A korrupciótól irtózó brazil üzletemberek összefogtak, hogy kineveljék politikusok egy új generációját. São Paulóban létrehoztak egy csoportot RenovaBR néven, amelynek eddig tizenhat „diákját” választották be országos és állami törvényhozási testületekbe. Tízen közülük a legutóbbi általános választásokon a brazil kongresszusba is bekerültek.

Egyenlőtlen feltételek

Brazíliát az elmúlt években egy sor nagy korrupciós botrány rázta meg. Az amerikai igazságügyi minisztérium által „minden idők legnagyobb külföldi vesztegetési ügyének” nevezett Odebrecht-botrány során a nyomozók feltárták, hogy a brazil építőipari óriás politikusok tucatjainak fizetett kenőpénzeket. A cég még egy olyan szoftvert is kifejlesztett, ami segít hatékonyabbá tenni ezeket a vesztegetéseket.

A RenovaBR a brazil politika megújítását tűzte ki célul - Fotó: RenovaBR

2016 decemberében az Odebrecht és a Braskem vegyipari vállalat 3,5 milliárd dolláros büntetést fizetett. Több tucat más brazil vállalatot is megvádoltak politikusoknak adott illegális adományozással: jellemzően nagy mennyiségű korrupt forrásból származó pénzből finanszírozzák a rendkívül költséges politikai kampányokat. Ez nagyon megnehezíti az újoncoknak, hogy sikeresen pályázzanak egy-egy posztra. A hivatalban lévő politikusok egyúttal mentelmi jogot élveznek a legtöbb bűncselekménnyel szemben, így, hacsak nem szavazzák ki őket, nagyon kevés lehetőség van leváltani őket.

Tavaly néhány üzletember cselekvésre szánta el magát. Eduardo Mufarej, egy fiatal vállalkozó, aki a magánszférában sikeres karriert csinált, vetette fel a RenovaBR („Brazília Megújítása”) ötletét, ami a társadalmi mozgalmak és a tanfolyamok szokatlan keveréke.

„Ismerünk olyan nagyon jó képességű embereket, akik olyan helyeken végeztek, mint Oxford vagy a Harvard, sőt, olyanokat is, akiknek nincsenek ilyen formális végzettségeik, de rendkívüli életutat és karriert jártak be. Ezeknek az embereknek kellene képviselniük minket” – mondja Mufarej.

Több mint négyezer ember jelentkezett az általa indított kurzusra. Elemezték az önéletrajzaikat, ellenőrizték a hátterüket, és elbeszélgettek a jelöltekkel, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy beleillenek-e az általuk keresett „új politikus” profiljába. A legutóbbi januártól júniusig tartó tanfolyamba csupán 133-an kerültek be.

„Három dolgot kellett látnunk a jelöltjeinkben” – mondja Mufarej. „Mindenek előtt állhatatosságot: olyasvalakit kerestünk, aki már átment az életben dolgokon, és nem adta fel. (…) Másodszor, hogy miket tett, és nem csak beszélt róluk. Olyan emberekre van szükségünk, akik képesek feltűrni az ingujjukat, és megcsinálni a dolgokat. (…) A harmadik pedig az alázatkészség. Az embereknek meg kell érteniük, hogy amikor egy hivatalra megválasztják őket, akkor egy munkát kaptak.”

Mufarej szakértőket bízott meg a tanfolyamok megtartásával, ahol olyan dolgokról volt szó, mint egy választási kampány lefolytatása a digitális korban, hogyan toborozzunk segítőket és vezessünk csapatokat, és hogyan fogadnak el törvényeket Brazília szövevényes törvényhozási rendszerében. A diákok összesen 220 tanórán vettek részt. A jövő hónapban a RenovaBR segítségével megválasztott tizenhat politikus egy új tanfolyamot fog kezdeni, ami arról fog szólni, hogy hogyan valósítsák meg az elképzeléseiket.

