A kormányzat állítása szerint bevándorlók számának növekedése miatt Latin-Amerika egyik leggazdagabb és legstabilabb országának számító Chilében 2011 óta közel megduplázódott a nyomornegyedek száma, mivel jelentősen nőttek a lakhatási költségek.

A chilei Lakhatási Minisztérium állítsa szerint jelenleg 822 nyomornegyed található az országban – ami 78 százalékos növekedést jelent 2011 óta – amelyek nagy részében olyan alapvető közszolgáltatások sem érhetők el, mint a víz vagy a villanyáram.

A lakhatási költségek megemelkedése új kihívás elé állítja az országot - Fotó: MercoPress

A minisztérium közlése szerint a nyomornegyedekben 46.423 lakás található, amiből alig tíz százalékának van hozzáférése ivóvízhez.

Chilébe és Latin-Amerika más relatíve gazdag országaiba tömeges bevándorlási hullám áramlik a régió más országaiból, például Haitiről és Venezuelából, ami növekvő terhet jelent a szociális szolgáltatásokra nézve.

A Chilébe történő bevándorlás több, mint a hatszorosára nőtt az elmúlt huszonöt évben, az 1992-es 114.500 főről a tavalyi 746.465 főre.

A Világbank és a bűnözési statisztikákat vizsgáló InSight Crime alapítvány szerint Chile rendelkezik Dél-Amerika legmagasabb egy főre jutó GDP-jével, alacsony a korrupció, és itt a legalacsonyabb a gyilkosságok aránya.

A kormányzat nyomornegyedek számának növekedését az országi északi harmadában, ahol a legtöbb bevándorló belép Chilébe, a lakhatási költségek növekedésével magyarázza.

A térségben találhatók a világ legnagyobb rézbányái, és a virágzó bányaipar miatt az elmúlt években megemelkedtek a lakhatási költségek.

Forrás: MercoPress

Fordította: Latin-Amerika Társaság