Annak ellenére, hogy egész felnőtt életét a politika világában töltötte, ahol a közszolgálatot meggazdagodás útjának tekintik, a mexikói elnöknek, Andrés Manuel López Obradornak bevallása szerint kevesebb mint 23 ezer dollár (6,5 millió forint – a szerk.) megtakarítása van.

December 1-i hivatalba lépése óta első vagyonnyilatkozatában a baloldali elnök arról is nyilatkozott, hogy feleségének valamivel több pénze van, mint neki, és tulajdonosa annak a mexikóvárosi lakásnak, amelyben laknak.

AMLO felére csökkentette a saját magának járó fizetést - Fotó: Antonio Nava/Prensa Internacional via ZUMA

„Soha nem érdekelt a pénz” – mondta újságíróknak a 65 éves López Obrador. „Eszmékért, elvekért küzdök.”

A dél-mexikói Chiapas államban a szüleitől örökölt ugyan egy 1,2 hektáros birtokot, de az már négy fia nevén van, mondta.

López Obrador, ismertebb nevén AMLO, azt ígérte, hogy takarékosan fog kormányozni, és körülbelül évi 65 ezer dollárra csökkentette a fizetését, ami kevesebb mint fele annak, amennyit elődje kapott. Felesége, az író és akadémikus Beatriz Gutiérrez Müller körülbelül 72 ezer dollárt keres.

López Obrador arra is ígéretet tett, hogy eladja az elnöki különgépet, és helyette kereskedelmi járatokkal és egy Volkswagen Jettával fog közlekedni.

Péntek reggeli sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy nincs hitelkártyája, és évek óta nincs folyószámlája sem. Kivett egy kétdolláros bankjegyet a pénztárcájából – amit egy az Egyesült Államokban élő mexikóitól kapott szerencsehozó amulettnek – amihez ragaszkodik, ezenkívül csupán kétszáz peso volt nála.

Személyes szerénysége éles ellentétben áll más mexikói politikusokkal. Elődje, Enrique Peña Nieto kormányát egy sor korrupciós botrány rázta meg.

AMLO kongresszusbeli szövetségesei követték a példáját, és megszavaztak egy olyan törvénytervezetet, amely megtiltja a köztisztviselőknek, hogy többet keressenek, mint az elnök. A legfelsőbb bíróság, amelynek bírái havi 10.900 dollárt keresnek, amit nagyvonalú juttatások egészítenek ki, később visszavonta a fizetéscsökkentést.

„A [politikusok magas fizetésének] gazdasági logikája ez: ha nem vagytok elég nagyvonalúak, és fizetitek meg őket, akkor el fogják lopni. De nagyvonalúak, és [a politikusok és a tisztviselők] ennek ellenére lopnak” – mondta Federico Estévez, a Mexikói Autonóm Technológiai Intézet politikatudósa.

A köztisztviselők ellenállnak a tervezett fizetéscsökkentésnek, amely egyes béren kívüli juttatások – például a magán egészségbiztosítás – elvonását is jelenti. A Banco de México múlt kedden bejelentette, hogy bíróságon támadja meg a törvényt. Több mint tizenötezer hivatalnok kapott olyan határozatot, amely védi őket a bércsökkentéstől.

„A kormányzatban nagy a pazarlás” – mondta Valeria Moy, a México ¿cómo vamos? nevű civil szervezet igazgatója. „A köztisztviselők bérét viszont nem látom annak.”

Írta: David Agren

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság