondja Cabrol.

Forrás: Caribbean360

Fordította: Latin-Amerika Társaság