Az új politikusoknak nagyon kellett hajtaniuk, hogy elérjék azt, amit a RenovaBR-nél csak „kisebb csodának” neveznek, és megválasszák őket egy olyan rendszerben, amely a régi motorosoknak kedvez. Ez történt Alessandro Vieirával, egy sergipe-i rendőrfőnökkel is, aki ugyanazon kormányzóval kelt versenyre a szenátori posztért, aki elbocsátotta őt. Vieirát egy évvel azután rúgták ki, hogy csapata leleplezett egy szemétszállítási szerződések körüli komoly korrupciós ügyet.

„Egy olyan hivatalban lévő kormányzóval, szemben indultam a szenátori székért, aki huszonnégy éve szenátor, a jelenlegi kormány egyik vezetője a kongresszusban, a hagyományos Munkáspárt egyik elnöke, és népszerű egyházi vezető” – mondja Vieira. „Teljes kampányköltsége meghaladta a nyolcmillió reált. Az enyém nyolcvanezerbe került.”

Vieira megfelel annak a profilnak, ami jó eséllyel indul a választóknál: próbálta felvenni a harcot a korrupcióval, és elbocsátották miatta. Azonban híján van a tapasztalatnak és az anyagi forrásoknak. Először Facebook-posztokkal próbálkozott, de rájött, hogy ez nem működik. Ezért inkább alacsony költségvetésű videókat készített egyszerű üzenetekkel. A RenovaBR segített összehozni őt egy kétszáz önkéntesből álló csapattal, akik online terjesztették a videóit. Ez meg is tette a hatását, és Vieira közel félmillió szavazatot bezsebelve győzött.

Joenia Wapixana Brazília történetének első őslakos női kongresszusi képviselője. A legészakibb államban, Roraimában, az ország legkonfliktusosabb területén dolgozik ügyvédként, illetve a brazil őslakosok megóvásáért küzdő aktivistaként. Wapixanát a helyi őslakos tanács kérte fel, hogy induljon a választásokon, ám neki fogalma sem volt, hogy hogyan szervezze meg a kampányt. A RenovaBR segített neki megszerezni a szükséges szavazatokat.

Azt mondja, hogy az új tanfolyam eszközöket ad majd a kezébe a bányaprojektek elleni küzdelemhez, amelyek benyomulnak az amazóniai régió őslakos földjeire. „Most már pontosan ismerem az összes őslakos-ellenes törvénytervezetet, amelyek már a kongresszus előtt vannak, és hatékonyan tudok ellenük dolgozni.”

Régi történet?

A brazil politika megújításának szándéka ellenére a RenovaBR egyúttal egyes régi hagyományok folytatását is képviseli. A tizenhat politikusból egyetlenegy, Wapixana őslakos, és csupán három nő van közöttük. A politikusok túlnyomó többsége a gazdag déli államokból származó férfi. Van benne üzletpárti részrehajlás is – a megválasztott képviselők fele a Novóhoz, egy többségében vállalkozók alkotta párthoz tartozik.

Mufarej elismeri a RenovaBR hiányosságait, és azt mondja, hogy ez csupán a projekt kezdete. A jövőbeli választásokon reményei szerint változatosabb jelöltekkel vesznek majd részt. Erőteljesen hangsúlyozza azt is, hogy a képviselői teljes cselekvési szabadságot élveznek a szavazóknak tett ígéreteiket illetően – és a RenovaBR nem valamiféle vállalkozói lobbicsoportot takar.

Azt sem lehet garantálni, hogy mind a tizenhat politikus a politika megújítására vonatkozó ígéretei szerint fog tevékenykedni. „Az egyetlen vállalás, amit felénk tettek, az, hogy kitöltik a ciklusokat, átláthatóan és felelősséggel fognak működni. Ha ezt teszik, akkor hamarosan kapni fognak egy hívást tőlem” – mondja.

Írta: Daniel Gallas

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság