A Galápagos-szigetek hatóságai az egyedülálló élővilág védelmében megtiltották a tűzijátékok árusítását és használatát a szigetcsoporton. A hangot nem, csak fényt kibocsátó termékek továbbra is engedélyezettek.

Környezetvédők azt mondják, hogy a pirotechnikai eszközökkel járó események heves szívdobogást, remegést és zavarodottságot idéznek elő az állatoknál. Minden évben ezrek látogatnak a szigetekre, hogy megcsodálják biológiai sokféleségét és érintetlen környezeti adottságait.

Elsősorban az állatok védelmét szolgálja a tiltás - Fotó: Science Photo Library

„Ajándék a világnak”

A Galápagos-szigetek körülbelül ezer kilométerre találhatók Ecuador szárazföldi területeitől. „Ez egy megőrzendő ajándék Ecuador és a világ számára” – írta a Twitteren Lorena Tapia, a helyi tanács elnöke.

„Az olyan érzékeny ökoszisztémáknak, mint amilyen a Galápagos-szigeteké, ártanak [a tűzijátékok], különösen az egyedülálló vadvilágnak” – tette hozzá. A hatóságok arról is beszéltek, hogy a tűzijátékok minden évben számos sérülést okoznak, elsősorban gyerekeknek.

A tűzijátékok betiltásáért folyó kampány 2017-ben kezdődött. Az intézkedés, ami azonnali hatállyal életbe lép, megtiltja a tűzijátékok behozatalát a szigetekre, illetve az ott történő árusítását és használatát is.

Egyre nagyobb a nyomás az ecuadori kormányon, hogy tegyen meg többet érzékeny élővilágának védelmében. Az egyszerhasználatos műanyagok szintén be vannak tiltva a huszonötezer lakosú szigeteken.

A Galápagos-szigeteken élő őshonos fajok, például iguánák és teknősök, fontos szerepet játszottak abban, hogy Charles Darwin kidolgozta a fajok evolúciójának elméletét.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság